Wikipedia:15 år

Från Wikipedia


En av de speciallogotyper som användes/används av flera språkversioner i samband med Wikipedias 15-årsfirande. Denna användes även på svwp 3–9 maj 2016.
Vänster: Wikipedias 10-årsfirande i Stockholm den 15 januari 2011. Höger: 10-årsfirandet i Stockholm den 13 januari 2011. Vänster: Wikipedias 10-årsfirande i Stockholm den 15 januari 2011. Höger: 10-årsfirandet i Stockholm den 13 januari 2011.
Vänster: Wikipedias 10-årsfirande i Stockholm den 15 januari 2011. Höger: 10-årsfirandet i Stockholm den 13 januari 2011.

Wikipedia fyller 15 år den 15 januari 2016. Svenskspråkiga Wikipedia fyller 15 år den 3 maj 2016. Det innebär att Wikipedia kommer att uppmärksammas extra, inom och utom rörelsen, under året.

Wikipedia har tidigare firat både sin femårsdag[källa behövs] och tioårsdag. Själva tioårsdagen firades för Sveriges del den 15 januari, som var en lördag, på Stadsbiblioteket (huvudbiblioteket) i Stockholm med ett öppet hus med korta föredrag och kaffe och specialtårta. Två dagar tidigare, den 13 januari, hölls en paneldebatt på Hornstulls strand i Stockholm med titeln "Det mogna Wikipedia" (sic!) följt av födelsedagsfirande och mingel.

2. Planering och aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Internationellt (inom främst den engelskspråkiga världen) har förberedelserna redan pågått en tid. Samlande information finns här.

Vad vill vi på svenskspråkiga Wikipedia bidra med? Speciallogga i maj? Pressutskick? Utåtriktade aktiviteter av annat slag? Skriv vad du anser om firandet på diskussionsidan eller på Bybrunnen. Läs mer om detta här.

Wikipedia 15 år globalt[redigera | redigera wikitext]

Flera olika Wikipedia-språkversioner startade under 2001. Under vintern och våren påbörjades versionerna på engelska, esperanto, franska, hebreiska, italienska, japanska, katalanska, kinesiska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, svenska och tyska. Under sommaren anlände upplagorna på arabiska och ungerska, medan polskspråkiga Wikipedia drogs igång i september.

Nu under 2016 har Wikipedia först firats internationellt runt 15 januari, i samband med starten av den engelskspråkiga versionen och hela Wikipedia. I samband med 15-årsjubileet av andra upplagors start under år 2001 sker lokala firanden i olika språkgemenskaper. Upplagorna på katalanska och tyska kom igång under mars månad, och till mars 2016 siktade den katalanskspråkiga versionen även att hinna upp i 500 000 artiklar.

Uppmärksamhet i press och media[redigera | redigera wikitext]

Det bjöds på specialdesignad 15-årstårta och annat i Göteborg den 15 maj. Programmet för firande av svenskspråkiga Wikipedias 15 år kan läsas genom att klicka på bilden. Det bjöds på specialdesignad 15-årstårta och annat i Göteborg den 15 maj. Programmet för firande av svenskspråkiga Wikipedias 15 år kan läsas genom att klicka på bilden.
Det bjöds på specialdesignad 15-årstårta och annat i Göteborg den 15 maj. Programmet för firande av svenskspråkiga Wikipedias 15 år kan läsas genom att klicka på bilden.
Två bilder från firandet i Göteborg 15 maj. Det pratades klotter- sanering och åts tårta, bland mycket annat. Fler bilder finns uppladdade här. Två bilder från firandet i Göteborg 15 maj. Det pratades klotter- sanering och åts tårta, bland mycket annat. Fler bilder finns uppladdade här.
Två bilder från firandet i Göteborg 15 maj. Det pratades klotter- sanering och åts tårta, bland mycket annat. Fler bilder finns uppladdade här.

Wikipedia 15 år på svenska[redigera | redigera wikitext]

  • Tisdagen 3 maj 2016 fyllde svenskspråkiga Wikipedia 15 år. Den dagen arrangerades:
  • Söndagen 15 maj 2016 firades svenskspråkiga Wikipedia (svwp) på ett specialevenemang i Göteborgs litteraturhus – samma lokal som ovanstående nämnda skrivstuga. Eftermiddagen på specialevenemanget bjöd på tillbakablickar, diskussioner, projektpresentationer, skrivstuga/nätverkande samt tårta. Lokalen var utrustad med en scen, projektor, ljudanläggning och plats för en hyfsat stor församling. Ett Facebook-evenemang skapades, där programmet, paneldeltagare samt ett antal årliga tillbakablickar presenterades. Den 15 maj deltog sammanlagt 28 personer i firandet. Se även [15 år 15 maj – Wikipedia på svenska (6912).jpg wikiträffar-summeringen].
  • Ett pressmeddelande om våra firanden skickades ut 28 april.
  • Som av en händelse passerades gränsen 3 miljoner artiklar nästan i samma veva. Detta gav upphov till en speciallogotyp. Passerandet noterades i ovanstående pressutskick.
  • 3–9 maj, i 7 dagar, användes "Wikipedia 15"-logotypen (se här ovan till höger) och den var placerad på svenskspråkiga Wikipedia uppe i det vänstra hörnet i stället för den ordinarie Wikipedia-logotypen.

Omnämnanden[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]