Tvåstatslösningen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tvåstatslösningen är en föreslagen lösning på Israel–Palestina-konflikten som går ut på att palestinierna får en egen stat bestående av Västbanken och Gazaremsan, områden som Israel ockuperade under Sexdagarskriget 1967. Som en del av tvåstatslösningen delas också den omstridda staden Jerusalem upp i två delar, där den västra delen blir israelisk och den östra palestinsk.

Den palestinska rörelsen Hamas har upprepade gånger offentligt sagt sig gå med på en tvåstatslösning på gröna linjen (även kallat 1967 års gränser). Även den övriga arabvärlden har kommit med liknande förslag. För Israels del anser många att konflikten inte blir löst på detta sätt utan att en palestinsk stat endast blir en framtida bas för anfall mot Israel av grupper som vill utplåna Israel som stat. Israel har även sin egen version av tvåstatslösningen, men då handlar det om att dela in den palestinska statens områdena i små enklaver vars gränser kontrolleras helt av Israel. Vad som ska hända med de israeliska bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem är ett annat problem för tvåstatslösningen.

En viktig aspekt av konflikten som tvåstatslösningen inte tar upp direkt är flyktingproblemet; alla palestinier som flydde från området under Nakban 1948 har teoriskt sett rätt att återvända till sina hem inne i det som idag är staten Israel, något som Israel starkt motsätter sig.

Ett konkurrerande förslag är enstatslösningen där alla judar och araber i det aktuella området blir medborgare i en gemensam stat som utgörs av det som idag är Israel, Västbanken och Gazaremsan. Detta förslag har dock nästan inget som helst stöd inom Israel.