Ukrainska nationalistkongressen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Demonstranter från Ukrainska nationalistkongressen KUN vid Euromajdan 2013 i Kiev.

Ukrainska nationalistkongressen (Конгре́с Украї́нських Націоналі́стів) förkortad KUN, är ett högerextremt politiskt parti i Ukraina, lett av Oleksij Ivtjenko.

Då Sovjetunionen föll och Ukraina blev självständigt 1991, lanserade Organisationen för ukrainska nationalister åter sin verksamhet i Ukraina, de återbildades 18 oktober 1992 i omorganiserad form och under det nya namnet; Ukrainska nationalistkongressen. Partiet är extremt nationalistiskt. Ukrainska nationalistkongressen kallas också för Stepan Bandera-fraktionen. Stepan Bandera var ledare för rörelsen Skogsbröderna. De slogs på Nazitysklands sida i andra världskriget. Partiet har en fascistisk ideologi och medlem i Alliansen för nationernas Europa.

De nazistiska/extremnationalistiska partierna i Ukraina är små och få människor röstar på dem, men antisemitism är vanligt i Ukraina. Eurasiatiska judiska kongressen visar på sin hemsida en forskningsrapport där man har forskat i vad folk i Ukraina tycker om judar; 10 procent tycker att det går bra att ha judiska medlemmar i familjen. Knappt 25 procent vill ha judiska vänner. Bara 73 procent tycker att judar ska kunna vara medborgare i Ukraina.

Valtekniskt samarbete[redigera | redigera wikitext]

I parlamentsvalet 2002 ingick partiet i Viktor Jusjtjenko-alliansen Vårt Ukraina.

I valet 2006 deltog nationalistkongressen i Blocket Vårt Ukraina.

2007 ingick man i valalliansen Vårt Ukraina - Folkets självförvarsblock.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]