Towa Carson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Towa Carson
Towa Carson 2013-07-24.jpg
Towa Carson, Lunchkonsert, Kungsträdgården 24 juli 2013.
FödelsenamnBirgit Rose-Marie Carlsson
Pseudonym(er)Towa Carson
Född31 mars 1936 (82 år)
Eskilstuna, Södermanlands län
GenrerSchlager, Jazz
År som aktiv1954-
ArtistsamarbetenHanson, Carson & Malmkvist

Birgit Rose-Marie Anlert, mer känd som Towa Carson, född Carlsson 31 mars 1936 i Eskilstuna,[1] är en svensk sångerska.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vid 18 års ålder vann hon Bildjournalens och folkparkernas amatörtävling. Hon upptäcktes av orkesterledaren Seymour Österwall, som engagerade henne till Nalen i Stockholm och gav hennes artistnamnet Towa (efter hennes pappas smeknamn på henne) Carson (amerikaniserad variant av efternamnet Carlsson).

Skivsuccéer[redigera | redigera wikitext]

Towa hade skivsuccéer redan på 1950-taletPå en öde ö i havet (1957) och Tammy (1958) – och var en av 1960-talets populäraste schlagersångerskor med storsäljare som De tre klockorna, Sista dansen och Personality. Sammanlagt hade hon 25 låtar på Svensktoppen, bland andra Jag måste ge mig av, Alla har glömt och den svenska versionen av Save the Last Dance For Me; Spara sista dansen.

Hon framträdde ofta tillsammans med sångaren Lasse Lönndahl. Deras duetter Visa mig hur man går hem och En lilja är vit blev stora grammofonsuccéer, som klättrade på svensktoppslistan.

Towa fick flera anbud från Tyskland och USA, men hon tackade nej. Hon ville inte ens bosätta sig i Stockholm utan har hela tiden varit trogen sin hemstad Eskilstuna, där hon bor än idag. Efter storhetstiden på 1960-talet har hon framträtt mer sporadiskt, exempelvis den 27 juli 2004 då hon medverkade i Allsång på Skansen.

Towa har även dubbat bl.a. katten Sassy i filmen Den otroliga vandringen 2 - På rymmen i San Francisco

Melodifestivalen[redigera | redigera wikitext]

Carson sjöng två av bidragen i 1967 års Melodifestival: Alla har glömt och Vem frågar vinden. De slutade fyra respektive femma i resultatlistan. 2010 framförde hon Alla har glömt i mellanakten under Melodifestivalsfinalen. Hon återvände till Melodifestivalen 1968 med bidraget Du vet var jag finns, vilken slutade på tredje plats.

Det dröjde ända till 2004 innan Carson återvände till tävlingen, då tillsammans med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist och bidraget C'est la vie, skrivet av Thomas G:son. De tävlade i semifinal tre i Umeå den 6 mars, där de fick 97 407 röster, vilket innebar en finalplats. I finalen i Globen slutade de på tionde och sista plats med endast sju poäng. Under den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2013 återförenades trion under mellanakten för att framföra just C'est la vie samt nyskrivna Pensionär - en humoristisk version av Popular på svenska.

Privat[redigera | redigera wikitext]

Hon är gift med Bengt Anlert, som tillsammans med sin tvillingbror Björn spelade fotboll i Allsvenskan för AIK, har barn med honom och är bosatt i den lilla byn Kullersta utanför Eskilstuna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Anlert, Birgit Rose-Marie