Två plus fyra-fördraget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Två plus fyra-fördraget, engelska Treaty on the Final Settlement With Respect to Germany, är det fördrag som slutligt reglerade andra världskrigets segrarmakters relation till de två tyska staterna, och banade väg för den tyska återföreningen den 3 oktober 1990. I avtalet förklarades också att det mellan länderna numera rådde fred. Fördraget avslutade således formellt det krigstillstånd som hade rått mellan Tyskland och de övriga makterna sedan andra världskriget och fördraget ersatte alltså den traditionella formen av fredsfördrag.

Två plus fyra-fördraget skrevs under i Moskva den 12 september 1990. Det signerades av Västtyskland och Östtyskland som reglerade sina inbördes relationer. Avtalet undertecknades också av de fyra segrarmakterna från andra världskriget, USA, Sovjetunionen, Frankrike och Storbritannien, som därmed gav klartecken för Tysklands återförening. Segrarmakterna avsade sig även alla de rättigheter som de tidigare haft i Tyskland, vilket bland annat ledde till att de lämnade Berlin, där de fyra ockupationszonerna upphörde och staden återförenades.

I militära frågor stipulerades att

  • Alla sovjetiska trupper skulle lämna östra delen av Tyskland senast 1994
  • Tyskland gick med på att begränsa sina väpnade styrkor till maximalt 370.000 soldater (Bundeswehr) samt ej fler än 345.000 soldater i armén (Das Heer) och flygvapnet (Luftwaffe)
  • Tyskland bekräftade sin avsägelse av tillverkning, innehav eller kontroll av kärnvapen, biologiska och kemiska vapen (sk CBRN-vapen), och i synnerhet att icke-spridningsavtalet skulle fortsätta att gälla fullt ut för Förbundsrepubliken Tyskland
  • Man avsade sig även att några utländska väpnade styrkor, kärnvapen eller bärare av kärnvapen skulle komma att vara eller bli stationerade i det forna Östtyskland, vilket gör denna del av Tyskland till en permanent kärnvapenfri zon

En annan av fördragets viktiga villkor var Tysklands bekräftande av den internationellt erkända gränsen mot Polen. Tyskland gick med på att teckna ett separat avtal med Polen, som skulle bekräfta den gemensamma gränsen. Detta skedde den 14 november 1990 med undertecknandet av fördraget om den tysk-polska gränsen.

Även om Två plus fyra-fördraget undertecknades av Västtyskland och Östtyskland som separata stater, har det ratificerats av det förenade Tyskland, Förbundsrepubliken Tyskland, i enlighet med villkoren i fördragets avtal.

Avtalet skrevs under av utrikesministrarna Hans-Dietrich Genscher (Västtyskland), Lothar de Maizière (Östtyskland; de Maizière var samtidigt sitt lands regeringschef), Roland Dumas (Frankrike), Eduard Sjevardnadze (Sovjetunionen), Douglas Hurd (Storbritannien) och James Baker (USA).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]