UBS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
UBS AG
TypAktiebolag
HuvudkontorBasel & Zürich, Schweiz
NyckelpersonerRalph Hamers, VD
Axel A. Weber, styrelseordförande
Branschfinans
Antal anställda67 424
Historia
Grundat1998
ErsätterSwiss Bank Corporation
Union Bank of Switzerland
Ekonomi
Omsättning59,9 miljarder dollar
ÄgareGIC Private Limited[1]
BlackRock[1]
Norges Bank[2]
Övrigt
Webbplatswww.ubs.com
FotnoterSiffror från 2004 års bokslut
UBS byggnad i Biel.
Ubs flickr 1574167120 bonatto.jpg

UBS är ett av världens största internationella finansbolag, med huvudkontor i Basel och Zürich, Schweiz. Bolaget är "både världens största förvaltare av privata tillgångar och världens största förvaltare av andra människors pengar" [3]. Det är också den näst största banken i Europa sett både till marknadskapitalisering och profitibilitet. UBS har också en stor närvaro i USA där de har huvudkontor i New York City (Investment banking); Weehawken, New Jersey (Private Wealth Management) och Stamford, Connecticut (kapitalmarknader). UBS nuvarande VD är Ralph Hamers.

Sammanslagningen[redigera | redigera wikitext]

UBS skapades genom en sammanslagning av Union Bank of Switzerland och Swiss Bank Corporation i juni 1998. År 2000 inkorporerades PaineWebber Group Inc. i UBS, som då blev världens största administratör av privata tillgångar. Den 9 juni 2003 gjordes en namnändring av alla UBS affärsgrupper så att de framöver bara skulle heta UBS.

Krisen[redigera | redigera wikitext]

Den 1 april 2008 rapporterade den schweiziska banken UBS AG att deras förväntade nettoförluster skulle vara 12 miljarder schweiziska franc (12,1 miljard US-dollar) för det första kvartalet 2008, och att de skulle söka 15 miljarder schweizerfranc i nytt kapital (15,1 miljarder US-dollar). UBS, som hade drabbats hårt av bolånekrisen som startade i USA med subprime-lånen, annonserade också att de förutsåg nedskrivningar på sina amerikanska fastighetstillgångar med omkring 19 miljarder US-dollar.

Hjälp från schweiziska staten[redigera | redigera wikitext]

Under 2008 fick UBS ta emot stöd från schweiziska staten på 6 miljarder schweizerfranc (40,3 miljarder kronor). I juni 2009 lyckades bolaget dra in ytterligare 3,5 miljarder US-dollar (25 miljarder kronor) i nytt kapital från sina ägare. [4]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av medlemmarna, benämnda Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till högskolan och nära samarbetar med den vad gäller forskning och utbildning.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Källangivelsen på Wikidata använder egenskaper (properties) som inte känns igen av Modul:Cite
  2. ^ läs online, www.ubs.com, (Källa från Wikidata)
  3. ^ http://www.economist.com/finance/displaystory.cfm?story_id=9483621
  4. ^ dn.se
  5. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]