Thomas Möller

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Thomas Möller
Född7 juni 1964
NationalitetSvensk

Thomas Möller, född 7 juni 1964, är en svensk tidigare ledare för Hells Angels i Sverige,[1] numera endera bosatt i Sydafrika[2] eller i Sverige.[3] Möller var tidigare president i Hells Angels i Malmö, som var den första klubben i Sverige, ett så kallat Mother Chapter.

Möller var en av grundarna av raggar- och motorcykelklubben Dirty Dräggels i Malmö, som 1990 blev hangaround chapter till Hells Angels, år 1991 provmedlem och 1993 fullvärdig Hells Angel-klubb.[4] Möller blev klubbens vicepresident och tillika Hells Angels talesman i Sverige och senare president. År 2003 lämnade han över presidenttiteln till sin efterträdare.

Inledningsvis hävdade Möller i intervjuer med media att Hells Angels i Sverige inte bedrev omfattande kriminell verksamhet eller utövade våld, men 1994 utbröt ett gängkrig med Bandidos, som då också etablerat sig i Sverige.

Möller har stått åtalad för bokföringsbrott i samband med indrivningsverksamhet, trafikbrott och brott mot knivlagen.[källa behövs] Möller förekommer ej i belastningsregistret.

Efter att ha bott i flera olika länder har Möller helt eller delvis bott i Kapstaden i Sydafrika[2] sedan slutet av 1990-talet, där han har presenterat sig som affärsman. År 2009 uppgav han att han flyttat tillbaka till Sverige.[3] I Sydafrika har han figurerat i flera sammanhang när svenska evenemang skett i landet. I samband med den TV-sända starten av seglingstävlingen Volvo Ocean Race år 2001 dök Möller upp med en stor motorbåt och en banderoll med texten "Hells Angels MC Malmoe Sweden" bredvid de sponsrade tävlingsbåtarna med svenska storföretags namn.[5] Hans kostsamma livsstil och stora banktillgodohavanden i Sydafrika (motsvarande drygt 10 miljoner kronor) tilldrog sig dock även uppmärksamhet från både svenska och sydafrikanska myndigheter och i december 2007 krävdes Möller på 4,1 miljoner kronor av de svenska skattemyndigheterna.[4] Möller hävdade att pengarna var icke skattepliktiga spelvinster men i juni 2008 beslagtog Kronofogdemyndigheten ett tillgodohavande på 378 435 kronor i Möllers pensionsfond på grund av skatteskulden.[3]

Från slutet av 1990-talet uppbar Möller sjukersättning från Försäkringskassan efter en påstådd ryggskada. När ersättningen drogs in i mars 2009 uppgick den till cirka 200.000 kronor per år.[1][2] Beslutet om att dra in ersättningen togs till följd av Möllers odeklarerade inkomster. År 2010 fick han tillbaka sin sjukersättning. Idag är Möller skuldfri och planerar att stämma skattemyndigheten till Europadomstolen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]