Helena Bergström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Helena Bergström
Helena Bergström på Guldbaggegalan 2013
Helena Bergström på Guldbaggegalan 2013
Född Helena Kristina Bergström
5 februari 1964 (51 år)
Göteborg, Sverige
Aktiva år 1988–
Make Colin Nutley
Betydande roller
Fanny Zander i Änglagård (1992)
IMDb

Helena Kristina Bergström Nutley, född 5 februari 1964 i Kortedala i Göteborg,[1] är en svensk skådespelare.

Hon är bland annat känd för att ha medverkat i Colin Nutleys Änglagård (1992), där hon spelade rollfiguren Fanny Zander. Hon spelar även på scen, till exempel "Nora" i Ett dockhem, "Hamlet" i Hamlet och "Piaf" på Stockholms stadsteater.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Bergström är dotterdotter till Olof Widgren och dotter till skådespelarna Hans Bergström och Kerstin Widgren. Hon är gift med Colin Nutley och har varit kvinnlig huvudrollsinnehavare i de flesta av hans filmer. Paret har två barn tillsammans, Molly och Timothy. Molly medverkade även i Änglagård – tredje gången gillt.

Tidiga år[redigera | redigera wikitext]

När Bergström var tre – fyra år flyttade familjen till Västerås, där hon både bodde och gick på dagis på Råby. Hennes far, Hans Bergström, var då regissör och chef på Teater Västmanland. Trots att Bergström är född i en teaterfamilj drömde hon om ett arbete med djur när hon var barn. Vid fem års ålder medverkade hon i en uppsättning av Klas Klättermus. När hon var 16 år åkte hon som utbytesstudent till Jackson, Mississippi i USA och stannade där ett år. Under det året blev hon teaterbiten och bestämde sig för att satsa på teatern. Väl tillbaka i Sverige fick hon en roll i en TV-serie, men hennes första försök att komma in på scenskolan misslyckades. Med hjälp av teaterlektioner för Margreth Weivers lyckades hon dock i det tredje försöket 1985.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

På 1980-talet medverkade hon i ungdomsprogrammen Vidöppet och Förspelet för SVT med bland andra Hannes Holm och Måns Herngren. När hon skulle göra Vidöppet som hade premiär 1982 var hon tillsammans med Hannes Holm. Hon tipsade redaktionen om honom och om sin vän Måns Herngren. Det var så Hannes Holm och Måns Herngren lärde känna varandra och första gången de arbetade ihop.[2]

Helena Bergström under presentationen av filmen Medicinen i Filmhuset i Stockholm.

Efter att ha avslutat Scenskolan 1988[3] arbetade hon både vid Dramaten och Stockholms stadsteater där hon nu tillhör den fasta ensemblen.

Hon fick ett genombrott i 1939 (1989). Colin Nutley fick se henne på en reklamaffisch för Kvinnorna på taket (1989) och gav henne huvudrollen i Black Jack (1990). Hon var också det självklara valet för hans film Änglagård (1992).

För rollen i Pariserhjulet (1993) och rollen i Sista dansen (1993) belönades hon med en Guldbagge för båda rollerna. Hon har även blivit guldbaggenominerad för rollerna i filmerna Änglagård, Sprängaren och Någon annanstans i Sverige. När TV4 sände Guldbaggegalan i januari 1995 fick tittarna telefonrösta fram århundradets bästa svenska skådespelerska. Helena Bergström, som då var uppmärksammad för inte minst Änglagård-filmerna,[4] vann i konkurrens mot bland andra Ingrid Bergman och Greta Garbo.

Hon har även spelat in ett album med Édith Piaf-sånger, Sjunger Piaf (2002), efter att ha spelat i mer än hundra föreställningar av Piaf på Stadsteatern.

Bergström nominerades till Dagens Nyheters Kulturpris 2007 med motiveringen "För hennes gestaltning av Blanche du Bois i Tennessee Williams Linje Lusta på Stockholms stadsteater, som banar väg för en ny tolkning av pjäsen som helhet. Helena Bergströms Blanche är uttryck för en ny, komplex och vanebrytande kvinnosyn. Men porträttet visar också på en skådespelerskas högst personliga förmåga att med erfarenhet, passion och kunnande forma en roll som både växer ur traditionen och bryter mot den." (DN 2007-04-14)

2009 och 2010 spelade hon i musikalen HairsprayChinateatern.

Bergström var programledare för Melodifestivalen 2012 tillsammans med Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Regi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1987 Anna, Hans flickvän V.D.
Stig Larsson
Stig Larsson Dramaten
1988 Vilhelm Mäster Olof
August Strindberg
Lennart Hjulström Dramaten
1989 Beth Den stora lögnen
Sam Shepard
Jan Håkanson Stockholms stadsteater
1990 Henrika/Amorina Amorina
Carl Jonas Love Almqvist
Peter Stormare Dramaten
1998 Sarah Brown Guys and Dolls
Frank Loesser, Joe Swerling och Abe Burrows
Hans Marklund Oscarsteatern[5]
1999 Edith Piaf
Pam Gems
Benny Fredriksson Stockholms stadsteater
2004 Hamlet Hamlet
William Shakespeare
Philip Zandén Stockholms stadsteater
2008 Sally Bowles Cabaret
John Kander, Fred Ebb och Joe Masteroff
Colin Nutley Stockholms stadsteater

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Bergström, Helena Kristina
  2. ^ Helena, vem är Selma Lagerlöf för dig? SVD. 22 december 2008.
  3. ^ ”Avgångsklassen 1988”. Stockholms dramatiska högskola. http://www.stdh.se/vara-studenter/skadespeleri/tidigare-studenter/studenter-1980-1989/avgangsklassen-1988. Läst 2013-05-22. 
  4. ^ Börjesson, Tore S (2006-03-17): "”Det var pinsamt att spela full och villig”". Aftonbladet.se. Läst 8 september 2014.
  5. ^ ”Guys and Dolls”. Chinateatern. http://www.chinateatern.se/show/guys-and-dolls/. Läst 3 september 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]