Tjornyj Orjol

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tjornyj Orjol
Black Eagle Obj640.png
Objekt 640 "Tjornyj Orjol"
Typ Stridsvagn
Ursprungsplats Ryssland
Produktionshistoria
Tillverkare Transmash, Omsk
Specifikationer
Vikt ~ 48,5 ton
Längd ~ 7,0 m
Bredd 3,58 m
Höjd 1,80 m
Besättning 3

Tjornyj Orjol (ryska: ryska: Чёрный Орёл, ”Svart Örn”) eller Objekt 640 är den senaste ryska stridsvagnen som tillverkas i fabriken Transmash i Omsk, Ryssland. Tjornyj Orjol är en helt ny modell ryska stridsvagnar, olik de andra klassiska sovjetiska stridsvagnarna och en kandidat till att bli Rysslands nya stridsvagn. Väldigt lite är känt om denna stridsvagn och en liten del av den tekniska informationen är spekulativ.

Utveckling och konstruktion[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1980-talet upprättade Leningrad Kirov fabriken under ledning av Nikolai Popov ritningar på en ny klass av stridsvagnar baserad på ett modifierat T-80U-chassi med bland annat sex eller sju hjul och starkare pansar. När fabriken stängde i och med upplösningen av Sovjetunionen, flyttades tillverkningen av T-80 till Omsk, där utvecklingen av Tjornyj Orjol fortsatte. Experimenten var hemliga och endast lite information kom ut.

Tjornyj Orjol är försedd med en mängd olika förbättringar, bland annat en starkare motor, som man behövde installera eftersom stridsvagnen är lite tyngre än de andra ryska modellerna. Tornet är försett med den senaste typen av reaktiva pansarblock, kallad Kaktus, och en separat kapsel som gör det lättare att installera större kanoner med kaliber ända upp till 152 mm. Precis som T-95 (som också är en ny rysk stridsvagn) sitter besättningen i en separat kapsel i vagnen. Detta gör det säkrare för besättningen ifall stridsvagnen skulle få en direkt träff. Tack vare att tornet är obemannat har Tjornyj Orjol en väldigt låg profil, vilket gör det svårare att träffa den. Tjornyj Orjol är också utrustad med ett nytt och snabbt automatiskt laddningssystem, som tillåter att tolv skott per minut avfyras.

Lansering[redigera | redigera wikitext]

Under en internationell vapenuppvisning i Omsk 1997, uppvisades den nya stridsvagnen med det speciella namnet Svarta Örnen (Tjornyj Orjol). Det var första gången som denna stridsvagn visades offentligt. Reaktionen var stor men man visste inte vad som skulle bli av stridsvagnen. Rysslands försvarsminister sade i ett tal 1997 att det skulle tillverkas 350 Tjornyj Orjol-stridsvagnar till år 2005. Meningen var att dessa skulle träda i tjänst 1999, men så skedde inte. 2001 började det komma rykten om att Tjornyj Orjol inte skulle bli Rysslands nya stridsvagn utan endast tillverkas för export. Vad den ryska försvarsmakten har beslutat vet man ännu inte.