Veckoslut

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Traditionen med veckoslut på (lördag-) har en lång historia.
Världskarta med den första veckodagen i olika länder.
  Måndag
  Fredag
  Lördag
  Söndag

Veckoslut är de sista dagarna på en vecka. Inom kristendomen syftar termen vanligtvis på lördag och söndag.

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

I svenska språket syftar veckoslutet på slutet av veckan, efter arbetsveckan. Genom att den sammanhängande ledigheten under 1900-talet, bland annat genom kollektivavtal, har också veckoslutet kommit att beteckna en allt längre period. Ursprungligen syftade den på söndagen (samt delar av lördagen)[källa behövs], medan den senare kommit att mena både lördag och söndag. Numera (2000-talet) inkluderas ofta även fredag eftermiddag i begreppet.[1]

Veckoslut som modern benämning är relaterad till det engelskspråkiga weekend med samma betydelse.[2] Det engelska ordet har blivit huvudsakligt ord i danska språket, och även franskan använder detta engelska lånord (vid sidan av sin egen fin de semaine).

I de olika språken syftar ordet på tiden efter arbetsveckan, och i en kristen miljö inkluderar detta som sista dag söndagen. I Sverige är efter internationell standard söndag veckans sista dag sedan 1972.[3] Dessförinnan var söndagen kalendermässigt veckans första dag, och detta förhållande kvarstår som regel i amerikansk och östasiatisk kalenderproduktion.

Andra ord[redigera | redigera wikitext]

Veckoända, alternativ veckända är en alternativ benämning för samma sak. Den är direkt kopplad till den det engelskspråkiga weekend, som även kommit av få spridning i svenskan. Veckända noterades i svensk skrift första gången 1932,[2] medan weekend använts som inlånat ord i svenskan sedan 1935.[4]

Även den enstaviga ordet helg används i dagligt tal ofta som benämning för den sista delen av veckan. I äldre svenska kunde ordet syfta på söndag eller annan helgdag plus föregående afton.[5] Ordet är vanligt i fraser som ”Vad ska du göra i/till helgen?” eller ”Vad gjorde du i helgen?” (i samtal mellan arbetskamrater)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ veckoslut i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 17 augusti 2015.
  2. ^ [a b] veckända i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 17 augusti 2015.
  3. ^ vecka i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 17 augusti 2015.
  4. ^ weekend i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 17 augusti 2015.
  5. ^ Svenska Akademiens ordbok: Helg (tryckår 1930)