Valborg Olander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Valborg Olander
S Lagerloef-Valborg Olander.jpg
Valborg Olander (till höger) tillsammans med Selma Lagerlöf.
Född14 maj 1861[1]
Norra Råda församlingSverige[1]
Död27 februari 1943[1] (81 år)
Oscars församlingSverige[1]
MedborgarskapSvenskt[2][3]
SysselsättningPolitiker[1], seminarielärare[1], rösträttsaktivist, suffragett, Seminarieadjunkt[3]
BefattningStyrelseledamot[3]
Redigera Wikidata

Valborg Henrika Christina Olander, född 14 maj 1861Uddeholms bruk i Värmland, död 27 februari 1943 i Stockholm,[4] var en svensk seminarielärare, politiker och rösträttsaktivist, känd i modern tid för sitt förhållande till Selma Lagerlöf.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Valborg Olander var utbildad vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm, där hon hade blivit antagen som elev vid 15 års ålder. Hon var verksam i Lidköping och elementarläroverket för flickor i Göteborg, samt från 1888 som adjunkt vid folkskoleseminariet i Falun.

Olander engagerade sig starkt för kvinnors rösträtt. Hon var en känd skribent inom kvinnorörelsen och inom pedagogiken. Hon studerade även utomlands under sin tid som lärare och utgav tillsammans med språkvetenskaparen professor Gustaf Cederschiöld böcker i svenska språket. Hon blev 1905 ordförande i den lokala rösträttsföreningen i Falun och även dennas representant i den nationella rösträttsföreningens centralstyrelse, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt.

Hon blev 1907 vice ordförande seminarielärareföreningens styrelse och styrelsemedlem för Falu allmänna bibliotek, och 1908 skolrådsledamot och en av stadsfullmäktige utsedd suppleant i styrelsen för Elementarläroverket för flickor i Falun. I lokalvalen 1910 blev hon invald i Falu stadsfullmäktige för de frisinnade. Hon blev som sådan tillsammans med Elfrida Larsson den första kvinnan i stadsfullmäktige i Falun.

Valborg Olander lärde känna Selma Lagerlöf, och de utvecklade en relation som i efterhand har kallats både kärlek och nära vänskap, och som bland annat belyses av deras fyrtioåriga brevväxling. Olander kom att utöva ett visst inflytande på Selma Lagerlöfs senare författarskap (från omkring 1905), i egenskap av litterär rådgivare, förtrogen och ibland en slags sekreterare och litterär agent.[5]

Under 1912–1913 lät hon bygga ett hus på Villagatan snett emot Lagerlöfsgården i Falun. År 1924 sålde hon huset och flyttade till Karlavägen i Stockholm där Selma Lagerlöf sedan alltid bodde vid sina besök. Valborg Olander behöll sin anknytning till Dalarna via sommarvistelserna på gården i Bengtsarvet.[4]

Huset där Valborg Olander bodde på Villagatan 23 i Falun.
Huset där Valborg Olander bodde på Villagatan 23 i Falun.

Relationen mellan Selma Lagerlöf, Valborg Olander och Sophie Elkan porträtterades 2008 i TV-serien Selma med manus av Åsa Lantz. I rollerna syntes Helena Bergström som Selma Lagerlöf, Ingela Olsson som Valborg Olander och Alexandra Rapaport som Sophie Elkan.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Svenskt Biografiskt Lexikon-ID: 7676, (Källa från Wikidata)
  2. ^ Årsberättelser för landsföreningen och lokalföreningarna för kvinnans politiska rösträtt 1917, 1918, läs online, (Källa från Wikidata)
  3. ^ [a b c] läs online, core.ac.uk, (Källa från Wikidata)
  4. ^ [a b] Valborg Olander i Svenskt biografiskt lexikon
  5. ^ Toijer-Nilsson, Ying (2006). En riktig författarhustru: Selma Lagerlöf skriver till Valborg Olander. Bonnier 
  6. ^ Eva Redvall (23 december 2008). ”Ett triangeldrama med kläderna på”. Sydsvenskan. https://www.sydsvenskan.se/2008-12-23/ett-triangeldrama-med-kladerna-pa. 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]