Tom Sawyers äventyr

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Tom Sawyer” leder hit. För andra betydelser, se Tom Sawyer (olika betydelser).
Tom Sawyers äventyr
Titelbild föreställande Tom Sawyer, ur första upplagan 1876.
Titelbild föreställande Tom Sawyer, ur första upplagan 1876.
FörfattareMark Twain
OriginaltitelThe Adventures of Tom Sawyer
OriginalspråkEngelska
OmslagsbildMark Twain
LandUSA USA
GenreBildningsroman, pikaresk, äventyr
Förlag för förstautgåvanAmerican Publishing Company
Utgivningsår1876
Först utgiven på
svenska
1877
HuvudpersonerTom Sawyer
BipersonerHuckleberry "Huck" Finn
Del i serie
Del1
Efterföljs avHuckleberry Finns äventyr (1884)

Tom Sawyers äventyr (originaltitel: The Adventures of Tom Sawyer) är en roman från 1876 av Mark Twain. Romanen har filmats flera gånger, däribland 1930 med Jackie Coogan i titelrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om den frimodige pojken Tom Sawyer. Efter att mamman avlidit, bor han hos sin moster, tant Polly, i den lilla staden St. Petersburg i Missouri (fiktiv stad inspirerad av Hannibal i Missouri) vid Mississippifloden. Han är föga intresserad av de arbetsuppgifter vuxna tilldelar honom, skolkar från skolan och busar med sin moster och de andra invånarna i byn. Tom får till exempel i uppdrag att måla tant Pollys plank, men Tom lyckas då rama in uppgiften som ett sällsynt privilegium och tar betalt av de andra pojkarna för att de ska få måla.

Vännen Huckleberry "Huck" Finn är en fattig hemlös pojke som förlorat sin mamma tidigt. Huckleberrys alkoholiserade far är oengagerad i sin son, som för det mesta får klara sig själv. När han är hemma får han ofta stryk av sin pappa. Föräldrarna till de andra barnen i St. Petersburg vill inte att deras barn ska umgås med Huckleberry. Tom träffar även jämnåriga Rebecca Thatcher, kallad Becky. Han blir förälskad i henne och försöker få sina känslor besvarade.

Tom går på skattjakt med Huck. Tillsammans blir de två pojkarna vittnen till hur skurken Indian-Joe dödar läkaren doktor Robinson. De fruktar att mördaren ska skada dem för att hindra dem från att vittna. Både jakten på mördaren och Tomas romans med Becky löper genom stora delar av boken, mellan många mindre äventyr.

Tom Sawyer (romanfiguren)[redigera | redigera wikitext]

Tom Sawyer är en romanfigur, huvudperson i tre böcker av Mark Twain där Tom Sawyers äventyr är den första. Han förekommer även som bifigur i en fjärde bok, Huckleberry Finns äventyr från 1884 som är en fristående fortsättning på Tom Sawyers äventyr.

Filmatiseringar i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]