Terraria

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Terraria
Originaltitel Terraria
År 2011
Utvecklare Re-Logic
Engine Software (konsol)
Codeglue (mobil)
Utgivare Re-Logic
505 Games
Spike Chunsoft (Japan)
Genre Actionäventyr
Plattform
Antal spelare Singleplayer
Multiplayer
Format Microsoft Windows
Playstation 3
Playstation Network
Xbox 360
Xbox Live Arcade
PlayStation Vita
Windows Phone
Android
iOS
Playstation 4
Xbox One
Medieformat DVD
Nedladdning
Arbetslag
Programmering Andrew "Redigit" Spinks
Distribution
Europa 15 maj 2013 (PSN)[1]
11 december 2013 (PSVita)[2]
Japan 23 maj 2013 (PSN)[1]
6 februari 2014 (PSVita)[2][3]
USA 26 mars 2013 (PSN)[1]
17 december 2013 (PSVita)[2]
Internationell 16 maj 2011 (PC)
27 mars 2013 (XBLA)[4]
29 augusti 2013 (iOS)[5]
13 september 2013 (Android)[6]
TBA (WSindows Phone)
Datorspelsportalen

Terraria är ett indie-plattformsspel med moment av äventyr, rollspel och worldbuilder-spel till dator och konsol. Spelet bygger på en Open world-princip (sandlåda/sandbox) och är ett icke-linjärt spel. Terraria är utvecklat av Re-Logic för Windows, Xbox 360, Playstation 3, Iphone och Android.

Genom att utforska världen ovan ytan och under marken kan spelaren hitta kistor med föremål, mineraler för att skapa föremål och bättre utrustning. Spelet distribueras genom Steam och har sålts i mer än 10 miljoner exemplar utan någon riktig marknadsföring, förutom videor på Youtube innan spelet släpptes och en länk på Twitter av Notch, skaparen av datorspelet Minecraft. Terraria släpptes på Playstation Network i Nordamerika den 26 mars 2013 och i Europa den 15 maj samma år. Det släpptes senare på Xbox Live den 27 mars 2013.[7]

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelet har jämförts med Minecraft i och med att spelvärlden till stor del består av block. Skillnaden är dock att Terraria utspelar sig i 2D och i och med det fungerar blocken annorlunda. Man finner även många fler föremål som spelaren kan "gå igenom", det vill säga att de inte hindrar spelaren från att röra sig, bland annat träd, jättelika underjordssvampar och bakgrundsväggar till byggnader för att skapa djup i spelet.

Under spelets gång kan spelaren finna flera olika sorters monster. Ett av de vanliga monstren kallas "slime" och kan ofta påträffas under dagtid eller i underjorden. Slimes finns i olika färger, den vanligaste är grön. När mörkret faller, kommer nya monster som till exempel "zombie" och "demon eye". I andra miljöer kan man även hitta farligare monster, som till exempel människoätande växter och demoner. I version 1.2 tillkom ännu fler monster och bossar. Olika "event" såsom "frost moon", "pumpkin moon", "solar eclipse" med mera kan också inträffa. I frost- och pumpkin moon kommer 20 vågor av fiender man ska bekämpa. Under vågorna kommer det olika sorters monster beroende på om det är pumpkin- eller frost moon. När spelaren samlat tillräckligt med material finns möjligheten att skapa rustningar. Rustningar består av tre olika delar: hjälm, brynja och byxor. Utforskandet av världen och att finna sällsynta föremål är en stor del av Terraria, såväl som att bygga sitt hem.

En bit in i spelet stöter man på en boss som kallas "The Wall of Flesh". Om man lyckas döda denna boss aktiveras ett läge som kallas hardmode, som bland annat lägger till starkare fiender och gör fler sorters malmer, material och bossar tillgängliga.

De vanligaste miljöerna i Terraria är skog och grottor. Det finns även öken och så kallad "corruption", dock är corruption ovanlig i början av spelet men ökar efterhand. Det finns även en mängd mera sällsynta miljöer, till exempel både över- och underjordisk djungel samt en helvetesliknande miljö kallad "underworld", där det finns en slags malm som kallas för "hellstone" som spelaren kan skapa vissa föremål av. Ett exempel på ett sådant föremål är en flamarang, en brinnande bumerang. En så kallad "dungeon" existerar också i spelet. I version 1.1 tillkom även hallowed-miljön (endast i hardmode) som bland annat innehåller enhörningar och en regnbåge. I version 1.2 tillkom en så kallad "crimson biome" som liknar corruption med skillnaden att den är inspirerad av Terrarias speciella "Gore" tema. Där finns även nya fiender.

NPC:er är figurer som kan låsas upp genom att göra vissa uppgifter som att döda bossar eller samla vissa saker. Man börjar ALLTID med en NPC (guide) som hjälper till med nybörjartips och visar vad man kan tillverka med olika föremål. De flesta andra NPC:ers huvudsakliga funktion är att man kan handla med dem. När man skapar en ny värld kommer spelaren alltid börja med en hacka, en yxa och ett svärd. Under spelets gång kan spelaren hitta och tillverka bättre vapen och föremål. Långt nere i grottorna finns många användbara föremål att finna.

I uppdateringen 1.3 kom det ännu fler "bossar" som till exempel "Moon lord" m.m. Det kom också nya föremål och ett nytt "event" som kommer när man har dödat en "miniboss" som heter "lunatic cultist" som man möter vid "dungeon". För att möta "lunatic cultist" så måste man döda bossen "golem" och för att döda "golem" så måste man gå till hans tempel som man hittar i "underground jungle" så måste man döda "plantera" och för att döda "plantera" måste man döda en av de mekaniska bossarna. Det finns tre mekaniska bossar "the twins" "the destroyer" och "skeletron prime". Och innan man besegrar en av de mekaniska bossarna så måste man döda bossen som låser up "hardmode" som är "Wall of flesh".

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”PSN EU Release date CONFIRMED!”. Terraria Online. Arkiverad från originalet den 9 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130509022344/http://www.terrariaonline.com/threads/psn-eu-release-date-confirmed.99413/. Läst 30 april 2013. 
  2. ^ [a b c] ”Terraria confirmed for PS Vita!”. Terraria Online. Arkiverad från originalet den 14 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141014193056/http://www.terrariaonline.com/threads/terraria-confirmed-for-ps-vita.96797/page-56. 
  3. ^ 2014-01-15, Monomi From Danganronpa 2 And Toro Make Cameos In Terraria In Japan, Siliconera
  4. ^ ”Release date is confirmed”. Terraria Online. Arkiverad från originalet den 14 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141014193205/http://www.terrariaonline.com/threads/release-date-is-confirmed.96505/. 
  5. ^ ”Forums”. Terraria Online. Arkiverad från originalet den 27 september 2013. https://web.archive.org/web/20130927005018/http://www.terrariaonline.com/threads/grab-your-gear-%E2%80%93-terraria-is-going-mobile.100972/. Läst 3 oktober 2013. 
  6. ^ ”Terraria”. Google Play. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.and.games505.Terraria. 
  7. ^ PC Gamer, Terraria launch a huge success [1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]