Victoria Harnesk

Från Wikipedia
Version från den 1 november 2017 kl. 16.36 av Anhn (Diskussion | Bidrag) (+rubrik biografi)

Eva Catharina Victoria Harnesk, född 12 mars 1972 och uppvuxen och bosatt i Porjus, är en samisk artist, föreläsare och copywriter.

Biografi

Victoria Harnesk började sin karriär som artist och föreläsare i slutet av 90-talet, jojken stod i centrum för att sprida kunskap om samisk kultur ofta i form av infotainment. Mellan 2000 och 2010 var hon bosatt i StockholmSödermalm och Lidingö och syntes flitigt i skolorna både med undervisning om samer och genom skapande sagoprojekt. Det publika arbetet sker nu mest som moderator, mestadels i sammanhang inom mångkultur och smakupplevelser. Exempelvis i UR:s seminariedag om samisk mat i Umeå 2014. År 2005 startade hon en av de första bloggarna som skildrar samisk nutid, den är inte aktiv längre.

Victoria Harnesk tillhör de samiska släkterna Hurri, Partapuoli och Valkeapää som under 1900-talets början tvångsförflyttades av den svenska staten från Karesuandoområdet.

Familjen lever ännu delvis på renskötsel och har sitt sommarviste i Enonjalme vid foten av Akkamassivet. Där har Padjelantas vandringsled en naturlig rastplats intill båtbryggan som drivs av Svenska Turistföreningen. Platsen har blivit det första mötet med samisk kultur för vandrare från hela världen, där började Victoria redan som liten berätta om samisk kultur.

Victoria Harnesk har engagerat sig i samisk samhällsutveckling genom ordförandeposter i Vaisa Sameförening, Sameföreningen i Stockholm, som l ledamot i Svenska Samernas Riksförbund. Harnesk är ledamot i Ájtte fjäll- och samemuseum och ordförande i styrelsen för tidskriften Samefolket som ger ut tidningen Samefolket.[1] Hon har medverkat i de flesta svenska TV- och radiokanaler och i flera tyska TV-program producerade av ARD.

Produktioner

  • 2010 Språkspelet, konversationskort på nordsamiska tillsammans med Ville Söderbaum.
  • 2014 Smak på Sápmi, samprojekt med Slow Food Sápmi
  • 2016 Jokkmokkspodden tillsammans med barndomsvännen Magdalena Forsman

Medverkar bland annat i

  • För Sápmi tiden, Nordiska museets årsbok, Fataburen 2008
  • Sikelej samkamelen CD och bok med sång och danslekar från hela världen, RFoD 2009
  • Universal Wind of Peace, Vindafrid 2005

Noter

Externa länkar