Vallåsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För stadsdelen i Karlskoga, se Valåsen.
Vallåsen (Hallandsåsen)
Vallåsen.jpg
Skidåkning på Vallåsen, februari 2009.
Högsta fallhöjd145 m
Längsta nedfart1260
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister4
Solid blue.svg Antal blå pister4
Red rectangle.svg Antal röda pister1
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister0
Totalt9
Summa pistlängd5 170 meter
Liftar
Släpliftar5
Stolliftar2
Berg-, kabin- och gondolbanor0
Totalt7

Vallåsen är en skidanläggning belägen mellan Halland och SkåneHallandsåsens nordsida vid Våxtorp i Laholms kommun. Under vintersäsongen erbjuds utförsåkning. Under sommarsäsongen kan man istället ta cykeln nerför backarna.

På Vallåsen finns 5 170 m preparerade nedfarter och en sammanlagd åkyta på 200 000 m². Den största fallhöjden är 145 m och den längsta nedfarten är 1 260 m. Här finns två stolbanor, varav en expresslift, och fem släpliftar. Kapaciteten på liftarna ligger på 7 200 personer/timme.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vallåsen har funnits sedan 1989. Anläggningen har haft säsonger med upp till 100 öppetdagar. Sedan en tid tillbaka ägs Vallåsen av Branäskoncernen som också äger Branäs fritidscenter, Kungsberget skidanläggning, Storstenshöjden, Tolvmannabacken och Ulricehamns skicenter.

Förutsättningar[redigera | redigera wikitext]

Då Vallåsen är beläget så pass långt söderut är det svårt att förlita sig på natursnö. Istället lägger man konstsnö med hjälp av snökanoner. Relativt den yta som skall täckas med snö har Vallåsen norra Europas största system för tillverkning av konstsnö.

Nedfarter och liftar[redigera | redigera wikitext]

På Vallåsen finns 5 170 meter preparerade nedfarter och en åkyta på 200 000 m². Den längsta backen är 1 260 meter lång och den största fallhöjden ligger på 145 meter. Liftsystemet består av fem släpliftar och två stolliftar, varav en är kopplingsbar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]