Theda Bara

Från Wikipedia
Theda Bara
FöddTheodosia Burr Goodman
29 juli 1885[1][2][3]
Cincinnati, USA
Död7 april 1955[4][5][2] (69 år)
Los Angeles, USA
BegravdForest Lawn Memorial Park
Medborgare iUSA
Utbildad vidUniversity of Cincinnati
Walnut Hills High School
Sysselsättningskådespelare
MakeCharles Brabin
(g. 1921–1955)
Utmärkelser
Stjärna på Hollywood Walk of Fame
Redigera Wikidata

Theda Bara, ursprungligen Theodosia Burr Goodman, född 29 juli 1885 i Cincinnati i Ohio, död 7 april 1955 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk skådespelerska och stumfilmsstjärna; filmhistoriens första vamp.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Theda Bara blev stjärna över en natt 1915 genom sin roll som hänsynslös "femme fatale" i filmen A Fool There Was. Filmen bygger på en dikt av Rudyard Kipling, The Vampire och på så sätt uppstod ordet "vamp".

Theda Bara lanserades som en kvinna med mystiska krafter, född i Saharaöknen, "kärleksbarnet" till en fransk konstnär och hans egyptiska älskarinna. Det sades att hennes namn var ett anagram för "Arab Death". I verkligheten var hennes far en vanlig, judisk skräddare.

Hon hade långt svart hår och använde kolsvart ögonmakeup för att framhäva sin blekhet. Hon omgav sig med dödssymboler, såsom dödskallar och korpar, körde omkring i en vit limousin, blev uppassad av "nubiska tjänare" och höll presskonferenser i starkt parfymerade rum, medan hon satt och smekte en orm.

Theda Bara begav sig till Broadway i förhoppning om att göra en ny karriär där. Detta misslyckades dock, och hennes karriär gick rakt utför. 1926 gjorde hon sin sista film och försvann därefter i glömska. Från 1921 till sin död i cancer 1955 var hon gift med regissören Charles Brabin.

Under sin karriär medverkade hon i runt 40 filmer, men av dessa har de flesta gått förlorade; bara ett fåtal kompletta filmer finns bevarade.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SNAC, Theda Bara, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Internet Broadway Database, Theda Bara, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Internet Broadway Database, Theodosia Goodman, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  5. ^ Encyclopædia Britannica, Theda Bara, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]