The Visitors (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Visitors
Singel av ABBA
Från albumet The Visitors
B-sida"Head Over Heels"
UtgivenApril 1982
FormatGrammofon
GenreArtrock
New wave
Progressiv rock
Pop
Synthpop
Längd5:45
SkivbolagPolar Music
LåtskrivareBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ProducentBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"Head Over Heels"
(1982)
"The Visitors"
(1982)
"The Day Before You Came"
(1982)
Album
The Visitors
The Visitors
(1)
Head Over Heels
(2)

The Visitors är en sång skriven och producerad av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Den spelades in och utgavs av den svenska popgruppen ABBA. Solopartierna sjungs av Anni-Frid Lyngstad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

När inspelningen av melodin påbörjades 22 oktober 1981 i Polar Studios i Stockholm hade demoinspelningen arbetsnamnet Den första. [1][2]

The Visitors valdes som titelspår på gruppens åttonde studioalbum som utgavs i november 1981. Sången släpptes även som singel i USA där den nådde som högst till plats 63. En dubbel A-sida med When All is Said and Done utgavs i USA och nådde plats 8 på Billboard Dance Charts. I större delen av världen var The Visitors B-sida på singeln Head Over Heels.

Sångtextens betydelse[redigera | redigera wikitext]

Texten skrevs av Björn Ulvaeus och vid utgivningen av sången ville han inte kommentera dess innebörd. I boken ABBA - The complete recording sessions, utgiven 1994, berättade han för första gången att den handlar om sovjetdissidenter. I den svenska översättningen av boken berättar han: "Jag försökte föreställa mig hur det måste kännas att sitta där och vänta på den där olycksbådande knackningen på dörren, att aldrig veta när den skulle komma och aldrig kunna vara säker på någonting".[3]

Innan förklaringen till texten spreds, diskuterades mellan fans vad sången egentligen handlar om. Teorierna var allt från besök från andra planeter, till ett insjuknande i galenskap.

Textens innebörd var inte allmänt känd 1982, när albumet The Visitors förbjöds i Sovjetunionen. Förbudet av import av albumet berodde på ABBA:s medverkan i US Department of Informations TV-show Let Poland Be Poland, som via satellit sändes ut över världen den 31 januari 1982. Showen, där även Frank Sinatra, Paul McCartney, Orson Welles, Henry Fonda och Ronald Reagan medverkade, var en protest mot införandet av militärt undantagstillstånd i Polen.

Coverversioner[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 18 februari 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ABBA Annual 1981”. Arkiverad från originalet den 23 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130523014116/http://www.abbaannual.com/1981.htm. Läst 11 december 2010. 
  2. ^ ABBA - The complete recording sessions, Carl Magnus Palm, 1994, sid. 113
  3. ^ ABBA - människorna och musiken, Carl Magnus Palm, 1996, sid. 140