Washington Heights

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Washington Heights sett från George Washington Bridge. Notera Little Red Lighthouse vid foten av bron.

Washington Heights är ett område på norra Manhattan i New York, USA. Området gränsar i söder till Harlem/Hamilton Heights och i norr till Inwood. En majoritet av invånarna i Washington Heights har sitt ursprung i Dominikanska republiken, och området är ett viktigt centrum för dominikansk kultur i USA.

Området har fått sitt namn efter Fort Washington, som anlades på Manhattans högsta punkt under amerikanska revolutionen. Fortet intogs av de brittiska styrkorna vid slaget om Fort Washington 1776.

Washington Heights har sedan början av 1900-talet varit ett område där många nyanlända invandrare har slagit sig ner. I början av förra århundradet var det främst irländare som bosatte sig där. Under 1930- och 1940-talet bosatte sig många europeiska judar i Washington Heights, efter att ha flytt från förföljelser i sina hemländer. På 1950- och 1960-talet kom en stor del av befolkningen i området från Grekland. Invandringen från Dominikanska republiken skedde främst under 1980- och 1990-talet.

Under 1980-talet drabbades Washington Heights svårt av den crackepidemi som svepte över New York och andra städer i USA. Området gavs då öknamnet "Crack City", och en del av gatan Amsterdam Avenue kallades "Cracksterdam". På senare år har kriminaliteten i området minskat betydligt.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Fem professionella idrottsklubbar har haft Washington Heights som sin hemmabas: New York Giants, som numera heter San Francisco Giants, New York Mets, New York Yankees, Football New York Giants och New York Jets.

Platser och byggnader i Washington Heights[redigera | redigera wikitext]

Kända invånare i Washington Heights[redigera | redigera wikitext]

I film och litteratur[redigera | redigera wikitext]