Vetandets värld

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vetandets värld
(1960-talet-)
GenreVetenskap
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P1

Vetandets värld är ett radioprogram om vetenskap från vetenskapsredaktionen på Sveriges Radio P1 (Vetenskapsradion). Programmet har anor från 1960-talet.

Programmet[redigera | redigera wikitext]

Vetandets värld görs av Vetenskapsradions medarbetare och av frilansjournalister knutna till redaktionen. Ämnena är varierade och spänner från medicin, biologi, fysik, kemi och teknik till samhällsvetenskap och historia. Betoningen ligger på naturvetenskap och teknik. Programmet tar upp vetenskaplig utveckling och sätter in den i ett aktuellt sammanhang, eller finner de vetenskapliga frågorna i en aktuell samhällsutveckling. Vetandets värld har bland annat bevakat utvecklingen av CRISPR-Cas9 och andra genförändringsmetoder, Inducerade pluripotenta stamceller, digitaliseringen av samhället och den framväxande nya synen på bakterier och virus i symbios med människan.

Redaktionen[redigera | redigera wikitext]

Vetenskapsredaktionen på Sveriges radio gör förutom Vetandets värld också Vetenskapsnyheter i P1 varje vardagsmorgon, Vetenskapsradions Veckomagasin, Odla med P1 och Kossornas planet i P4. Chef för redaktionen är Ulrika Björkstén. Tidigare chefer är bland andra Per Hylén, Lena Nordlund, Per Helgesson och Jan-Olov Johansson.

Signaturen[redigera | redigera wikitext]

Signaturen för Vetandets värld innehåller en hoande kattuggla. Från början utgjordes signaturen av enbart ugglan, men den har senare kompletterats med en musikbädd. Kattugglan återfinns i alla Vetenskapsradions signaturer.

Kattugglehoandet var ursprungligen en imitation av radions fågelkunnige redaktör Torgny "Swiss" Östgren i slutet av 1970-talet. Redan inspelade originalugglor i arkivet var så svaga och avlägsna att en kort och mer kraftfull och tydlig signatur önskades. Producenten Kjell Lindqvist och teknikern Bertil Nyström svarade för signaturens tillkomst. Den imiterade ugglan byttes under Jan-Olov Johanssons tid som chef ut mot en riktig kattuggla.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Programmet sändes under lång tid klockan 12.05 efter tolvslaget och Dagens dikt varje vardag. Tiden ändrades då Dagens eko fick en kort sändning kl 12.00 och starten ändrades till 12.10 i P1. Ämnena för programmen har alltid varit varierande.

Efter en propå till socialdepartementet från landshövding Ingemar Mundebo i Uppsala (1980–1986) att redaktionen borde flyttas till Uppsala, genomfördes detta. Flyttningen försvårade produktionen, och under flera år slutade en rad etablerade producenter eller övergick till andra redaktioner inom Radio/TV. Namnet ändrades till Vetenskapsradion, som diversifierades under olika rubriker. Även privata produktionsbolag kom nu att bidra till verksamheten. Grundprogrammet Vetandets värld finns fortfarande kvar, men fler sändningstider har tillkommit med åren.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]