Valborg Olander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Valborg Olander
Född14 maj 1861[1][2]
Norra Råda församling[1]
Död27 februari 1943[1][2]
Oscars församling[1]
NationalitetSvensk
SysselsättningPolitiker[1], suffragetter
Redigera Wikidata
Selma Lagerlöf och Valborg Olander på Skodsborg Badesanatorium i Danmark.

Valborg Henrika Christina Olander[3], född 14 maj 1861 på Uddeholms bruk i Värmland, död 27 februari 1943 i Stockholm[3], var en svensk seminarielärare, politiker och rösträttsaktivist. Hon är även känd för sitt förhållande till Selma Lagerlöf.

Valborg Olander var utbildad vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm, där hon hade blivit antagen som elev vid 15 års ålder. Hon var verksam i Lidköping och elementarläroverket för flickor i Göteborg och från 1888 som adjunkt vid folkskoleseminariet i Falun. Olander engagerade sig starkt för kvinnors rösträtt. Hon var en känd skribent inom kvinnorörelsen och inom pedagogiken. Hon studerade även utomlands under sin tid som lärare och utgav tillsammans med språkvetenskaparen professor Gustaf Cederschiöld böcker i svenska språket. Hon blev 1905 ordförande i den lokala rösträttsföreningen i Falun och även dennas representant i den nationella rösträttsföreningens centralstyrelse, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Hon blev 1907 vice ordförande seminarielärareföreningens styrelse och styrelsemedlem för Falu allmänna bibliotek, och 1908 skolrådsledamot och en av stadsfullmäktige utsedd suppleant i styrelsen för Elementarläroverket för flickor i Falun. I lokalvalen 1910 blev hon invald i Falu stadsfullmäktige för de frisinnade. Hon blev som sådan tillsammans med Elfrida Larsson den första kvinnan i stadsfullmäktige i Falun.

Hon lärde känna Selma Lagerlöf och de utvecklade en relation som i efterhand har kallats både kärlek och nära vänskap, och som bland annat belyses av deras fyrtioåriga brevväxling. Olander kom att utöva ett visst inflytande på Selma Lagerlöfs senare författarskap (från omkring 1905) i egenskap av litterär rådgivare, förtrogen och ibland en slags sekreterare och litterär agent.[4]

Relationen mellan Selma Lagerlöf, Valborg Olander och Sophie Elkan porträtterades i en TV-serie med manus av Åsa Lantz 2008, med Helena Bergström som Selma Lagerlöf, Ingela Olsson som Valborg Olander och Alexandra Rapaport som Sophie Elkan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] Valborg H C Olander, Svenskt biografiskt lexikon: 7676, läst: 31 augusti 2017
  2. ^ [a b] Valborg H C Olander, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt biografiskt lexikon: 7676, läs online
  3. ^ [a b] Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Sveriges Släktforskarförbund 2010
  4. ^ Toijer-Nilsson, Ying (2006). En riktig författarhustru: Selma Lagerlöf skriver till Valborg Olander. Bonnier 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]