Universitetet i Leiden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Universiteit Leiden
Universitets sigill
Engelska: Leiden University
Latin: 'Academia Lugduno-Batava'
Motto Libertatis Praesidium
Grundat 1575
Rector magnificus Carel Stolker
Studerande 25.800 (2015-2016)
Säte Leiden & Haag, Nederländerna
Medlemskap Coimbra-gruppen, EUA
Webbplats www.leiden.edu

Universitetet i Leiden (holländska: Universiteit Leiden, latin: Academia Lugduno-Batava) är Nederländernas äldsta universitet, beläget i Leiden. Universitetet har ungefär 25 800 studenter.

Universitetet i Leiden grundades 1575 av Vilhelm I av Oranien; Huset Nassau-Oranien och universitetet har fortfarande nära band. I dess tidiga historia knöts högt framstående forskare till universitetet, och det fick snart rykte som ett av de främsta lärosätena i Europa. Det var vid detta universitet som René Descartes teorier fick sitt första genombrott, och det blev även ett centrum för filologi, botanik och medicinsk vetenskap. Till skillnad från universiteten i Frankrike och Italien, blev Leiden även ett starkt fäste för protestantismen; när Justus Lipsius konverterade till katolicismen 1590 fick han troligen lämna sin professur vid universitetet.

Dess första campus var vid St Barbaras kloster, men det flyttade 1581 till De vita nunnornas kloster. Byggnaden förstördes 1616, men universitetet besitter ännu den platsen.

Bland de mest berömda institutionerna vid universitetet är observatoriet från 1633, naturhistoriska museet med den anatomiska teatern, historiska museet (Museum van Oudheden) samt Hortus Botanicus. Universitetsbiblioteket har mer än 3,5 miljoner böcker.

Det är medlem av Coimbragruppen, Europaeum och League of European Research Universities.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]