Tom Sawyers äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Tom Sawyer” leder hit. För andra betydelser, se Tom Sawyer (olika betydelser).
Tom Sawyers äventyr
Titelbild föreställande Tom Sawyer, ur första upplagan 1876.
Titelbild föreställande Tom Sawyer, ur första upplagan 1876.
FörfattareMark Twain
OriginaltitelThe Adventures of Tom Sawyer
OriginalspråkEngelska
OmslagsbildMark Twain
LandUSA USA
GenreBildningsroman, pikaresk, äventyr
FörlagAmerican Publishing Company
Utgivningsår1876
HuvudpersonerTom Sawyer
BipersonerHuckleberry "Huck" Finn
Del i serie
Del1
Efterföljs avHuckleberry Finns äventyr (1884)

Tom Sawyers äventyr (originaltitel: The Adventures of Tom Sawyer) är en roman från 1876 av Mark Twain. Romanen har filmats många gånger, bland annat år 1930 med Jackie Coogan i huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om den frimodige pojken Tom Sawyer. Efter att mamman avlidit, bor han hos sin moster, tant Polly, i den lilla byn St. Petersburg i Missouri (fiktiv stad inspirerad av Hannibal i Missouri) vid Mississippifloden. Han är föga intresserad av de arbetsuppgifter vuxna tilldelar honom, skolkar från skolan samt busar med sin stackars moster Polly och de andra invånarna i byn. Tom målar tant Pollys plank och tar betalt av de andra pojkarna för att de ska få måla, han snattar kakor från tant Polly, han går på skattjakt med Huck. Indian-Joe, halvblodet, dödar läkaren doktor Robinson; Tom och Huck blir vittnen till dådet och fruktar att mördaren ska hämnas.

Tom umgås gärna med Huckleberry "Huck" Finn, som är en fattig luffarpojke som förlorat sin mamma tidigt. Huckleberrys alkoholiserade far är oengagerad i sin son, som för det mesta får klara sig själv. När han är hemma får han ofta stryk av sin pappa. Föräldrarna till de andra barnen i St. Petersburg vill inte att deras barn ska umgås med Huckleberry. Just därför söker Tom och hans vän Joe Harper hela tiden Huckleberrys sällskap.

Tom träffar även Rebecca Thatcher, kallad Becky. Han blir förälskad i henne och försöker få sina känslor besvarade.

Tom Sawyer (romanfiguren)[redigera | redigera wikitext]

Tom Sawyer är en romanfigur, huvudperson i tre böcker av Mark Twain där Tom Sawyers äventyr är den första. Han förekommer även som bifigur i en fjärde bok, Huckleberry Finns äventyr från 1884 som är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]