Vätskedrivande medel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vätskedrivande medel eller diuretika (singularis: diuretikum) är läkemedel eller andra ämnen som ger ökad produktion av urin (polyuri), är vätskedrivande. Medlen ges för att minska mängden vätska i kroppen, och ges både akut (vid exempelvis ödem) och som långtidsbehandling (vid hjärtsvikt). Vätskedrivande medel leder i allmänhet till en förlust av kaliumjoner, varför detta ämne oftast äts som tilläggsmedicinering.

Koffein, yerba mate och alkohol är vätskedrivande.[källa behövs]

Olika slags vätskedrivande medel[redigera | redigera wikitext]

Det finns tre olika typer av diuretika: tiazider, loopdiuretika och kaliumsparande diuretika. Alla tre typer får kroppen att utsöndra mer vätska i form av urin.[1]

  • Tiaziddiuretika är den diuretika som används mest frekvent. Dessa preparat förskrivs ofta till patienter med högt blodtryck. Tiazider minskar inte bara vätskenivåerna i kroppen, utan kan även slappna av blodkärlen.
  • Loopdiuretika används främst för att behandla hjärtsvikt.
  • Kaliumsparande diuretika minskar vätskenivåerna i kroppen, men utan att minska kaliumnivån. Tiaziddiuretika och loopdiuretika medför en förlust av kalium, vilket kan leda till olika sjukdomstillstånd. Kaliumsparande diuretika förskrivs till personer med en risk för låga kaliumnivåer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Diuretics: What to Know” (på en). Healthline. http://www.healthline.com/health/diuretics#types3. Läst 3 september 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]