Team America

Från Wikipedia
Team America
(Team America: World Police)
GenreDockfilm
Action
Äventyr
Komedi
Musikal
Krig
RegissörTrey Parker
ProducentFrank C. Agnone II
Scott Aversano
Pam Brady
Anne Garefino
Trey Parker
Michael Polaire
Scott Rudin
Matt Stone
ManusTrey Parker
Matt Stone
Pam Brady
SkådespelareTrey Parker
Matt Stone
Kristen Miller
Masasa Moyo
OriginalmusikHarry Gregson-Williams
ProduktionsbolagParamount Pictures
Scott Rudin Productions
Premiär2004
Speltid98 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Franska
Klingonska
Intäkter32 786 074 amerikansk dollar och 50 826 898 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Team America är en amerikansk satirisk dockfilm från 2004. Ett gäng världspoliser baserade i USA åker omkring i världen och dödar terrorister och ställer till oordning. I händelser och dialoger parodierar filmen på klassiska hollywoodfilmer. Amerikanska skådespelare förlöjligas gång på gång. Ett exempel på det är Screen Actors Guild (SAG), som är omdöpt till Film Actors Guild ("Fag" är ett amerikanskt nedlåtande uttryck för en homosexuell man).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att terrorister planerar att slå till i Paris. De stoppas överraskande av Team America, som anländer till platsen i diverse modifierade fordon och lägger under stridens gång Paris i ruiner; bland annat reduceras Eiffeltornet, Louvren och Triumfbågen till grus. En av teamets medlemmar, Carson, friar till en annan medlem, Lisa, mitt i ruinhögen av det som en gång var Paris. Carson blir dock skjuten av en terrorist och dör av sviterna av sina skador.

Broadwayskådespelaren Gary är tyngd av skuldkänslor efter att hans bror hoppade ner i en gorillabur för att rädda honom då de var barn. Brodern hade blåbär i fickan vilket gjorde gorillorna galna, och innan vakterna han gasa dem, hade de dödat honom. Tyngd över detta, kan Gary få vilken publik som helst att gråta till sitt nummer i musikalen "Lease", vilket är en uppenbar parodi på succémusikalen Rent. Efter att ha gjort succé med låten "Everyone has AIDS", hämtas han upp av ledaren för Team America, Spottswoode, i en modifierad Lamborghini Diablo som kan förvandlas till ett jetplan. Spottswode erbjuder honom att bli spion för Team America. Han för Gary till högkvarteret i Mount Rushmore där han presenteras för de övriga medlemmarna och datorn I.N.T.E.L.L.I.G.E.N.C.E. Efter mycket tänkande och en rundtur i Washington D.C. går han med på att gå med i Team America.

Efter en misslyckad räd i Egypten, där flera landmärken såsom pyramiderna, sfinxen och Konungarnas dal sprängs i småbitar efter en intensiv jakt på några mindre viktiga småterrorister inträffar ett stort terrordåd vid Panamakanalen, vilket dödar tusentals. Gary får omedelbart skuldkänslor och hoppar av teamet och försöker dränka sina sorger i alkohol.

Under tiden får vi följa Kim Jong Il, som tillsammans med den nyskapade skådespelarsammanslagningen F.A.G som leds av Alec Baldwin, planerar en stor attack med kärnvapen och andra massförstörelsevapen världen över.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Team America är gjord av Matt Stone och Trey Parker, skaparna bakom South Park. Filmen använder sig av marionettdockor, likt de som används i Thunderbirds. Huvudsakligen driver filmen med USA:s krig mot terrorn och deras status som "världspolis".

Verkliga personer som dyker upp i filmen som dockor är Michael Moore, Alec Baldwin, Sean Penn, Tim Robbins, Helen Hunt, George Clooney, Liv Tyler, Martin Sheen, Susan Sarandon, Janeane Garofalo, Matt Damon, Samuel L. Jackson, Danny Glover, Ethan Hawke, Kim Jong-il, Peter Jennings, och Hans Blix.

Röster (originalversion, i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]