Toxoplasmos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Toxoplasmos
T. gondii takyzoiter
Klassifikation och externa resurser
ICD-10B58
ICD-9130
DiseasesDB13208
Medlineplus000637
eMedicinemed/2294 
MeSHsvensk engelsk

Toxoplasmos är en infektionssjukdom som kan drabba både djur (främst tamfår) och människor. Sjukdomen slår mot foster hos dräktiga djur och även mot havande kvinnor.

Spridning[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen orsakas av parasiten Toxoplasma gondii som sprids till fåret via fodret. Detta kan ske om en katt lämnar sin avföring i fodret, eller i hagen där fåret betar. Katten är i sin tur smittad av smågnagare som den äter och som är mellanvärd för parasiten. Toxoplasma-ägg utsöndras via kattens avföring endast 1-2 veckor efter att katten blivit smittad, sen blir katten oftast immun och kommer aldrig mer att utsöndra ägg. Dock blir en del av katterna latenta bärare av parasiten, och reaktivering av infektionen med utsöndring av ägg kan ske vid situationer där kattens immunförsvar är försvagat, så som vid sammanfallande infektion av annan sjukdom, runt förlossning eller vid behandling med kortikosteroider.

Sjukdomsförlopp[redigera | redigera wikitext]

Det vanligaste är att djur och människor som får i sig Toxoplasma gondii inte drabbas av några symtom. Men symtomen mild feber, hängighet och svullna halslymfknutor förekommer. Individer med nedsatt immunförsvar kan få svårare symptom.

Det finns två sätt att bli smittad, antingen genom att djuret får i sig ägg från kattavföring, eller genom att äta rått kött som är smittat. När parasiten når tarmen penetrerar den tarmväggen och tar sig ut i blodomloppet. Därifrån kan den sprida sig till olika vävnader där den börjar föröka sig asexuellt. Oftast klarar immunförsvaret här av att hindra parasiten från vidare spridning i kroppen, och kvar blir så kallade bradyzoiter, cystor som innehåller tusentals organismer. Immunförsvaret håller cystan i schack. Vid nedsatt immunförsvar kan parasiten ta sig vidare till vitala organ så som hjärtmuskulatur, lever och hjärna och i så fall orsaka allvarlig sjukdom.

Smittan kan också drabba foster hos dräktiga djur. Sjukdomen slår olika hårt beroende på när under dräktigheten som djuret drabbas. Om det sker tidigt under dräktigheten kan fostret resorberas, det vill säga lösas upp och tas upp av livmodern. Sker det senare kan fostret mumifieras och antingen spontanaborteras (kastas) eller födas fram på vanligt sätt. Det sker även att fullgångna lamm dödföds eller rentav föds levande, men då mycket svaga. Man kan ibland se typiska vita fläckar i moderkakan hos drabbade får. Tackor som drabbas blir immuna och kan användas för fortsatt avel.

Förebyggande[redigera | redigera wikitext]

Om katter finns i närheten av fårbesättningen kan spridningsrisken minskas genom att antalet yngre katter hålls nere. Man kan också se till att katterna har möjlighet att lägga sin avföring på andra ställen, till exempel genom en sandlåda eller liknande. Om det finns möjlighet bör man täcka över fodret så att varken katter eller insekter kommer åt det, då flugor som lever på avföring mekaniskt kan föra ägg vidare.

Zoonos[redigera | redigera wikitext]

Toxoplasmos är en zoonotisk sjukdom, vilket innebär att den kan spridas från djur till människa.

Människor kan smittas på två olika sätt. Det ena är att man får i sig ägg som utsöndras med kattens avföring, antingen genom att man städat kattlådan, eller mer vanligt att man äter grönsaker eller mat som blivit kontaminerat av kattavföring. Det finns även risk att avföringslevande flugor mekaniskt för över ägg från kattavföring till maten. Därför är det viktigt att man tvättar händerna innan man äter, att man tvättar grönsaker vid matlagning, och att man är noga med hur man sköter kattlådan. Man bör ofta plocka bort avföring ur kattlådan, och det kan även vara värt att fundera på var den placeras, till exempel är köket inte ett lämpligt ställe. Avfallet från kattlådan bör också hanteras på ett säkert sätt och helst inte slängas i kökets avfallshink. Det andra viktiga sättet att bli smittad är att äta otillräckligt upphettat kött som är smittat.

Foster hos gravida kvinnor som smittas för första gången kan också drabbas av toxoplasmos. Oftast är det asymtomatiskt, men hos 10% av fallen kan det leda till abort, dödfödsel eller skador på centrala nervsystemet. Gravida kvinnor bör därför vara extra noga vid hantering av katter och skall inte arbeta med förlossningsarbete med får.

Toxoplasmos i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

  • I filmen Trainspotting dör rollfiguren Tommy MacKenzie av toxoplasmos.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]