Termisk solkraft

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Planta Solar 10, Sevilla, koncentrerar solljus från ett fält med många plana speglar till ett centralt torn i mitten, där energin samlas upp.

Termisk solkraft (engelska: Concentrated solar power, CSP) är ett solenergisystem som använder linser eller speglar för att koncentrera solljuset på ett stort fält, eller termisk solenergi på en liten yta. Elektrisk energi produceras när det koncentrerade ljuset omvandlas till värme som driver en värmemaskin (vanligen en ångturbin) som är kopplad till en elektrisk generator.

Termisk solkraft skall inte förväxlas med solceller, där solenergin konverteras direkt till elektrisk energi utan användning av ångturbiner. Koncentrering av solljuset på ytan av solceller, på liknande sätt som vid termisk solkraft, kallas CPV (concentrated photovoltaics).

Termisk solkraft fungerar bäst i molnfria miljöer, eftersom den avgivna energin sjunker när solljuset skuggas, mer än vad som är fallet med enkla solceller. Men termisk solkraft kan ofta fortsätta att producera energi någon tid efter att solen slutat lysa tack vare en viss inbyggd termisk kapacitet.


Nuvarande teknik[redigera | redigera wikitext]

Termisk solkraft används för att producera förnybar värme, kyla eller elektrisk energi (elektriciteten kan omvandlas till kyla)(kallad termoelektrisk solenergi, vanligen producerad med hjälp av ånga). System med termisk solkraft använder optiska linser eller speglar och system som följer solen och koncentrerar solljuset från en stor infallsyta på en liten yta. Det koncentrerade ljuset används sedan som värme eller värmekälla för ett konventionellt termoelektriskt kraftverk.

Teknik för att koncentrera det infallande solljuset förekommer i fyra vanliga former, nämligen raka parabolformade skärmar, paraboler, fresnelformade reflektorer, och soltorn med absorbator.[1] Varje teknik kan skapa höga temperaturer och med en motsvarande hög termodynamisk effektivitet, men effektiviteten varierar efter det sätt som de följer solljuset och fokuserar ljuset. Tack vare nya innovationer i teknologin, blir termisk solkraft alltmer kostnadseffektiv.[2]

Fotnoter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Types of solar thermal CSP plants(engelska)
  2. ^ New innovations in solar thermal Arkiverad 21 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.(engelska)


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Concentrated solar power, 23 mars 2011.