Tornberget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tornberget
Berg
Tornbergets högsta punkt.
Tornbergets högsta punkt.
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Landskap Södermanland
Distrikt Västerhaninge distrikt
Kommun Haninge kommun
Läge Hanveden, Södertörn
 - höjdläge 111 m ö.h.
 - koordinater 59°8′8″N 18°0′52″Ö / 59.13556°N 18.01444°Ö / 59.13556; 18.01444

Tornberget är ett berg i skogsområdet Hanveden i Haninge kommunSödertörn. Tornberget ligger intill sydöstra gränsen av Tornbergets naturreservat och är med sina 111 meter över havet Stockholms läns högsta naturliga berg. På Tornberget fanns tidigare två utsiktstorn, ett militärt och ett civilt, som båda revs i början på 1980-talet. Under hösten 2017 uppfördes ett nytt utsiktstorn för allmänheten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

När inlandsisen drog sig tillbaka för tiotusen år sedan var Tornberget det första av Södertörn som dök upp ur Litorinahavet, Östersjöns förgångare. Tornbergssjön sydost om Tornberget är en rest från detta ishav och att de kuperade bergen intill varit bebodda redan på stenåldern har indikerats av upphittade kvartsavslag. I äldre tider skall det ha funnits en vårdkase på bergets topp.[1]

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

5-stenaröset vid Tornberget med visaren till höger. 5-stenaröset vid Tornberget med visaren till höger.
5-stenaröset vid Tornberget med visaren till höger.

Tornbergets krön kan man nå via Tornbergsslingan, som börjar och slutar vid torpet Paradiset i Paradisets naturreservat. Sträckan är ungefär 2,5 kilometer. Man kan också ta sig dit från en mindre parkering vid gården Tornberga i sydväst. Man tar då in på en mindre avtagsväg från Tungelsta, ungefär vid Skogs-Ekeby gård, och följer sedan vägen till Tornberga gård där den slutar. Från parkeringen där är stigen ungefär 1,5 kilometer lång. Högsta punkten på höjden är markerad med ett litet stenröse. Även Sörmlandsleden går förbi Tornberget.

På vägen upp till berget från nordost passerar man ett gammalt gränsröse. Stora markägare satte gränsstenar för att markera sina gränser. Här var det tre ägor som möttes i en punkt och då skulle det vara ett 5-stenaröse. En något högre hjärtsten i centrum och fyra riktningsstenar runtom. På hjärtstenen finns en ristad fyrkant. En av riktningsstenarna är idag avslagen men ligger kvar på postamentet. Lite längre bort åt sydväst står den mindre så kallade "visaren" som angav gränsens riktning. Ägorna hörde till Ektorp i väster, Skogs-Ekeby gård i söder och Hammar gård (med Tuna) i öster, samtliga i Västerhaninge socken.

Utsiktstornet[redigera | redigera wikitext]

Tornbergets luftbevakningstorn 1967.

Under andra världskriget fanns ett luftbevakningstorn på Tornberget som revs 1981. Tornberget har tidigare även haft ett mindre civilt utsiktstorn av trä som av säkerhetsskäl revs samtidigt med luftbevakningstornet. Härifrån kunde man, vid god sikt, skönja Katarina kyrkas kyrktorn, 20 kilometer bort i riktning nordnordost.[2] Under många år låg de rostiga resterna efter militärtornet kvar på bergets platå. I och med avsaknaden av ett utsiktstorn gick Tornberget miste om en del av sin dragningskraft för att uppleva vackra vyer eftersom trätopparna skymmer den storslagna utsikten.

I maj 2012 beslutade Haninge kommun att låta bygga ett nytt utsiktstorn, dock ett tiotal meter vid sidan om själva toppen. Den 3 september 2014 tog dåvarande vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Krystyna Munthe, ett första symboliska spadtag. På hösten 2017 var grundplintarna gjutna och de prefabricerade torndelarna låg vid Tornberga gård i väntan på att bli upplyfta till toppen med helikopter.[3] Tornet kommer att bli en tio meter hög träkonstruktion och är tänkt att nå över trädtopparna så att man från utsiktsplattformen högst upp får fri sikt i alla riktningar. Anläggningskostnaden väntas ligga på en miljon kronor.[4] Det nya tornet ritades av Cowi arkitektkontor och byggs av Rotgruppen.

Tornbergets naturreservat[redigera | redigera wikitext]

Tornbergets naturreservat omfattar 360 hektar mark och invigdes den 11 september 2010. Det ligger söder om Paradisets naturreservat och norr om länsväg 257, som går mellan Tungelsta och Södertälje. Den östra delen av reservatet och vidare in i Paradisets naturreservat är ett Natura 2000-område. Genom reservatet går Sörmlandsleden och en del av den sex kilometer långa Tornbergsslingan.[5]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RAÄ-nummer Västerhaninge 138:1.
  2. ^ Ortnamnsregistret: Tornberget.
  3. ^ Mitt i: Nu byggs äntligen Tornbergets utkikstorn, publicerad 27 oktober 2017.
  4. ^ Mitt i: Tornberget får ett torn – efter 33 år, publicerad 15 juni 2014.
  5. ^ Tornbergets naturreservat (kommunens folder).[död länk]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]