Trooping the Colour

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trooping the Colour
Massed Mounted Band, Trooping the Colour, 16 June 2007.jpg
Beriden musikkår ur livgardet under Trooping the Colour i London den 16 juni 2007.
TypMilitär ceremoni
Drottningen inspekterar Foot Guards.
Brittiska kungafamiljen efter Trooping the Colour 2007.
Överflygning av den Red Arrows efter Trooping the Colour 2013.

Trooping the Colour är en årlig militär ceremoni som utförs av Storbritanniens armé och regementen från andra länder i Samväldet. Det är en tradition som går tillbaka till kung Karl II:s tid.

Ceremonin[redigera | redigera wikitext]

En Colour är en regementsfana, som tidigare användes som samlingspunkt på slagfältet. Varje regemente hade utöver sina symboler en egen färg eller kombination av färger på fanan, så att den lätt kunde kännas igen i stridens hetta.

Fanan blev en symbol för regementets band till monarken, en symbol för regementet och en symbol för stupade kamrater. Förlusten av en fana var en stor skam, och därtill var det en stor ära att erövra en av fiendens fanor. Det var bara bataljoner från infanteriregementen som bar fanor på slagfältet. Artilleriet hade kanonerna som samlingspunkt, och jägarregementen använde inte den traditionella linjeformationen.

I ceremonin ställs bataljonen upp i kompanier, och fanföraren och fanvakten marscherar, troops, mellan leden så att alla kan se att fanan är intakt. Detta görs före och efter varje slag, och ceremonin har behållits även om den inte längre har en praktisk betydelse eftersom fanan inte längre förs i strid.

Trooping the Colour i London[redigera | redigera wikitext]

I Storbritannien är ceremonin särskilt förbunden men ceremonin i samband med drottningens officiella födelsedag, och den kallas också drottningens födelsedagsparad (Queen’s Birthday Parade). Seden 1748 har ceremonin markerat monarkens officiella födelsedag. Seden 1820 har den varit fastlagd som en årlig ceremoni, medan den tidigare genomfördes med ojämna mellanrum. Undantag är om det är otjänligt väder, om det är landssorg eller om andra speciella omständigheter inträffar. Edvard VII förlade den till juni, eftersom det är en av de mest stabila månaderna i förhållande till väderleken.

Under ceremonin hyllar Household Division och King's Troop monarken. Det är en parad på The Mall till Buckingham Palace, med militärkårer och divisionen. Det är också en salut med 41 skott från Green Park och Royal Air Force gör överflygning. Efter ceremonin följer livgardets vanliga vaktskifte.

Elizabeth II har närvarat varje år med undantag för 1955, då en järnvägsstrejk förhindrade henne från att nå fram till London i tid. Vid ett tillfälle utsattes hon för ett attentatsförsök på väg till ceremonin. På hennes 80-årsdag i 2006 utvidgades ceremonin med en större överflygning och en feu de joie. Vid ceremonin 2018 deltog en beriden styrka från det svenska Livgardet.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Trooping the Colour, 15 juni 2010.
Noter