Naval Criminal Investigative Service

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
NCIS omdirigerar hit, för artikeln om TV-serien, se NCIS (TV-serie).
Naval Criminal Investigative Service
NCIS
NIS Seal.jpg
NCIS' sigill
Underordnad USA:s marinminister
Departement USA:s marindepartement
Syfte Federal Polismyndighet
Marinens civila kriminalpolis
Föregångare Naval Investigative Service (NIS)
Inrättad 1992
Budget $460 miljoner
Antal anställda ca 2 500
varav 1 250 specialagenter
Webbplats www.ncis.navy.mil

Naval Criminal Investigative Service (NCIS), är en civil federal kriminalpolismyndighet tillhörande USA:s marindepartement, som omfattar flottan och marinkåren. NCIS är direkt underställd marinministern och är dennes organ för brottsutredning och säkerhetsunderättelsetjänst.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

NCIS uppgift är att utreda brott som begås inom och mot marinen, dess personal och deras anhöriga: spionage, dataintrång, mord och dråp, våldtäkt, barnmisshandel, mordbrand, bedrägeri vid upphandlingar med mera. Svårare fall övelämnas i regel till de federala polismyndigheter som har primäransvar, för till exempel kontraterrorism och kontraspionage är det FBI.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande organisationen - med betoning på oberoende civilt ledarskap - tillkom 1992, som ett svar på de missförhållanden som skedde i kölvattnet efter den beyktade "Tailhook-skandeln" i Las Vegas 1990. NCIS' personal utgörs av 2 500 medarbetare, av vilka cirka hälften har polisiära befogenheter. NCIS:s huvudkontor finns i Washington, D.C. Det finns 15 fältkontor över hela världen. Det europeiska fältkontoret är beläget i Neapel.

Personal[redigera | redigera wikitext]

För att bli specialagent krävs fullständig synskärpa utan korrektion, avlagd akademisk examengrundnivå och godkänd säkerhetsprövning. Aspiranterna genomgår grundutbildning som brottmålsutredare vid Federal Law Enforcement Training Center och omedelbart därefter grundläggande specialagentsutbildning vid NCIS.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Naval Criminal Investigative Service, 6 september 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]