Telê Santana

Från Wikipedia
Telê Santana
Telê Santana
Telê Santana
Personlig information
Fullständigt namnTelê Santana da Silva
Födelsedatum26 juni 1931
FödelseortItabirito, Minas Gerais, Brasilien Brasilien
Dödsdatum21 april 2006 (74 år)
DödsortBelo Horizonte
Uppdrag som tränare
0000–0000 Fluminense
Atlético Mineiro
Grêmio
Palmeiras
Al-Ahli (Saudiarabien)
Flamengo
São Paulo
Landslag som tränare
0000–0000 Brasiliens fotbollslandslag

Telê Santana da Silva, född 26 juni 1931 i Itabirito, Minas Gerais, Brasilien, död 21 april 2006 i Belo Horizonte, Brasilien, var en brasiliansk fotbollsspelare och landslagstränare.

Telê Santana började sin tränarkarriär som ungdomstränare i Fluminense och tog 1971 sin första nationella titel då hans lag Atlético Mineiro blev brasilianska mästare. Telê Santana gjorde sig känd som en kompromisslös anhängare av Jogo bonito (det vackra spelet) och en av hans grundprinciper var att fotboll går ut på att göra många och snygga mål. Det spelade enligt Santana ingen roll hur många mål motståndarlaget gjorde så länge hans lag gjorde ännu fler mål. Det var den inställningen som gav honom jobbet som Brasiliens förbundskapten inför VM 1982. Hans spelarurval följde hans uttalade principer och resulterade i ett landslag som enligt många spelade den mest sevärda anfallsfotbollen någonsin.[källa behövs] Efter att ha förlorat mot Italien med 3-2 åkte man ur turneringen.

Santana fick en ny chans 1986 men då med något sämre spelarmaterial och misslyckades åter, vilket ledde till byte av förbundskapten och en successiv europeisering av den brasilianska spelstilen.

Santanas sista stora framgångar som tränare kom med São Paulo som under hans ledning vann Copa Libertadores de América både 1992 och 1993.

Karriär som spelare[redigera | redigera wikitext]

Santana spelade med bland andra Fluminense, Guarani, Madureira och Vasco. Han var även reserv i det brasilianska landslaget.

Karriär som tränare[redigera | redigera wikitext]

Titlar som tränare[redigera | redigera wikitext]