Tomas Kåberger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tomas Kåberger, född 1961 i Göteborg, är en svensk fysiker med industriellt och akademiskt engagemang inom energi och miljö. Han är professor vid Chalmers tekniska högskola, avdelningen för Fysisk resursteori[1]. Kåberger har ofta figurerat i den aktuella debatten bland annat som generaldirektör för Energimyndigheten. Sedan 2011 är han ordförande för stiftelsen Japan renewable energy foundation för att arbeta med att få fram förnybara energikällor i Japan. Han har varit styrelseledamot i tankesmedjan Fores[2] samt är sedan 2015 ledamot i Vattenfalls styrelse.[3]

Akademisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Kåberger har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från 1983 vid Chalmers tekniska högskola. Han disputerade 1999 inom fysisk resursteori med en avhandling[4] om ekonomisk teori och termodynamik, och blev sedan docent i miljövetenskap.[3]

Under tiden hade Kåberger varit projektledare på halvtid för en fallstudiekurs, som gavs av Göteborgs miljövetenskapliga centrum. Han forskade där inom ekonomisk teori och resursfördelning med analys av strategier för att få in ny energiteknik på transportområdet. Detta ledde vidare till en adjungerad professur vid Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet. Detta sammantaget gav honom erfarenhet av energifrågor från universitetsvärlden.

Vidare karriär[redigera | redigera wikitext]

I slutet på 1980-talet arbetade Kåberger tre år som energisekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen.Han skaffade sig även erfarenhet från näringslivet, där han bland annat arbetat som VD för ett dotterbolag till TallOil AB inom bioenergiområdet. Han var mellan 2008 och 2011 generaldirektör för Energimyndigheten. Han har medverkat i flera statliga utredningar som ledamot eller expert.

Efter Fukushima-olyckan den 11 mars 2011 kom han att profilera sig mot kärnkraft och som förespråkare för vindkraft och andra förnybara energikällor.[5] Den 18 augusti 2011 blev han på egen begäran entledigad från sin generaldirektörsbefattning för istället ägna 25 % av sin tid som ordförande i en nybildad japansk stiftelse, Japan renewable energy foundation.[6] Stiftelsen, vars initiativtagare och vd är den japanske miljardären Masayoshi Son,[7] ska ta fram förnybar energi för Japan. Tomas Kåberger är professor vid avdelningen för fysisk resursteori och har dessutom ansvar för strategiska frågor kring nyttiggörande och industrisamarbeten för Chalmers styrkeområde Energi.

Urval av officiella uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Thomas Korsfeldt
Generaldirektör för Energimyndigheten
2008–2011
Efterträdare:
Erik Brandsma