Vitstrupig näktergal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vitstrupig näktergal
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Nightingale yelpin.jpg
Vitstrupig näktergal i provinsen Vayots Dzor i Armenien.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Flugsnappare
Muscicapidae
Släkte Irania
De Filippi, 1863
Art Vitstrupig näktergal
I. gutturalis
(Guerin-Meneville, 1843)
Vetenskapligt namn
§ Irania gutturalis
Hitta fler artiklar om fåglar med

Vitstrupig näktergal (Irania gutturalis) är en fågel i familjen flugsnappare inom ordningen tättingar som häckar i sydvästra Asien och övervintrar i östra Afrika.[2]

Utseende, fältkännetecken och läte[redigera | redigera wikitext]

Vitstrupig näktergal är en liten fågel, med proportionellt ganska grov, spetsig svart näbb, och ganska lång stjärt och ben. Den är ungefär stor som en sädesärla med en längd på cirka 16 cm och ett vingspann på cirka 28 cm. Den adulta hanen i häckningsdräkt har blygrå ovansida, svart ansikte med vitt ögonbrynsstreck och strupe, och orange undersida. Ovansidan av stjärten är svart och buk och undergump är vit. Den adulta honan har mindre iögonfallande fjäderdräkt, med gråbrun ovansida och ansikte med vitt ögonbrynsstreck. Stjärten har svart ovansida och undergumpen och buken är ljus. Nedre delen av bröstet och kroppssidan är orangetonad. Övre delen av bröstet är gråbrunt och den har en otydlig ljus strupfläck.

I vissa av sina vinterkvarter kan den adulta hanen misstas för vitstrupig snårtrast (Cossypha humeralis) men den senare är något större, och skiljs främst på att den sittande fågeln har ett vitt vertikalt streck över vingen och att dess bröst är vitt, och undergump och stjärtundersida orange. På marken intar den vitstrupiga näktergalen ibland en upprätt kroppsställning, med lågt hållna vingar och stjärt. Den vickar ofta upp och ned med stjärten.

Hanens sång är ett snabbt kvittrande och dess lockläte är ett chis-it som påminner om sädesärlans.

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Video av adult hane i Saudiarabien.

Vitstrupig näktergal är en flyttfågel som häckar i sydvästra Asien, från Turkiet till Irak, Iran och södra Turkestan, och övervintrar i östra Afrika. Den är en sällsynt gäst i Europa och har observerats så långt nordväst som Storbritannien, Sverige och Norge.

Den placeras som ensam art i sitt släkte Irania. Tidigare fördes den till familjen trastfåglar (Turdidae), men idag placeras den ofta i flugsnapparfamiljen Muscicapidae i underfamiljen Saxicolinae. Genetiska studier visar att dess närmaste släktingar är näktergalarna i släktet Luscinia.[3][4] Vitstrupig näktergal delas oftast inte upp i några underarter.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den är främst en insektsätare men under hösten äter den även frukt. Under häckningsperioden ses hanen ofta sjunga ifrån en väl synlig plats uppe i en buske eller i flykten. Den häckar i steniga branter med enstaka buskar, ofta på lite högre höjd. De placerar sitt bo i buskage och lägger i genomsnitt 4-5 ägg.

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

Sången från vitstrupig näktergal är en av alla de fågelläten som Messiaen använde sig av i kompositionen för orgelverket Livre du Saint Sacrement från 1984.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Irania gutturalis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2014) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 6.9 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-02-01
  3. ^ Sangster, Alström, Forsmark & Olsson 2010. Multilocus phylogenetic analysis of Old World chats and flycatchers reveals extensive paraphyly at family, subfamily and genus level (Aves: Muscicapidae) Mol Phylogenet Evol.
  4. ^ Zuccon & Ericson 2010 A multi-gene phylogeny disentangles the chat-flycatcher complex (Aves: Muscicapidae) Zool Scripta.
  5. ^ Andrew Clements (2008) Messiaen: Livre du Saint Sacrement, <www.guardian.co.uk>, läst 2010-08-25

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]