Enklav

Från Wikipedia
C tillhör landet B, och är därför en enklav i A och exklav till B

En enklav är ett landområde som ligger innanför en stats gränser men hör till en annan stat, eller i sig själv är en egen stat. Området kallas enklav i den stat som den är omgiven av. Om enklaven tillhör ett område utanför den stat den ligger i är den samtidigt en exklav sett från den ägande statens sida. Termerna kan också beteckna anknytning till andra administrativa områden än stater, där exempelvis danska Frederiksbergs kommun är en enklav som helt omges av Köpenhamns kommun.

En enklav som ligger i en enklav kallas en kontraenklav. Exempel på en sådan är Nahwa, som tillhör Förenade arabemiraten, vilken är en enklav i Madha, som i sin tur är en omansk enklav i Förenade arabemiraten. Ett andra exempel är några exklaver i nederländska Baarle-Nassau som ligger i de belgiska Baarle-Hertog-enklaverna.

Enklaver[redigera | redigera wikitext]

Enklav Omgivet av Information
Lesotho Lesotho Sydafrika Sydafrika
San Marino San Marino Italien Italien
Vatikanstaten Vatikanstaten staden Rom i Italien Beroende på vilken definition av enklav/exklav som väljs, kan andra områden i och kring Rom, såsom Castel Gandolfo, eventuellt i sin tur räknas som exklaver till Vatikanstaten.[förtydliga]
Baarle-Hertog (Belgien) Nederländerna Nederländerna
Campione d’Italia (Italien) Schweiz Schweiz
Llívia (Spanien) Frankrike Frankrike
Sankovo-Medvezje (Ryssland) Belarus Vitryssland
Sjachimardan (Uzbekistan) Kirgizistan Kirgizistan
Barkhudarli, Yukhari Askipara och Karki (Azerbajdzjan) Armenien Armenien
Artsvashen (Armenien) Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Büsingen (Tyskland) Schweiz Schweiz Det är möjligt att åka båt på Rhen mellan Büsingen och vissa andra orter i Tyskland, till exempel Konstanz, utan att beträda schweizisk mark.
Brezovica Žumberačka (Kroatien) Slovenien Slovenien
Madha (Oman) Förenade arabemiraten Förenade arabemiraten

Historiska enklaver[redigera | redigera wikitext]

Exklaver med havskust[redigera | redigera wikitext]

Dessa är i egentlig mening inte en enklav eftersom de inte helt omges av den andra staten, men samtliga är exklaver. De har havsförbindelse med moderlandet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]