Vinteräpplen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vinteräpple)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Belle de Boskoop är exempel på ett vinteräpple.

Vinteräpplen är sådana äpplen som är speciellt lämpade för vinterförvaring,[1] dvs. har en hållbarhet fram vill våren. De blir i regel mogna sent, framåt jul, eller i januari. Exempel på vinteräpplen är: Ribston, Eldrött Duväpple, Ashmeads Kernel, Belle de Boskoop, Blenheim, Harberts Renett, Braeburn, Bramley, Galloway, Gloster, Idared, Jonagored, Kim, Laxton's superb, Melon, Mutsu, Newton Wonder, Oberländer, Prinsessäpple, Spartan, Topaz, och Ökna Lökäpple.[1]

Skördetid[redigera | redigera wikitext]

Bästa tiden att skörda vinteräpplen är så sent på året som möjligt. När det blivit kallare är frukternas andning långsammare. Äpplena bör inte vara helt mogna, utan få fortsätta att utvecklas under lagringen. Tecken på att det är lämpligt att skörda: att frukten börjat ljusna, börjat dofta äpple och att enstaka frukter börjar falla från trädet.

Plocka äpplena varsamt, genom att vrida av äpplet istället för att rycka loss det. Se till att äpplena som ska förvaras är hela, fullt friska och inte har insektshål eller fallskador.

Lagring[redigera | redigera wikitext]

Äpplen ska förvaras mörkt, svalt och luftigt, i lådor eller backar, Blanda inte olika sorter. Sorterna kan ha olika mognadstid och avger vid mognaden etylengas som påskyndar mognaden för de andra sorterna. De äpplen som ska förvaras längst kan viras i tidningspapper.

Temperaturen vid lagring bör ligga på 2-5 °C med en luftfuktighet på 85-90 procent.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Karina Brozinic. ”Skörda och förvara vinteräpplen”. Allt om trädgårds webbupplaga. Arkiverad från originalet den 12 april 2017. https://web.archive.org/web/20170412063357/http://www.alltomtradgard.se/skorda-och-forvara-vinterapplen/. Läst 11 april 2017.