Tågfärja

Från Wikipedia
Version från den 8 januari 2016 kl. 14.21 av Kaiketsu (Diskussion | Bidrag) (kursiv)
Helsingør, augusti 1999, tåget ombord på färjaan för färd mot Helsingborg. Denna tågfärjelinje ersattes år 2000 av Öresundsbron och blev i stället en ren bilfärja.

En tågfärja eller järnvägsfärja är en färja som är byggd för transport av järnvägsvagnar ombord. Den första internationella tågfärjeruttan, postångarlinjen Gedser - Warnemünde, invigdes 1886 och gick mellan Danmark och Tyskland. 1995 upphörde tågfärjeförbindelsen och idag är det en ren bilfärjerutt. 1892 började tågfärjor trafikera sträckan Helsingborg-Helsingør.[1] 1909 invigdes den andra tågfärjelinjen mellan två länder, rutten Trelleborg-Sassnitz, som förband Sverige och Tyskland och är i bruk ännu 2015.

Vanligen används tågfärjor där det inte finns någon landförbindelse, men kan också användas av politiska skäl eller kapacitetsskäl. Till exempel Viborg - Kaliningrad utgör en direktförbindelse till den ryska enklaven, utan att vagnarna behöver gå genom Vitryssland och Litauen. Mellan Sverige och dess grannländer har ett flertal tågfärjelinjer funnits, men flera har upphört då de istället blivit ersatta av broar.

I Europa finnes för övrigt:

Inom Sverige har funnits tågfärjor mellan Kalmar och Färjestaden (SJ) samt Bergkvara och Mörbylånga (SSA).[2] En av trotjänarna var tågfärjan Malmöhus som trafikerade rutten Malmö-Köpenhamn. En annan var M/S Stena Scanrail som gick Göteborg - Frederikshavn.

Inom Danmark fanns tidigare linjer över Stora Bält, Lillebælt, Storstrømmen, Oddesund, Sallingsund, Fyn - Langeland, Fyn - Sønderjylland och Fyn - Ærø. När Stora Bältbron invigdes för tågtrafik 1997 upphörde nattågstrafiken inom Danmark.

Källor

Fotnoter

Externa länkar