Uttrans sjukhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uttrans sjukhus
Före detta tuberkulossjukhus i Botkyrka kommun Redigera
Uttrans sjukhus 2021.jpg
Sjukhus Redigera
LandSverige Redigera
Admi­nis­tra­tivt områdeStockholms län
 • Botkyrka kommun Redigera
Koor­di­na­ter59°12′5″N 17°48′14″E Redigera
ArkitektTheodor Kellgren Redigera
Invig­nings­da­tum1923 Redigera

Uttrans sjukhus, tidigare Stockholms läns Tuberkulossjukhus, är ett före detta sjukhus i Uttran i Botkyrka kommun, nära Uttrans station, numera ombyggt till bostadsrättslägenheter.

Sjukhuset togs i drift 1923 och hade då plats för 112 tuberkulospatienter. I likhet med många andra sanatorier valdes en plats med högt läge, sandåsgrund, måttlig nederbörd och omgiven av barrskog. Det ritades av arkitekten Theodor Kellgren.[1]

1930 byggdes fasadlängan på med ett våningsplan. 1956-1957 tillkom bland annat centraldispensären (byggnaden framför fasadlängan) som inrymde läkarexpeditioner, röntgen och laboratorium.

Med den minskade efterfrågan på vårdplatser för lungsjuka kom lokalerna att användas för andra ändamål. 1987-1992 tillhörde Uttrans Sjukhus tillsammans med systersjukhuset Söderby sjukhus den geriatriska kliniken på Huddinge sjukhus. Därefter har äldreomsorgen fortsatt i privat regi.

2013 köpte Liljestrand fastigheter sjukhuset och området runt det. I det gamla sjukhuset blev det 187 nya bostadsrätter, och marken omkring har också bebyggts med bostadsrätter och villor.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]