Ukiyo-e

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
"Tre kända skönheter" (寛政三美人). Träsnitt av Utamaro.

Ukiyo-e (japanska: 浮世絵 "Bilder av den förbiflytande världen") är japanska skildringar av vardagslivet, vanligen träsnitt, men även målningar.

Under inflytande från kinesiska så kallade stentryck började vissa japanska 1600-talskonstnärer att framställa träsnitt, först i svartvitt och senare under 1700-talet i lysande färger med motiv från vardagslivet. Dessa konstverk fick namnet ukiyo-e, "bilder av den förbiflytande världen". Den största produktionen tillkom vid denna tid i och runt staden Edo, som tagit över som kulturell huvudstad i Japan, och träsnitten tillsammans med kabukiteatern utvecklades till att bli edoperiodens främsta konstformer. Populära motiv var naturbilder, shunga-bilder (erotiska motiv), porträtt av främst kabukiaktörer, sumobrottare, geishor och kurtisaner, och illustrationer av stadens liv och människor. Många motiv är hämtade från bordellkvarteret Yoshiwara, där träsnitten av dåtidens berömdheter var mycket populära.

Dessa träsnitt av konstnärer som Harunobu, Hiroshige, Hokusai och Utamaro tillsammans med det japanska konsthantverket blev högsta mode och kom att utöva ett stort inflytande över den europeiska konsten från slutet av 1800-talet.

Genrer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]