Trenchcoat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Trenchcoat
Nordiska Kompaniet visar herrmode i stadsmiljö. Manlig modell klädd i trenchcoat promenerar på gata,ca 1945–1955.

Trenchcoat, eng. trench coat, eg. "skyttegravsrock", är en typ av överrock som har behållit sin popularitet jorden runt i ungefär hundra år. Den är vanligen tillverkad av grovt bomullstyg, drill eller poplin, och har ofta foder som kan tas bort.

Ursprunget till trenchcoaten är de rockar som bars av brittiska och franska soldater i första världskriget. Den klassiska trenchcoaten skapades av Thomas Burberry, gabardintygets uppfinnare, som 1901 presenterade en design för en regnrock för arméofficerer till brittiska försvarsdepartementet. Denna regnrock blev en del av brittiska officerares uniform. Under första världskriget modifierades den för att kunna ha epåletter, D-ringar och andra tillbehör, och det var denna modifierade version som fick namnet "trench coat" av soldaterna i skyttegravarna. Mot slutet av kriget kom trenchcoaten att ingå i alla allierade soldaters utrustning. Under andra världskriget användes trenchcoaten från början i de flesta länders militärer, men ersattes så småningom av ytterkläder mer anpassade till ett rörligare krig.

Den typiska trenchcoaten är en dubbelknäppt, lång, ljusbrun, khakifärgad, beige eller svart rock med spännremmar på raglanärmarna, epåletter (som från början användes för att hålla handskar och mössor) och ett skärp som kan ha två små D-ringar på grund av sitt militära ursprung; ringarna användes från början för att säkra granater, handvapen och/eller svärd. Vissa senare trenchcoatar saknar skärp, ringar och epåletter och har två fickor på varje sida. Denna typ liknar mer en vanlig jacka, utom att den är längre (medan en normal jacka inte är längre än strax nedanför midjan, är trenchcoaten normalt nästan fotsid).

Trenchcoaten har blivit en modern klassiker. Dess ursprung som klädsel för officerare gör att rocken ger ett respektabelt utseende även inom det civila samhället, och den har burits av många skönlitterära figurer som Dick Tracy, Fantomen, Humphrey Bogarts Sam Spade och Peter Sellers' Inspector Clouseau.