Tamil Nadu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tamil Nadu
Delstat
Land  Indien
Huvudstad Chennai
 - läge 13°05′N 80°16′E / 13.09°N 80.27°Ö / 13.09; 80.27
Största stad Chennai
Area 130 058 km²
(11)
 - Antal distrikt 32  
Folkmängd 72 138 958[1] (1 mars 2011){{{folkmängdref}}}
(6)
Befolkningstäthet 555 invånare/km²
Inträdesdatum 1 november 1956
Parlamentstyp unikameral (235)
Guvernör Surjit Singh Barnala
Premiärminister M. Karunanidhi
Tidszon IST (UTC+5:30)
Officiella språk tamil
Förkortning (ISO) IN-TN
Karta över Indien med Tamil Nadu markerat.
Karta över Indien med Tamil Nadu markerat.
Webbplats: tn.nic.in

Tamil Nadu (tamil தமிழ் நாடு Tamiḻ Nāṭu [ˈt̪amɨɻˌnaːɖɯ],tamilernas land) är en delstatKoromandelkusten i sydligaste Indien, och är vad som är kvar av delstaten Madras sedan den på 1950-talet delats upp i flera nya stater.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I Tamil Nadu ser man sig själva som hjärtat i de dravidiska folkens kultur. Språket anses vara gammalt, och kan spåras tillbaka till 500 f.Kr. När arierna svepte in över Indien penetrerade de aldrig högplatån Deccan och tamilerna kunde därför dra sig tillbaka söderut och bevara en del av sina särdrag. Staden Arcot kom på 1700-talet att bli en brännpunkt i kampen mellan nawaben av Karnataka, fransmännen och britterna.

Delstaten har över 30 000 hinduiska tempel, bl.a. i Kanchipuram, vilket man själva menar vara det största antalet i någon indisk delstat. Fornminnena är särskilt rika i Thanjavur, ett centrum för Choladynastin.

Samhälle[redigera | redigera wikitext]

Sedan länge ligger Tamil Nadu i tvist med grannstaten Karnataka om vattnet i Cauveryfloden. Floden flyter söderut från Karnataka till Tamil Nadu. I Tamil Nadu menar man att grannarna tar alltför mycket av flodens vatten till sin egen konstbevattning och andra ändamål.

Sedan 1967 har regeringsmakten i delstaten växlat mellan partierna All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) och Dravida Munnetra Kazhagam (DMK). Båda partierna har anor tillbaka till Madras 1916. Se även lista över de politiska partierna i Tamil Nadu.

Här finns betydligt färre muslimer än i grannstaten Kerala. Den kristna minoriteten är något större än den muslimska. De kristna är liksom i Kerala talrikare än i någon annan del av Indien. Kristendomen är mycket gammal i dessa trakter, där det redan under 600-talet och 700-talet fanns manikéer och nestorianer. Den romersk-katolska missionen grundlades av Frans Xavier i form av jesuitmissionen i Madurai. Sedan 1950 finns en romersk-katolsk ärkebiskop av Madurai (archiepiscopus Madhuraiensis) med sex suffraganbiskopar och ca 260 000 romerska katoliker. Den protestantiska kyrkomissionen startades av danskarna i början av 1700-talet; de börjande luthersk mission i Tranquebar 1706; sedan 1800-talet senare del bedrevs svensk och tysk mission. Ur den bildades 1919 den självständiga Tamil Evangelical Lutheran Church (Thamil Suvesesha Lutheran Thiruchabai), idag med ca 103 000 medlemmar, sedan 1921 under ledning av en biskop av Tranquebar.

Den kristna Vailankannibasilikan.

Av Tamil Nadus befolkning som är 7 år eller äldre var 80,33 % läskunniga vid folkräkningen 2011.[1] Urbaniseringsgraden är 43,9 %.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Tamil Nadu är känt för sin rika litteratur, musik och dans. Här finns också den tamilska filmens "Hollywood". Ett stort antal biofilmer görs varje år.

Den kände författaren R.K. Narayan föddes i huvudstaden Chennai.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Nigiribergen.

Huvudstaden Chennai (tidigare Madras) är Indiens fjärde största stad, och huvudstad i Tamil Nadu. Andra stora städer är Coimbatore, Madurai, Salem och Tiruchirapalli. Det federala territoriet Puducherry ligger som en enklav i Tamil Nadu. I Tamil Nadu finns även Kap Comorin, Indiens sydligaste udde.

Landet genomdras av Östra Ghats södra delar, som skiljs från kusten genom en bred slätt. I södra delen ligger de isolerade Cardamombergen med toppen Anaimudi (2 694 m ö.h.), den högsta i södra Indien. Norr om dem följer Nilgiribergen, i dalen mellan dessa berg går järnvägen mellan Calicut i västra grannstaten Kerala och staden Chennai. Som landet sluttar från väster mot öster, flyter de stora floderna ut i Bengaliska viken: i Tamil Nadu Kaveri. Klimatet är på högslätten i det inre sunt. Torka med åtföljande hungersnöd var tidigare vanlig.

Större delen av nederbörden kommer under Nord- och Östmonsunen under oktober-december, till skillnad från större delen av övriga Indien. På sommaren blåser sydvästmonsunen, vars vattenånga förtätas till regn på västra sidan av Västra Ghats, medan landet öster om dem ofta får för litet nederbörd. Där bergskedjan är lägre, passerar regnmolnen över bergen och för sin fuktighet till de inre områdena. Under den svala årstiden (oktober-mars) blåser nordöst-sydöstpassaden, som medför regn åt Koromandelkusten.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Tamil Nadu är en av Indiens mest industrialiserade delstater. Inom jordbruket är ris, sockerrör och jordnötter de viktigaste grödorna. 49,0 % av arealen är åkermark.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Census of India 2011; Provisional population totals, Census 2011, Tamil Nadu (pdf-fil) Preliminära resultat från folkräkningen 2011. Läst 9 april 2011.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.