Thyborøn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snäckhuset i Thyborøn

Thyborøn är en tätort med 2 270 invånare (2009)[1] i Lemvigs kommun på nordvästra Jylland i Danmark, vid den västliga ingången till Limfjorden. Orten har en av Danmarks största fiskehamnar. Thyborøn var till 2006 huvudort i Thyborøn-Harboøre kommun.

Hamnen blev anlagd 1915-1918 och är med över 110 hemmahörande fiskefartyg, med ett samlat bruttotonnage på runt 15 000, en av Danmarks största fiskerihamnar. I hamnen ligger ankaret från den ryska örlogsfregatten, Aleksander Nevski, som förolyckades den 25 november 1868, utanför Harboøre Tange. Ankaret påträffades 1958, mäter fem meter och väger fem ton.

Orten är känd för VLTJ, Vemb-Lemvig-Thyborøn Jernbane, some förevigades av folkmusikgruppen Tørfisk, som också har sin hemstad i Thyborøn.

Vid Thyborøn ligger Thyborøn-fästningen, som är en av de största som anlades av tyskarna under ockupationen av Danmark i andra världskriget. För att försvara inloppet till Limfjorden byggdes 66 stora och 40 mindre bunkrar och kanonställningar.

Väderstation[redigera | redigera wikitext]

I Thyborøn finns en av Danmarks Meteorologiske Instituts väderstationer. Vindobservationer från denna station omnämns i den svenska Sjörapporten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]