Vante

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tumvante)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vante
Ett par fingervantar.
Ett par fingervantar.
Klädesplagg
Typvärmande skydd av hand
Materialofta stickad
Andra namntumvante, fingervante

Vante är ett klädesplagg avsett att värma en hand; de används vanligen i par. Gränsen mellan vantar och handskar är något flytande, men vantar är ofta stickade,[1] medan handskar ofta är gjorda av skinn.

Vantar finns med fem fingrar, kallade fingervantar, och som tumvantar, där endast tummen är avskiljd från den övriga vanten. Barnvantar för riktigt små barn saknar ibland även en särskild tumme. Torgvantar, som tidvis varit populära, har fem fingrar men är öppna så att fingertopparna lämnas bara. Allt mer populärt har det blivit med fingervantar där topparna är bortklippta, detta som en följd av teknikens utveckling då fingrarna ska vara fria till exempelvis iphones eller andra telefoner med touch-funktion.

För att en vante inte skall komma bort då den inte sitter på handen kan en vanthållare[2] utnyttjas. Det är ett kortare band som knäpps fast dels på vanten dels på ärmen av det ytterplagg som används, exempelvis en jacka eller en overall.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet finns belagt i svenskan från fornsvenskan, då som vanter eller vatter.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”vante”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/vante. Läst 17 januari 2018. 
  2. ^ ”Så får du vantarna att sitta kvar – Sheilas hemliga knep!”. loppi.se. 8 december 2016. https://loppi.se/sa-far-du-vantarna-att-sitta-kvar-sheilas-hemliga-knep/. Läst 17 januari 2018.