Tom Sawyers äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tom Sawyer omdirigerar hit. För andra betydelser, se Tom Sawyer (olika betydelser).
Titelbild till första upplagan 1876

Tom Sawyers äventyr är en roman av Mark Twain från år 1876. Boken filmatiserades år 1930.

Boken handlar om den unge och frimodige pojken Tom Sawyer. Efter att mamman avlidit, bor han hos sin moster, tant Polly, i den lilla byn St. Petersburg i Missouri (fiktiv stad inspirerad av Hannibal i Missouri) vid Mississippifloden. Han är mindre intresserad av de arbetsuppgifter vuxna tilldelar honom, skolkar från skolan samt busar med sin stackars moster Polly och de andra invånarna i byn. Tom målar tant Pollys plank och tar betalt av de andra pojkarna för att de ska få måla, han snattar kakor från tant Polly, han går på skattjakt med Huck. Indian-Joe, halvblodet, dödar läkaren doktor Robinson; Tom och Huck blir vittnen till dådet och fruktar att mördaren ska hämnas.

Tom umgås gärna med Huckleberry "Huck" Finn, som är en fattig luffarpojke som förlorat sin mamma tidigt. Huckleberrys alkoholiserade far är oengagerad i sin son, som för det mesta får klara sig själv. När han är hemma får han ofta stryk av sin pappa. Föräldrarna till de andra barnen i St. Petersburg vill inte att deras barn ska umgås med Huckleberry. Just därför söker Tom och hans vän Joe Harper hela tiden Huckleberrys sällskap.

Tom träffar även Rebecca Thatcher, kallad Becky. Han blir förälskad i henne och försöker få sina känslor besvarade.

Tom Sawyer (romanfiguren)[redigera | redigera wikitext]

Tom Sawyer är en romanfigur, huvudperson i tre böcker av Mark Twain där "Tom Sawyers äventyr" är den första. Han förekommer även som bifigur i en fjärde bok, Huckleberry Finns äventyr från 1884 som är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]