Torolf Engström

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Torolf G. Engström.
LivsbåtenDanderyds kyrkogård
Tre lågor i Göteborgs första minneslund, Kvibergs kyrkogård

Ernst Torolf Agnar Engström, född 10 april 1909 i Stockholm, död 1987 i Stockholm, var en svensk skulptör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Torolf Engström utbildade sig på Tekniska skolan i Stockholm, vid Maison Watteau i Paris samt i Tyskland. Han arbetade länge i en rustik, realistisk stil och utförde porträttskulpturer samt reliefer och luftiga stålskulpturer i flera svenska kyrkor och krematorier.

Från 1950-talet var hans skulpturer nonfigurativa. Uppåtsträvande stålstavar i olika höjd är ett tema han gärna utnyttjade, till exempel i fontänen framför Stadsteatern i Schweinfurt i Tyskland 1966.

Han ställde ut på De unga på Vasagatan i Stockholm 1943, i Borås 1947 och på Lorensbergs konstsalong i Göteborg 1948 samt deltog i samlingsutställningar sedan 1931.

Torolf Engström är gravsatt i minneslunden på Danderyds kyrkogård.[1]

Mozartporträttet i Luzern[redigera | redigera wikitext]

Torolf Engström upptäckte sommaren 1978 ett osignerat porträtt på en auktionsfirma i Luzern, som han identifierade som ett porträtt av Wolfgang Amadeus Mozart och inköpte. Det avbildade en ung man som skelade, men var i övrigt likt många andra Mozart-porträtt. Han försökte utan framgång intressera experterna på Internationale Stiftung Mozarteum i Salzburg i Österrike för tavlan. Äktheten hos porträttet, som kan vara målat av Rosa Hagenauer, har diskuterats av olika experter och porträttet används i vissa publikationer, men det har inte accepterats av Mozarteum såsom tongivande institution för Mozartstudier.[2][3][4]

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]