United States Secret Service

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Secret Service.
United States Secret Service
USSS
Logo of the United States Secret Service.svg
USSS' sigill
DepartementUSA:s inrikessäkerhetsdepartement
SyfteFederal polismyndighet
Inrättad1865
Budget$1,483 miljarder (2010)
Antal anställdaca 6 500
Webbplatswww.secretservice.gov

United States Secret Service är en amerikansk federal polisorganisation med ansvar för presidentens och vicepresidentens livvaktsskydd samt för att bekämpa falskmynteri.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Secret Service inrättades 1865 och hade då till uppgift att bekämpa förfalskningen av den amerikanska valutan. Det var därför som Secret Service löd under finansdepartementet. Eftersom det då inte fanns någon federal polis fick Secret Service sköta andra polisiära uppgifter, från att utreda mord till att motarbeta dobbel och spel. De flesta av dessa uppgifter togs senare över av föregångaren till dagens FBI, BOI, som grundades 1908. Livvaktskydd är en uppgift som Secret Service har kvar. År 1894 började Secret Service informellt att beskydda den sittande presidenten Grover Cleveland. Efter mordet på den amerikanske presidenten William McKinley 1901 begärde USA:s kongress formellt att Secret Service skulle svara för skyddet av presidenten. Ett år senare fick Secret Service ansvar för heltidsbevakning av presidenten. Efter mordet på presidentkandidaten Robert Kennedy 1968 godkände kongressen beskydd för vissa president- och vicepresidentkandidater. Kongressen godkände också beskydd för presidentänkor tills de dog eller gifte om sig. Deras barn fick beskydd tills de fyllde 16. År 1994 godkände Kongressen en lag som innebär att presidenter som blev valda efter 1 januari 1997 skulle få beskydd i tio år efter att de lämnat ämbetet. Efter attentatet i New York och Washington D.C den 11 september 2001 resonerades om man åter skulle införa livstidsbeskydd för tidigare presidenter. Sedan 2003 lyder Secret Service under USA:s departement för inrikes säkerhet (Homeland Security) efter att tidigare tillhört finansdepartementet sedan 1865. Den 10 januari 2013 skrev president Barack Obama under en ny lag som åter gav honom, George W. Bush och alla tidigare presidenter rätt till livstidsskydd.[1]

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Bricka för en specialagent inom USSS.

Secret Service har ansvar för att bekämpa falskmynteri och för att beskydda presidenten, vicepresidenten, dessas närmast anhöriga, före detta presidenter och deras barn, samt vissa kandidater till president- och vicepresidentämbetena. Secret Service har även till uppgift att beskydda utländska stats- och regeringschefer på besök i USA. Secret Services detalj för presidentbeskydd garanterar skydd för USA:s president och dennes närmaste. Den är tungt beväpnad och samarbetar med lokala polismyndigheter och militären för att garantera presidentens säkerhet när han är ute och reser. Fastän detta är den mest synliga arbetsuppgiften för Secret Service, är personbeskydd bara en del av en enhet som är specialiserad på bedrägerier och penningförfalskning. Anledningen till detta var att när frågan om presidentbeskydd fördes på tal, var det inte många federala ämbetsverk som klarade kraven för detta.

Personal[redigera | redigera wikitext]

Polisman och polisfordon från U.S. Secret Services uniformerade avdelning utanför Vita huset 2012.

Secret Service har ungefär 6 500 anställda: 3 200 specialagenter, 1 300 uniformerade divisionsanställda samt 2 000 tekniker och administratörer. Specialagenterna är de livvakter som ansvarar för höga tjänstemäns liv och ansvarar och undersöker penningbedrägerier. Uniformerade anställda ansvarar för säkerheten i Vita huset och vissa andra byggnader. För specialagenter krävs en akademisk examen och godkända resultat på Treasury Enforcement Agent Examination och en skriftlig uppgift samt godkänd säkerhetsprövning. Urvalet bland de godkända kandidaterna sker genom en rad djupintervjuer. För att bli divisionsanställd krävs godkända resultat på Police Officer Selection Test samt godkänd säkerhetsprövning. Urvalet bland de godkända kandidaterna sker genom djupintervjuer. Specialagenter grundutbildas som brottmålsutredare vid Federal Law Enforcement Training Center (FLETC) och genomgår därefter grundläggande specialagentsutbildning vid James J. Rowley Training Center (JJRTC). Divisionsanställda genomgår grundläggande polisutbildning vid FLETC och grundläggande Secret Service-utbildning vid JJRTC.

Counter Assault Team[redigera | redigera wikitext]

Counter assault team (CAT) är en elittrupp inom Secret Service. De utgör en tungt beväpnad styrka på fem agenter i presidentens livvaktsteam. Deras uppgift är att neutralisera organiserade och väpnade attacker mot presidenten.[2] Deras tilltänkta uppgift vid en eventuell attack mot presidenten är att stanna kvar på attentatsplatsen göra en motstöt mot den angripande parten. Under tiden som det är tänkt att de vanliga Secret Service agenterna ska få tid att evakuera presidenten.

Chefer för Secret Service i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, United States Secret Service, 6 september 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Former_Presidents_Act
  2. ^ Emmett, Dan (2012). within arm's lenghth. iUniverse,Inc. sid. 70-93. ISBN 978-1-4620-7072-5 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]