Uttran

För sjön Uttran, se Uttran (sjö).
Uttran
Bostadsområde; del av tätorten Tumba
Villa Engwall eller Sigridsgården vid Utterkalven.
Villa Engwall eller Sigridsgården vid Utterkalven.
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommun Botkyrka kommun
Distrikt Grödinge distrikt
Koordinater 59°11′30″N 17°48′20″Ö / 59.19167°N 17.80556°Ö / 59.19167; 17.80556
Grundad 1906
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Uttran
Postnummer 147 XX
Riktnummer 08
Geonames 2666041
Uttrans läge i Stockholms län.
Uttrans läge i Stockholms län.
Uttrans läge i Stockholms län.
Wikimedia Commons: Uttran

Uttran är ett område i Botkyrka kommun, beläget i Grödinge socken mot gränsen till Salems kommun, vid sjön Uttrans östra del, Utterkalven. Numera anses Uttran i befolkningsstatistiskt hänseende vara sammanvuxet med och en del av tätorten Tumba.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vid sjön Uttran anlades i början av 1900-talet två sanatorieanläggningar, Söderby sjukhus och Uttrans sjukhus. För att betjäna dessa inrättades en hållplats för lokaltåg, Uttrans järnvägsstation (som sedan drogs in i början av 1970-talet). Söderby sjukhus är nedlagt och viss bostadsbebyggelse har uppförts. Uttrans sjukhus nyttjas av olika vårdhem. Uttran tillhörde tidigare Grödinge kommun, som den 1 januari 1971 genom sammanläggning blev en del av Botkyrka kommun.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Uttran är till största delen ett villasamhälle i ett kuperat landskap med flera bäckraviner, vid sjön Uttrans sydöstra sida. I väster fortsätter bebyggelsen ut mot Ensta. I söder och sydväst ligger Vinterskogens naturreservat, och i sydost vidtar Broängen. I nordost ligger flerfamiljshusområdet Segersjö. I norr, på andra sidan sjön, ligger järnvägen med Uttrans station och Uttrans sjukhus.

Uttrans station[redigera | redigera wikitext]

Av den gamla stationen återstår i dag inte mycket. Plattformen revs på 1970-talet men en gångtunnel under spåren finns fortfarande kvar. Stickspåret till grustaget revs på 1980-talet. I anslutning till den före detta stationen finns en pizzeria, en asiatisk restaurang och en busshållplats. Två av de gamla stationsbyggnaderna i trä nyttjas som bostäder.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]