Paul Haggis

Från Wikipedia
Paul Haggis
Paul Haggis, 2013.
Paul Haggis, 2013.
FöddPaul Edward Haggis
10 mars 1953 (70 år)
Kanada London, Ontario, Kanada
Utbildad vidFanshawe College och H. B. Beal Secondary School
Aktiva år1975–
MakaDiane Christine Gettas
(1977–1994)
Deborah Rennard
(1997–2016)
Bästa Drama-serie
1987 Livet runt trettio
Bästa manus i en drama-serie
1987 Livet runt trettio
Bästa manus
2004 Crash
IMDb SFDb

Paul Haggis, född 10 mars 1953 i London, Ontario, Kanada, är en tvåfaldig Oscars-vinnande kanadensisk regissör, manusförfattare och filmproducent.

Haggis är son till Mary och Ted Haggis, före detta ägare av Gallery Theatre, där Paul Haggis började med teaterproduktion, regi och som en pjäsförfattare på 1970-talet. Han gick i St George Public School i Catholic Central High School, HB. Beal Secondary School och Fanshawe College i London, Ontario. Vid 22 års ålder lämnade han London för Los Angeles för att uppfylla sin dröm som manusförfattare.

Som manusförfattare och filmproducent skapade Haggis tv-serier som Walker, Texas Ranger, Uppdrag Chicago, Firman och den inställda serien EZ Streets. Han vann två Emmys för tv-showen Livet runt trettio - en som manusförfattare och den andra som producent. 2006 skapade han tv-serien The Black Donnellys, som lades ner av NBC 14 maj 2007.

Hans filmdebut kom vid 1993, Red Hot, som hade en begränsad videorelease. Hans första Oscar-nominering var för Clint Eastwoods Million Dollar Baby, där han nominerades i kategorin Bästa manus efter förlaga, men förlorade till Alexander Paynes Sideways. Hans andra film, Crash blev en succé, där han vann två Oscars, en för filmen och den andra för manus. Filmen nominerades till sex Oscars, även för Bästa foto. Totalt har han vunnit två Oscars och har fyra nomineringar. Han förlorade Bästa regi-priset till Ang Lees Brokeback Mountain. Haggis tredje film var Honeymoon with Harry, där han var både regissör och manusförfattare för filmen. Haggis har även skrivit berättelsen till en annan Eastwood-film, Letters from Iwo Jima. Än en gång nominerades han till en Oscar för Bästa originalmanus, men förlorade den till Michael Arndt. 2005 anlitades han för att skriva manuset till den nya James Bond-filmen Casino Royale.

Haggis var 1997–2016 gift med sångerskan och skådespelerskan Deborah Rennard med vilken han har fyra barn.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Som manusförfattare[redigera | redigera wikitext]

Som producent[redigera | redigera wikitext]

Som regissör[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]