Naval Criminal Investigative Service

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
NCIS omdirigerar hit, för artikeln om TV-serien, se NCIS (TV-serie).
Naval Criminal Investigative Service
UnitedStatesNavalCriminalInvestigativeServiceSeal.jpg
NCIS sigill
UnderordnadUSA:s marinminister
DepartementUSA:s marindepartement
SyfteFederal Polismyndighet
Marinens civila kriminalpolis
FöregångareNaval Investigative Service (NIS)
Inrättad1992
Budget$460 miljoner
Antal anställdaca 2 500
varav 1 250 specialagenter
Webbplatswww.ncis.navy.mil

Naval Criminal Investigative Service (NCIS), är en civil federal kriminalpolismyndighet tillhörande USA:s marindepartement, som omfattar flottan och marinkåren. NCIS är direkt underställd marinministern och är dennes organ för brottsutredning och säkerhetsunderättelsetjänst.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

NCIS uppgift är att utreda brott som begås inom och mot marinen, dess personal och deras anhöriga: spionage, dataintrång, mord och dråp, våldtäkt, barnmisshandel, mordbrand, bedrägeri vid upphandlingar med mera. Svårare fall övelämnas i regel till de federala polismyndigheter som har primäransvar: för till exempel kontraterrorism och kontraspionage är det FBI.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande organisationen – med betoning på oberoende civilt ledarskap – tillkom 1992, som ett svar på de missförhållanden som skedde i kölvattnet efter den beyktade "Tailhook-skandalen" i Las Vegas 1990. Myndighetens personal utgörs av 2 500 personer, av vilka cirka hälften har polisiära befogenheter. Huvudkontoret finns i Washington, D.C., och därutöver 15 fältkontor över hela världen. Det europeiska fältkontoret är beläget i Neapel.

Personal[redigera | redigera wikitext]

För att bli specialagent krävs fullständig synskärpa utan korrektion, avlagd akademisk examengrundnivå och godkänd säkerhetsprövning. Aspiranterna genomgår grundutbildning som brottmålsutredare vid Federal Law Enforcement Training Center och omedelbart därefter grundläggande specialagentsutbildning vid NCIS.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Naval Criminal Investigative Service, 6 september 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]