Dödlig skörd

Från Wikipedia
(Omdirigerad från The Wicker Man)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”The Wicker Man” leder hit. För nyinspelningen från 2006, se The Wicker Man (2006). För låten av Iron Maiden, se The Wicker Man (låt).
Dödlig skörd
(The Wicker Man)
GenreSkräck
RegissörRobin Hardy
ProducentPeter Snell
ManusAnthony Shaffer
Baserad påRitualen av
David Pinner
SkådespelareEdward Woodward
Britt Ekland
Diane Cilento
Ingrid Pitt
Christopher Lee
OriginalmusikPaul Giovanni
FotografHarry Waxman
KlippningEric Boyd-Perkins
ProduktionsbolagBritish Lion Films
DistributionBritish Lion Films
PremiärStorbritannien 6 december 1973 (Storbritannien)
Speltid88 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
UppföljareThe Wicker Tree (2011)
NyinspelningarThe Wicker Man (2006)
IMDb SFDb

Dödlig skörd (originaltitel: The Wicker Man) är en brittisk skräckfilm från 1973 i regi av Robin Hardy. Manuset skrevs av Anthony Shaffer, inspirerat av scenarion i romanen Ritual av David Pinner från 1967. Filmen har aldrig haft biopremiär i Sverige, utan släpptes först på DVD 2006.

1999 placerade British Film Institute filmen på 96:e plats på sin lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Polismästare Howie (Edward Woodward) får ett anonymt brev som behandlar försvinnandet av en ung flicka, Rowan Morrison (Gerry Cowper), på de avlägsna Hebrideröarna Summerisle (en fiktiv plats, troligen inspirerad av de verkliga Summer Isles på ögruppen inre Hebriderna). Han flyger till ön och i sina undersökningar upptäcker han att hela befolkningen deltar i en keltisk nyhednisk kult, som dyrkar solen och fältens gudar och ägnar sig åt fruktbarhetsriter.

Howie, som lever som celibat kristen, blir alltmer besvärad över öbornas beteenden. I den oklippta versionen ser han par som har samlag på kyrkogården och en naken kvinna som gråter på en grav. Han hotar ilsket skolans lärarinna att kontakta myndigheterna efter att han upptäckt att hon lär ut den falliska innebörden av majstången till de unga flickorna.

Howie känner sig snart starkt attraherad av Willow (Britt Ekland), hyresvärdens sensuella dotter. I den oklippta versionen kallar öns ägare, Lord Summerisle (Christopher Lee), Willow för Afrodite och presenterar en ung man för henne. Howie, som bor i rummet intill, hör oundvikligen deras passionerade älskog. Följande natt försöker Willow att förföra honom genom att dansa naken och knacka på väggen till hans rum. Men Howie står emot frestelsen eftersom han inte tror på sex utanför äktenskapet.

Efter att ha intervjuat många av öborna - varav ingen säger sig känna till eller har hört talas om Rowan Morrison - tar Howie kontakt med Lord Summerisle, öns ägare, som även är öns ledare. Howie hoppas att Summerisle ska hjälpa honom med hans eftersökningar.

Medverkande (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Edward Woodward  –  Sergeant Howie
  Christopher Lee  –  Lord Summerisle
  Diane Cilento  –  Miss Rose
  Britt Ekland  –  Willow
  Ingrid Pitt  –  Bibliotekarie
  Lindsay Kemp  –  Alder MacGregor
  Russell Waters  –  Hamnförman
  Aubrey Morris  –  Trädgårdsmästare/dödgrävare
  Irene Sunter  –  May Morrison
  Walter Carr  –  Rektor
  Ian Campbell  –  Oak
  Roy Boyd  –  Broome
  Peter Brewis  –  Musiker
  Gerry Cowper  –  Rowan Morrison
  John Hallam  –  Konstapel McTaggart

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Dödlig skörd blev, generellt sett, väl emottagen av kritiker och filmentusiaster. Filmmagasinet Cinefantstique beskrev den som "The Citizen Kane of Horror movies"[källa behövs] och år 2004 blev den i Total Film utsedd till den sjätte bästa brittiska filmen genom tiderna.[källa behövs] 1978 vann den Saturn Award för bästa skräckfilm. En scen från filmen rankades till #45 på Bravo's 100 mest skrämmande filmsekvenser.

I BBC-dokumentären A History of Horror från 2010, beskrev författaren och skådespelaren Mark Gatiss filmen som ett utmärkt exempel på en kortlivad sub-genre, som han kallade för "folk horror". I samma genre placerade han filmerna Den blodiga snaran från 1968 och Satans skinn från 1971.

En amerikansk version gjordes år 2006 med Nicholas Cage i huvudrollen. Den fick dock inte fått samma varma mottagande som originalfilmen. Robin Hardy och de övriga från originalet har inte någon koppling till denna version.

The Wicker Tree, en uppföljare regisserad av Robin Hardy, hade premiär 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]