Theodosius I

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Theodosius I
Riket under Theodosius tid.

Theodosius I, även känd som Theodosius den store, född 346 i Spanien, död 17 januari 395 i Milano, var en romersk general som valdes till romersk kejsare och regerade från 379 till sin död. Theodosius var den siste kejsaren som regerade över hela det Romerska riket.

Han är även känd för att ha avskaffat religionsfriheten och gjort kristendomen till officiell statsreligion i hela riket.[1] 381 sammankallade han det Första konciliet i Konstantinopel. Han anses också ha givit tillstånd till den kristne ärkebiskopen i Alexandria, Theofilos att förstöra Serapeion-templet i Alexandria år 389. År 391 lät Theodosius I släcka den eviga elden i Vestatemplet och förbjöd vestalerna att fortsätta sin verksamhet.

Han förbjöd också de olympiska spelen 393 e.Kr men förevändningen att det var en hednisk festival. Han anses ha inspirerat till inkvisitionen.

Efter att kejsar Valens stupat i strid mot ostrogoter vid Adrianopel år 378 utnämnde dennes efterträdare Gratianus Theodosius I till medkejsare år 379 med särskilt ansvar för att reda upp situationen med ostrogoterna. Dessa besegrades men blev återigen foederati (bundsförvanter) och fick bosätta sig på Balkan. Dessa skulle dock bryta upp igen på 390-talet och inleda en flera decennier lång plundringsvåg på Balkan innan de slog sig ner i Italien. Theodosius I och hans efterträdare var oförmögna att stoppa ostrogoternas framfart. Gratianus mördades år 383, varpå inbördeskrig bröt ut. Theodosius I avgick så småningom med segern och regerade ensam riket fram tills att han avled i Milano år 395. Dessförinnan hade han år 394 besegrat härmästaren Arbogastes i ett nytt inbördeskrig.

Efter Theodosius död delades riket återigen mellan hans söner, Honorius and Arcadius, en händelse som brukar anses vara den definitiva delningen av Romarriket i två självständiga riken - Östrom och Västrom. Theodosius blev den siste kejsaren som regerade över hela Romarriket. Delningen blev därefter permanent.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tidens - Världshistoria, Herman Kinder, Werner Hilgemann, ISBN 91-550-3318-0, sid 103


Företrädare:
Gratianus och Valens
Romersk kejsare
379395
med Gratianus
Efterträdare:
Västrom: Honorius
Östrom: Arcadius