Tagine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En tagine
En tagine i Marrakech

Tagine (arabiska: طاجین, från persiskans tabe تابه, "panna" eller tahchin تهچین "bottenskorpa") är i de nordafrikanska köken namnet på ett slags lergryta. Det är en glaserad lergodsgryta med koniskt lock, vars utformning gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten, vilket gör att den inte kokar torrt som i en vanlig kastrull. Taginen lyfts direkt från värmen ut på bordet så att maten fortfarande kokar när den serveras.

Rätter som tillagas i taginen är raguer som även de kallas för tagine. Det finns tusentals olika recept på dessa, och kan innehålla kött från lamm, fågel eller fisk, beroende på från vilken region eller familj rätten kommer.

En oglaserad typ av lergryta marknadsfördes framförallt under 1970- och 80-talen, se lergryta.

Marockansk tagine[redigera | redigera wikitext]

I det marockanska köket bräserar man i en tagine långsamt under låg temperatur vilket resulterar i mört kött och smakrika grönsaker och sås. Oftast kombineras lamm eller kyckling med kryddor, oliver, äpplen, päron, russin, nötter och olika citrusfrukter. Kända rätter är mqualli, mshermel, kefta och mrouzia.

Tunisisk tagine[redigera | redigera wikitext]

I en tunisisk tagine tillsätts mot slutet ägg och ost, vilket resulterar i något som påminner om en sofistikerad, ugnsbakad bondomelett.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Tajine, 23 september 2016.