Hoppa till innehållet

Tyr (runa)

Från Wikipedia
För Nazistsymbolen, se Tyr (SS-runa).
Namn Urgermanska Fornengelska Fornnordiska
*Tē₂waz Tī/Tīr Týr
Tyr
Fuþark Äldre Anglofrisisk Yngre
24-typig fuþark 28/33-typig fuþorc 16-typig fuþark
Runtyp Långkvist Kortkvist Stungen
Ordningsföljd №17 №17 №12₁ №12₂ №12₃
Ätt Tyrs ätt (3:e rungruppen)
Form
Unicode
U+16CF
Runic Letter
Tiwaz Tir Tyr T

U+16D0
Runic Letter
Short-Twig-Tyr T

U+16D1
Runic Letter
D
HTML ᛏ
ᛏ
ᛐ
ᛐ
ᛑ
ᛑ
Translitteration t t t t d
Transkription t t t, d d
IPA [t̪]
[t]
[t̪]
[t]
[t̪]
[t]
[d]
[d]

[Tyr] eller [t-runan][1] är den sjuttonde runan i den äldre samt anglofrisiska runraden och den tolfte runan i den yngre runraden, även återfunnen i de medeltida runorna, samt den första runan i Tyrs ätt (3:e rungruppen), varifrån runan fått sitt namn (av fornguden Tyr). Det motsvaras i det latinska alfabetet av bokstaven t men bär i yngre runraden även ljudvärdet för d i det svenska alfabetet.

Tyrrunan används i modern tid bland annat av utövare av germansk nyhedendom för att vörda guden Tyr. Dess rekonstruerade urgermanska namn är Tîwaz eller *Teiwaz.

ᛏ [Långkvistad Tyr]

[redigera | redigera wikitext]

Tyr är en av de runorna som gått oförändrad mellan de olika runraderna. Dess normala variant (normalruna) kallas i den yngre runraden för långkvisttyp för att särskilja den mot dess kortkvistvariant (se nedan).

ᛐ [Kortkvistad Tyr]

[redigera | redigera wikitext]

I den yngre runraden är Tyr en av nio runor som har en kortkvistvariant. Tyrs kostkvistvariant tappar högra kvisten (vid skrift vänster till höger) och blir således en omvänd [lager].

ᛑ [Stungen Tyr]

[redigera | redigera wikitext]

På 1000-talet infördes en ny skrivregel för yngre futhark i form av stungna runor, vilket innebar att prickar (”sting”) kunde läggas till på runor för att ange ett sekundärt ljudvärde. Stungna runor är inte separata runor från sin grundform i futharksekvensen och har därmed samma ordningsföljd som sin omodifierade motsvarighet. I det medeltida runalfabetet, som följer den latinska sekvensen, har de istället positionen för sin motsvarande latinska karaktär.

[stungen Tyr] bar Tyrs sekundära ljudvärde /d/ och motsvarar bokstaven d i det latinska alfabetet.

  1. ^ t-runa i Nordisk familjebok (första upplagan, 1891)

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]