UBS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
UBS AG
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Basel & Zürich, Schweiz
Nyckelpersoner Sergio Ermotti, VD
Axel A. Weber, styrelseordförande
Bransch finans
Antal anställda 67 424
Historia
Grundat 1998
Ekonomi
Omsättning 59,9 miljarder dollar
Övrigt
Webbplats www.ubs.com
Fotnoter Siffror från 2004 års bokslut
UBS byggnad i Biel.
Ubs flickr 1574167120 bonatto.jpg

UBS är ett av världens största internationella finansbolag, med huvudkontor i Basel och Zürich, Schweiz. Bolaget är "både världens största förvaltare av privata tillgångar och världens största förvaltare av andra människors pengar" [1]. Det är också den näst största banken i Europa sett både till marknadskapitalisering och profitibilitet. UBS har också en stor närvaro i USA där de har huvudkontor i New York City (Investment banking); Weehawken, New Jersey (Private Wealth Management) och Stamford, Connecticut (kapitalmarknader). UBS nuvarande VD är Sergio Ermotti.

Sammanslagningen[redigera | redigera wikitext]

UBS skapades genom en sammanslagning av Union Bank of Switzerland och Swiss Bank Corporation i juni 1998. År 2000 inkorporerades PaineWebber Group Inc. i UBS, som då blev världens största administratör av privata tillgångar. Den 9 juni 2003 gjordes en namnändring av alla UBS affärsgrupper så att de framöver bara skulle heta UBS.

Krisen[redigera | redigera wikitext]

Den 1 april 2008 rapporterade den schweiziska banken UBS AG att deras förväntade nettoförluster skulle vara 12 miljarder schweiziska franc (12,1 miljard US-dollar) för det första kvartalet 2008, och att de skulle söka 15 miljarder schweizerfranc i nytt kapital (15,1 miljarder US-dollar). UBS, som hade drabbats hårt av bolånekrisen som startade i USA med subprime-lånen, annonserade också att de förutsåg nedskrivningar på sina amerikanska fastighetstillgångar med omkring 19 miljarder US-dollar.

Hjälp från schweiziska staten[redigera | redigera wikitext]

Under 2008 fick UBS ta emot stöd från schweiziska staten på 6 miljarder schweizerfranc (40,3 miljarder kronor). I juni 2009 lyckades bolaget dra in ytterligare 3,5 miljarder US-dollar (25 miljarder kronor) i nytt kapital från sina ägare. [2]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.economist.com/finance/displaystory.cfm?story_id=9483621
  2. ^ dn.se
  3. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]