Wikipedia:Bybrunnen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:BB)
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BB
Bluegradient1.svg
Bybrunnen
Svenskspråkiga Wikipedias övergripande diskussionssida
Well-wikipedia2.svg

Välkommen till Bybrunnen! Det här är en sida för diskussioner om Wikipedia som angår de flesta av användarna, till exempel om funktioner eller riktlinjer. För mer information om vårt samarbete, se Wikipedia:Deltagarportalen.

Welcome to Bybrunnen! The Swedish equivalent of the Village Pump. Feel free to write in English. For permissions to execute bots on Swedish Wikipedia, please go to Wikipedia:Robotansökan.

Många diskussioner passar bättre på specifika diskussionssidor. Vid flytt av diskussioner härifrån till sådana, lämna gärna kvar en hänvisning här. Passar din förfrågan bättre någon annanstans? Se nedan:Rapport från -arbetet[redigera wikitext]

Vi har igår och idag haft extremt mycket klotter, flera gånger mer än normalt. Vi var stora delen av klottertiden uppemot tre som parallellt behövde arbeta för att neutralisera, men fler villiga krafter är önskvärt. Sedan har vi två projekt skivar artiklar som del av högskolekurser, ett om retorik som jag tror närmar sig slutet. De artiklarna är hanterbara fixa till. Sedan har vi ett om infektionssjukdomar som bara börjat. De är besvärligare då de bla innehåller behandlingsråd, vilket jag valt helt stryka tex. Sedan har vi Nordisten som fixar/rättar de lsjbotskapade artiklarna om administrativa områden i Schweiz, men lämnar efter sig ett flertal alster helt utan brödtext. Hjälp gärna till att malla dessa så de kan återfinnas för åtgärder.Yger (diskussion) 27 april 2016 kl. 09.02 (CEST)

Jag vill gärna lära mig mera hur allt fungerar och undrar därför: När det dyker upp färgade "varningar" om klotter o.d. i bevakningslistan, hur har de kommit dit, och är det fritt fram för vem som helst att åtgärda det som påpekas?--Chandra Varena (diskussion) 27 april 2016 kl. 09.09 (CEST)
Flaggade redigeringar, alla redigeringar av IP-nummer och redigeringar av "röda" användarkonton kollar man med genom att klicka på "skillnad". De redigeringar som är oseriösa gör man sedan "rulla tillbaks" på. Samtidigt bör man kolla på historiken så det inte är två klottrare som varit inne efter varandra, då man behöver göra återsättning genom att gå i senaste OK versionen och nollredigera den så den kommer upp som senaste. Vem som helst kan göra detta. Sedan finns det sätt att varna och blockera de dåliga kontona, men när det är många klottersanerare inne kan man lita på att någon annan sköter det.Yger (diskussion) 27 april 2016 kl. 09.18 (CEST)
Tack för info, jag ska se vad jag kan göra! En sak till: Genereras "flaggningen" automatiskt?--Chandra Varena (diskussion) 27 april 2016 kl. 09.21 (CEST)
Chandra Varena är inte tillbakarullare (kanske vill bli?) men alla kan göra en ändring ogjord vilket i princip är samma sak men kräver en sidladdning och ett knapptryck extra.
Flaggningarna triggas av vissa ord, exempelvis könsord, och mönster i redigeringar. Dock är inte alla flaggningar klotter och allt klotter flaggat. Mvh Luriflax (diskussion) 27 april 2016 kl. 09.28 (CEST)
Tack för info! Just nu vill jag inte bli tillbakarullare men ska försöka åtgärda det klotter jag stöter på. --Chandra Varena (diskussion) 27 april 2016 kl. 09.34 (CEST)
Lästips: Wikipedia:Klottersanering. Rasmus 28 27 april 2016 kl. 09.41 (CEST)
Jag ska försöka hjälpa till med att återställa oseriösa redigeringar och klotter, när jag är inloggad, och använda lämpliga varningsmallar. DavidIvar (diskussion) 27 april 2016 kl. 11.55 (CEST)
En sak till: Det verkar som om det inte alltid visas i SÄ när någon har "gjort ogjord" eller rullat tillbaka flaggade redigeringar. Alltså: Man ser en flagga och går dit för att åtgärda, men det är reden gjort fast flaggan är kvar. Och då är det ju inte så lätt att hitta vad som behöver åtgärdas.--Chandra Varena (diskussion) 27 april 2016 kl. 12.09 (CEST)
Det beror på att vissa är otroligt snabba, så du hinner inte få upp deras ändring i din SÄ innan det är ändrat när du kommer in. (Kan rekomendera dig att bli tillbakarullare. Det ställs inga krav på dig, men om du hittar klotter är det lättare att ta bort det.) Adville (diskussion) 27 april 2016 kl. 12.14 (CEST)
Förstår inte riktigt. Just nu är det t.ex. fortfrande flaggor på Fiskodling och Prince fastän hderas historik visar att det hela är åtgärdat.--Chandra Varena (diskussion) 27 april 2016 kl. 12.21 (CEST)
Flaggorna hör till en redigering, och sitter kvar på den redigeringen, oavsett vad som gjorts senare i samma artikel. Boⅳⅰᴇ (🖉) 27 april 2016 kl. 12.24 (CEST)
Precis. Alla nytillkomna versioner av artiklarna syns i listan och sorteras inte bort efter en ny redigering. Vid hög aktivitet kan det alltså ligga kvar flera versioner av samma artikel, med den nyaste längst upp. JohanahoJ (diskussion) 27 april 2016 kl. 12.40 (CEST)
Aha! Tack! --Chandra Varena (diskussion) 27 april 2016 kl. 12.47 (CEST)
Yger och övrig gemenskap: Är det inte på tiden att sv.Wiki inför ett slags "undantagstillstånd" för oregistrerade bidragsgivare vid extremt mycket klotter och vandalism? Där man helt enkelt stänger av funktionen för de oregistrerade bidragsgivarna att redigera och skapa artiklar, i syfte att lugna ner situationen under en viss tidsperiod? Det är bara göra så att det kommer upp en text som förklarar situationen när den som är oregistrerad försöker redigera/skapa. Det må vara i det extremaste laget men hellre det än att volontärer går på knäna för att hålla webbplatsen ren från klotter och annan vandalism! Den här åtgärden skulle dock inte kunna stoppa Nordisten från att vandalisera eftersom den är en registrerad användare... DIEXEL (diskussion) 28 april 2016 kl. 10.54 (CEST)
Om det är tekniskt genomförbart så tror jag vi faktiskt måste fundera i sådan banor. I går var det 60 blockeringar som las varav jag la 28. Som jag la förutom att ta hand om två ofullständiga skoluppgifter och oredan efter Nordisten, det fick t.o.m mig att bli matt. Klotterperioder är ju från 8.30-9.30, frukostrasten 11-11.30 och vid skoldagsslut 14.30-15.30. Eftermiddagen brukar det finns flera inne och inte så intensivt, på morgnarna är det också några som brukar vara på plats, men frukostrasten ÄR besvärligt. Dels är då vår bemanning svag och dels är klottret som värst. Om vi svåra dagar kunde stänga ner ip-nummer redigeringar, säg 11-12 klotterintensiva skoldagar så skulle mycket tid och energi frigöras. Klottersanering andra tider än skoltider är inget egentligt bekymmer.Yger (diskussion) 28 april 2016 kl. 12.58 (CEST)
Jag tycker också att det låter som ett vettigt förslag, tänker mig då ungefär en "knapp" som kräver administratörsstatus för att aktivera och som blockerar redigeringar från icke inloggade användare under en timme. Känns som att man på sin höjd ser en handfull seriösa bidrag från oinloggade dagtid, även om det är synd att missa dessa kanske detta krävs för att projektet ska hålla kvalité över tid. Även om tröskeln blir något högre kanske det dessutom får dem som vill bidra att skapa ett konto. Mvh Luriflax (diskussion) 28 april 2016 kl. 13.30 (CEST)

DIEXEL, Yger, Luriflax: Det är tekniskt genomförbart. Jag kan göra en sådan finess så att möjligheten åtminstone finns. Om den aldrig behöver slås på är det ju bara bra. Nirmos (diskussion) 28 april 2016 kl. 22.55 (CEST)

Fixat. Oinloggade redigeringar kan stängas av genom att göra PreventAnonEditing till default på MediaWiki:Gadgets-definition. Nirmos (diskussion) 29 april 2016 kl. 02.16 (CEST)
Snabbt jobbat! Nu behöver vi lista ut kriterier för att någon ska tillåtas aktivera denna extremt kraftfulla och owikipedianska funktion. Jag skulle föreslå något i stil med ett visst antal blockeringar per minut över en viss tid (kanske 3/minut i minst en kvart till en start) som ett läge när det kan vara motiverat. Ainali diskussionbidrag 29 april 2016 kl. 08.06 (CEST)
I går och förrgår hade vi längre perioder med 3-4 klotter per minut, men då vi var tre var det två som gick och återställde och jag som gick efter och blockerade, och vi tre behövde nästan arbeta fulltid. Dvs en person klarar bara cirka 1 per minut (när man inte som Tegel är extra effektiv och använder specialverktyg). Så om jag (som är långsam) hade varit ensam hade jag inte klarat av att hålla efter när klottret blir mer än drygt 1/minut. Och om och när man ligger mer än en SÄ sida efter så hade i all fall jag då övervägt detta nödstopp, åtminstone tills man sanerat i kapp, för när senaste SÄ inte räcker blir det extra besvärligt och varje sanering tar extra lång tid. Men den frekvens som gällde i denna vecka har jag bara upplevt en eller två gånger förut under mina 6-7 år som patrullerare. Och idag är det rekordlite klotter...Yger (diskussion) 29 april 2016 kl. 08.27 (CEST)
Det var nog så jag egentligen menade, att om det finns behov av så många blockeringar, inte att det verkligen måste blockeras så mycket. Fast nu klarade ni ju av det för att ni var flera, men hade bara en användare varit aktiv vid tillfället kan det ha varit ett motiverat tillfälle. Sedan bör det nog också vara väldigt tidsbegränsat, så att om det slås på testar man att lyfta det efter kanske en halvtimme igen. Ainali diskussionbidrag 29 april 2016 kl. 09.15 (CEST)
Men är det särskilt många som vet hur man gör för att redigera den där sidan? -- Innocent bystander 29 april 2016 kl. 09.19 (CEST)
Man ändrar
PreventAnonEditing[ResourceLoader|rights=hidden|dependencies=mediawiki.user,jquery.ui.dialog]|PreventAnonEditing.js
till
PreventAnonEditing[ResourceLoader|rights=hidden|dependencies=mediawiki.user,jquery.ui.dialog|default]|PreventAnonEditing.js
Nirmos (diskussion) 29 april 2016 kl. 10.33 (CEST)
Lägg in den infobiten på MediaWiki-diskussion:Gadgets-definition och kanske någon mer sida. Trådar i Bybrunnen är snart ett rök av vaga minnen! -- Innocent bystander 29 april 2016 kl. 10.37 (CEST)

Alternativa förslag[redigera wikitext]

Jag blir lite rädd över beskrivningen ovan. Jag har tidigare ibland tänkt också oroat på vad som händer den dagen Yger och andra högaktiva klottersanerare väljer att inte fortsätta eller inte kan, av någon anledning. Det här ser jag som en av våra stora utmaningar. Att DIEXEL och Yger dessutom beskriver det som att vi temporärt skulle åsidosätta en av huvudfunktionerna med Wikipedia, nämligen redigeringar från oinloggade ser jag som ett stort misslyckande - inte för att de säger det, utan för att det gått så långt.

Nå, jag har några alternativa förslag till att börja med:

 • det första förslaget har jag lånat från en vän som heter Sofie, som undrade om det skulle gå att dela upp sysslorna, så att klottersanerare tar hand om klotter och överlåter användare som misslyckats att göra rätt till faddrarna, genom en pingningsfunktion. Det skulle frigöra en del av klottersanerarnas tid och minska deras frustration.
 • vi har automatiska filter, som vi säkert skulle kunna ställa lite "snävare" så att de redigeringar som sker oinloggat kräver ett extra klick ("Vill du verkligen göra det här?"), eller så att klotter inte ens går att spara för oinloggade.
 • vi har en särskild markering för inloggade som klottersanerare kan använda sig av när de upptäcker att det blir mycket klotter. Jag tänker mig en mall som hamnar ovanför bevakningslistan och som kallar in förstärkning till Senaste ändringarna.
 • Wikimedia Sverige skulle kunna schemalägga skrivstugor med fokus på klottersanering under tunga tider.
 • någon som kan Huggle eller annan klottersaneringsprogramvara, skulle kunna ha träning med dem som ville, så att vi lär upp fler klottersanerare

Det finns säkert fler - och bättre - förslag från någon annan, men jag tänkte mest sätta igång diskussionen. Vid de tider som Yger nämner ska jag försöka att finnas mer tillgänglig dessutom. Jag hoppas att det kan hjälpa till.//Hannibal (diskussion) 28 april 2016 kl. 21.08 (CEST)

det behövs inte i vanliga fall, just denna vecka var det faktiskt nära 3 ggr mer klotter än andra veckor, och det blir nog snart normalt igen. Som förslag har jag länge haft en idé att olika skolor skulle ta på sig att klottersanera en vecka var under läsåret och att de elever som engagera sig fick någon form av kort intro och också typ ett diplom, "Wikipedia klottersanerare". Det skulle öka kunskapen och motivation för de elever som tog på sig detta, och ge skolorna något de kände de bidragit. Men sedan skulle det vara bra om det fans någon specialstödjare för skolprojekten, de tar mycket energi Yger (diskussion) 28 april 2016 kl. 21.17 (CEST)
Jag brukade sanera klotter på SÄ en hel del förut, men slutade då jag alltför ofta var för långsam och någon annan hann före. Kanske var det fler än jag som gav upp när det var några som tog sig an uppgiften (och skötte den utmärkt) på egen hand som kan göra comeback nu? Två tips också för den som vill sanera klotter lite mer effektivt:
 1. Följ SÄ via http://wikistream.wmflabs.org/#wiki=sv.wikipedia
 2. Följ instruktionerna på m:User:Krinkle/Tools/Real-Time Recent Changes för ett mer avancerat verktyg.
Ainali diskussionbidrag 28 april 2016 kl. 21.56 (CEST)
@Sara Mörtsell (WMSE): som säkert funderat i de här banorna.//Hannibal (diskussion) 29 april 2016 kl. 11.57 (CEST)
@Hannibal: Förtydliga gärna vilka banor av de som nämns som du tror att jag har funderat i. Vad jag kan säga är att jag hittills inte har träffat på lärare som uttrycker något särskilt intresse för att låta elever klottersanera som en del av det pedagogiska arbetet, även om jag personligen kan se att det finns mycket att lära av det. --Sara Mörtsell (WMSE) (diskussion) 29 april 2016 kl. 15.28 (CEST)
Jag menade att kontakta skolor, men var lite vag, inser jag. Jag tror att det här kanske är något som lärare inte tänker på spontant, men kan bli övertygade om efter en påhälsning. :-) //Hannibal (diskussion) 29 april 2016 kl. 21.56 (CEST)
Jag tillhör en av dem som tyckte klottersanering verkade kul och hängde en hel del på SÄ ett tag men gav upp när någon annan hela tiden hann före ;) och jag vet flera med liknande erfarenhet. Med det sagt så tror jag inte att klottersaneringen står och faller med några enstaka användare utan att det finns andra som kan tänka sig att kliva fram vid behov. //Vätte (diskussion) 30 april 2016 kl. 23.45 (CEST)

Den självklara lösningen är fler administratörer. Nu ser vi baksidan av att antalet sjunkit så drastiskt. Tostarpadius (diskussion) 1 maj 2016 kl. 19.54 (CEST)

@Vätte: Du har både rätt och fel. I vanliga dagar och under större delen av dygnet är klottersaneringen helt under kontroll och inget extra behöver till. Men under vissa tider på skoldygnet (främst frukostrasten) och några få dagar under året är det en utmaning klara av saneringen. Och det är faktisk så att klottersaneringen för att fungera 100% står och faller med några individer. Titta bara på statistiken över antalet lagda blockeringar. Den visar på hur viktigt Tegel är vår att vi kan säkra kvaliteten, han ensam står för nära 1/4 av alla klottersaneringar och blockeringar och är aktiv större delen av dygnet, dvs även när andra goda krafter råkar vara frånvarande. Yger (diskussion) 1 maj 2016 kl. 21.47 (CEST)
@Yger: Jag sade ingenting om att det som görs nu inte skulle vara viktigt eller att de som är aktiva inte gör ett bra jobb, utan det var mer ett svar på varför inte fler är aktiva just nu och huruvida allt kommer att gå åt skogen den dagen de som är aktiva nu inte längre är det. Det största problemet nu är att de användarna som "står i kulisserna och stampar" inte vet om när det är önskvärt/finns behov/utrymme att kliva fram och göra en insats. Hannibal verkar ha en del intressanta förslag. //Vätte (diskussion) 1 maj 2016 kl. 22.11 (CEST)
Det var därför jag startade denna tråd för just de dagarna behövdes det fler (men inte nödvändigtvis generellt).Yger (diskussion) 2 maj 2016 kl. 06.04 (CEST)
@Yger: Vad tycker du om Hannibals förslag då, någon av dem som du tror skulle kunna fungera/vara till hjälp? //Vätte (diskussion) 2 maj 2016 kl. 16.02 (CEST)
Hans förlag är OK i sig, men inget löser kärnproblemt, att vid vissa tidpunkter finns får få på plats, typiskt tider när folk är upptagna IRL med annat~(11.00-11.30 fm). Och fler som sporadisk klottersanerar och verktyg åt dem kan vara bra, men det som behövs är de som många timmar om dagen och i följd är aktiva.Yger (diskussion) 2 maj 2016 kl. 16.30 (CEST)
Angående den sak jag nämnde så här ovan: "vi har en särskild markering för inloggade som klottersanerare kan använda sig av när de upptäcker att det blir mycket klotter. Jag tänker mig en mall som hamnar ovanför bevakningslistan och som kallar in förstärkning till Senaste ändringarna.". Den här funktionen skulle alltså fungera något sånt här:
 • man lägger in en mall med en text i stil med "Just nu är det många som klottrar. Om du har tid får du gärna göra en insats." på följande sida: MediaWiki:Gadget-geonotice-core.js (jag tror i alla fall att det är den mallen, baserat på denna sida)
 • den mallen syns då ovanför Special:Bevakningslista, så att de som ägnar tid på Wikipedia, men inte nödvändigtvis klottersanerar just då blir uppmärksammade på situationen. Det här motsvarar en bred pingning.
 • mallen tas bort när tillräckligt med inloggade är aktiva.
 • för att det här ska bli lätt att "kalla på hjälp" tänker jag mig en knapp liknande det nödstopp som finns på exempelvis: en:User:AnkitAWB och att det också är så man "stänger av" ropet på hjälp.
Det här är ingen panacé, utan ett sprintverktyg, men jag tror att vi behöver flera kompletterande lösningar.
När det gäller den del som jag förklarade så här: "vi har automatiska filter, som vi säkert skulle kunna ställa lite "snävare" så att de redigeringar som sker oinloggat kräver ett extra klick ("Vill du verkligen göra det här?"), eller så att klotter inte ens går att spara för oinloggade.", skulle det kunna fungera så här:
 • i den listan som finns här kan vi på de missbruksfilter som oftast utlöses av klottrarna ändra "Handlingar som utförs vid träff" från "Märk redigeringen för vidare granskning." till "Gör dessa handlingar efter att användaren fått en varning". Det innebär att användaren måste klicka en gång till för att redigera.
 • de redigeringar som är märkt med de mest hårda klottren (stor borttagning av text, blankning av sida, fula ord, klotter (flera), etc) skulle man till och med kunna sätta "Hindra användaren från att utföra handlingen" på, vilket gör att det inte går att spara alls.
Inte heller det här är ett långsiktigt verktyg, men jag har svårt att se att det inte skulle påverka mängden klottren.//Hannibal (diskussion) 2 maj 2016 kl. 20.24 (CEST)
Ja de tankarna gillar jag. Jag hade missuppfattat det du skrev tidigare och nu är den översta punkten här. Det är egentligen en grej som mer direkt gör det jag vill, att kalla in förstärkning om och när det blir övermäktigt.Yger (diskussion) 2 maj 2016 kl. 20.47 (CEST)

Flera frågor om hur det fungerar[redigera wikitext]

Jag kan tänka mig att gå in och kolla och vid behov sanera, inte regelbundet men då och då. Men en sak förstår jag inte: Om jag ser att redigeringar är gjorda av IP-nummer och vill gå in och kolla om de är OK, hur vet jag att inte någon av er andra redan varit inne och kollat? Finns det en lista över "okontrollerade" respektive "kontrollerade" redigeringar? Om ni har fixat något, till exempel rullat tillbaka eller gjort ogjort, så syns det ju, men om ni bara har varit inne och konstaterat att det är OK?--Chandra Varena (diskussion) 30 april 2016 kl. 18.53 (CEST)

Nej det kan man inte se. Och någon kan ju ha varit inne, men inte kunnat/velat bedöma om editeringen förbättrade encyklopedin eller inte, så sannolikt blir "misstänkta" men korrekta edits ofta granskade flera gånger, men det är nog ingen nackdel. Taxelson (diskussion) 30 april 2016 kl. 19.05 (CEST)
Om du tittar på SÄ ser du ganska snart om det är en aktiv sanerare inne vid aktuellt tid och gör systematiska kollar och återställningar. Och då är det ingen större vits du också kollar. Men stora tider saknas detta, eller rättare sagt saneringen sker först efter en stund, vilket indikera mindre aktiva sanerare och då finns det alltid plats för en till.Yger (diskussion) 30 april 2016 kl. 19.10 (CEST)
Tack för klargöranden! Trevlig Valborg! --Chandra Varena (diskussion) 30 april 2016 kl. 19.24 (CEST)

Konkret förslag[redigera wikitext]

Varför inte aktivera Patrullerade redigeringar? Då syns det snabbt om någon ändring är granskad eller inte! Idag är detta bara aktiverat på Nya sidor, men det går att lägga till på hela SÄ. -- Innocent bystander 30 april 2016 kl. 21.32 (CEST)

Nej tack! Det blir alldeles för byråkratiskt. Tostarpadius (diskussion) 30 april 2016 kl. 21.34 (CEST)
@Tostarpadius: Vad är det som blir byråkratiskt? Det här görs ju redan med nya sidor. -- Innocent bystander 1 maj 2016 kl. 19.35 (CEST)
Den funktionen skulle jag vilja ha i Bevakningslistan. /Ascilto (diskussion) 30 april 2016 kl. 22.00 (CEST)
Jag skulle inte vilja ha Patrullerade redigeringar av det skälet att det bryter mot en grundläggande Wikipedia-princip. Dessutom, tyskspråkiga såg en gravt sjunkande mängd redigeringar efter införandet av Patrullerade redigeringar. Jag har ovan föreslagit andra grepp som inte bryter mot några principer. De förslagen, och fler andra, behöver gås igenom. Tills vi har uttömt andra alternativ röstar jag därför starkt nej.//Hannibal (diskussion) 1 maj 2016 kl. 19.43 (CEST)
Jag instämmer med Hannibal. @Innocent bystander: Det är mina personliga erfarenheter från dewp som avskräcker. Tostarpadius (diskussion) 1 maj 2016 kl. 19.47 (CEST)
@Hannibal, Tostarpadius: Det här har de inte på tyska. De har ett helt annat system, som jag inte minns vad det heter, och det tyska systemet vill jag inte ha hit. I det system jag föreslår ovan behöver inte en sida granskas för att bli synlig "live" utåt. Ett utropstecken i en "opatrullerad" version har ingen annan funktion än som en trafiksignal klottersanerare emellan. Vi har redan light-versionen av detta i de nyskapade sidorna. -- Innocent bystander 1 maj 2016 kl. 20.01 (CEST)
(Tyska Wikipedia har det man kan läsa om på Wikipedia:Flagged revisions, saknar kanske svenskt namn. /NH 1 maj 2016 kl. 20.41 (CEST))
Ah, jag fick för mig att det var Flagged Revisions vi pratade om. Beklagar. I så fall har jag inga invändningar.//Hannibal (diskussion) 1 maj 2016 kl. 20.43 (CEST)
Om vitlistan fungerar även för detta faller merparten av mina invändningar. Tostarpadius (diskussion) 1 maj 2016 kl. 21.02 (CEST)
Vitlistan fungerar, men är den i bruk? -- Innocent bystander 1 maj 2016 kl. 22.12 (CEST)
Jag tycker det kunde vara intressant om vi provade detta och då först i mycket kontrollerade former. Jag skulle dock först vilja höra ev synpunkter från vår proffsigaste klotteranerare @Tegel:.Yger (diskussion) 1 maj 2016 kl. 21.37 (CEST)
Tycker det låter intressant! Matanb (diskussion) 1 maj 2016 kl. 21.40 (CEST)
En risk är väl att saker kan rinna igenom för att en tittar, istället för att som nu fastna för att flera par ögon (troligen) granskar. Men att försöka, som Yger föreslår, skadar nog inte. Matanb (diskussion) 1 maj 2016 kl. 21.42 (CEST)
Jag tycker också att det är ett bra förslag som är värt att prova. Det är en bra bit på vägen mot en funktion som jag ofta har saknat, nämligen att mycket enkelt - med bara ett klick - uppmärksamma andra klottersanerare om något som ger mig en känsla av att det kanske är klotter, men som lika gärna kunde var helt korrekt, och där jag saknar kunskap om området för att avgöra det själv. --Larske (diskussion) 1 maj 2016 kl. 21.57 (CEST)

Jag är villig att testa detta. Tostarpadius, kan du förklara på vilket sätt det här skulle göra det mer byråkratiskt? Som jag ser det skulle det här förhindra dubbelarbete (fem klottersanerare behöver inte kolla samma diff) vilket i min värld betyder mindre byråkratiskt. Missar jag något? Nirmos (diskussion) 2 maj 2016 kl. 10.51 (CEST)

@Nirmos: Det rörde sig om en sammanblandning med Wikipedia:Flagged revisions. -- Innocent bystander 2 maj 2016 kl. 10.55 (CEST)
Patrullerade redigeringar ersätter inget annat med jag tycker att det är ett bra komplement när man jagar klotter och bara har SÄ att tillgå. För den som vill se hur det ser ut kan titta på SÄ på Meta med dess röda utropstecken. -- Tegel (disk) 2 maj 2016 kl. 14.41 (CEST)


Ett bra förslag, jag har goda erfarenheter av patrullerade redigeringar från flera WM projekt, och förutom nämnda fördelar, samt vid användning av RTRC, vill jag komplettera med att det blir lättare med statistik, dvs att man kan se exakt hur många opatrullerade redigeringar som finns, samt antal patrulleringar olika användare gjort etc. Dan Koehl (diskussion) 2 maj 2016 kl. 16.04 (CEST)
Även jag tycker att det är ett bra förslag att slå på detta, det är knappast till någon skada. Slås det på bör vi dock överväga huruvida man vill införa användargruppen autopatrullerade användare som bl.a. finns på norska (bokmål) Wikipedia eller om man nöjer sig med att göra de aktuella personerna till tillbakarullare. I dagsläget har ju alla bekräftade användare möjligheten att patrullera, skulle man utvidga det hela till att gälla samtliga redigeringar kan man ju också diskutera om detta skall begränsas till färre användargrupper (jag tror dock inte att det nödvändigtvis behöver bli problematiskt). --Rasmus 28 2 maj 2016 kl. 16.31 (CEST)

Uppföljning[redigera wikitext]

Nu har det gått en tid. Hur tycker ni att det har blivit? Jag har börjat använda WikiStream, och under senaste wikifikat pratade jag med Stickekott som också har börjat så smått. Jag försöker att komma ihåg rastperioderna, men får inte alltid till det just då. Förhoppningsvis kan det kompenseras med klottersanering vid andra tidpunkter.

Behövs det fler åtgärder? I så fall föreslår jag att vi börjar med den där hjälpropsfunktionen som jag beskrev ovan.//Hannibal (diskussion) 9 maj 2016 kl. 22.52 (CEST)

Jag har som sagt med börjat att använda WikiStream och tycker att den funkar bra. Det som skulle kunna förbättras med den sidan är att man skulle kunna se vem som gjort ändringen direkt utan att behöva ställa sig över symbolen som visar om det är en registrerad användare, bot eller anonym användare. När det är många inlägg som kommer så är det lättare om man ser vem som gjort inlägget direkt, då man ofta känner igen de seriösa användarna och man kan då sortera ut dessa och koncentrera sig på användarna man inte känner igen. En nackdel till med WikiStream som jag ser det är att när det är mycket inlägg så hinner sidan "rinna över kanten" och det går då inte att skrolla tillbaka till äldre inlägg. Så om det är hög belastning med många inlägg så är det risk att man missar något om man enbart använder den sidan. Men vid lågt eller normalt antal ändringar så funkar det riktigt bra. När det gäller förslaget om hjälpropsfunktionen så tycker jag att det låter som en bra idé.//Stickekott (diskussion) 9 maj 2016 kl. 23.26 (CEST)
Klotterintensiteten har varit mer normal. Era bra insatser märks men mest från 12 och framåt. Igår var ingen klottersanerare alls på plats mellan 10.30 och 11.30, bortsett från enstaka kortare inhopp. Själv upptäckte jag det först strax efter 12 (och sanerade ett 10-tal) så i det fallet hade inte att anmälningsfunktion hjälpt. Yger (diskussion) 10 maj 2016 kl. 06.45 (CEST)
Skönt att det gått ner lite, men det verkar som att det kan bli lite luckor då vid 10.30-11.30-rasten. Jag ska sätta klockan. Inte just idag, men framöver. Jag hoppas att det kommer hjälpa.//Hannibal (diskussion) 10 maj 2016 kl. 09.35 (CEST)
Nu verkar Wikistream ha slutat fungera. Det laddas inga ändringar.//Hannibal (diskussion) 11 maj 2016 kl. 13.07 (CEST)
Jepp, den pajade igår. Skrev ihop ett eget flöde baserat på RCStream som funkar men är långt ifrån färdig och har ingen plats att hosta den på förtillfället, tyvärr. Mvh Luriflax (diskussion) 11 maj 2016 kl. 13.11 (CEST)
Men delar gärna med mig av koden om någon är intresserad :-) Mvh Luriflax (diskussion) 11 maj 2016 kl. 13.14 (CEST)
Nu funkar wikistream igen. Mvh Luriflax (diskussion) 11 maj 2016 kl. 21.25 (CEST)
Jag kollar gärna på koden som du skrivit @Luriflax:. Har tyvärr inte heller något ställe att hosta den på, men lite kvällsnöje med att kolla programkod är ju aldrig fel :-) Stickekott (diskussion) 11 maj 2016 kl. 22.41 (CEST)

Finess som sparar wikitext på datorn[redigera wikitext]

Jag har gjort en finess som sparar wikitexten på datorn med jämna mellanrum. Tanken är att om något går fel (nätverksproblem, webbläsaren crashar, laptopen får slut på batteri, servrarna strular...) så ska ändå användaren kunna få tillbaka sin wikitext. Wikitexten sparas som standard en gång per minut, men användare kan ändra på detta i inställningarna. Det finns även en minimigräns för antal tecken som får sparas (10 är standard) för att förhindra scenariot där användaren markerar all text (ctrl A), försöker kopiera (ctrl C) men missar ctrl och därför byter ut all wikitext mot ett "c". Även den här gränsen kan anpassas individuellt. Finessen är i skrivande stund inte default, vilket betyder att användare som är intresserade får kryssa i finessen här. Frågor och feedback välkomna. Nirmos (diskussion) 6 maj 2016 kl. 06.27 (CEST)

Tack @Nirmos: Jag har ofta velat spara mitt pågående arbete i ett kör av rädsla för att annars förlora hela texten. Jag har testat att det sparas när jag redigerar wikitext. En fråga: Fungerar det också för VE-redigering? --Chandra Varena (diskussion) 6 maj 2016 kl. 08.43 (CEST)
Chandra Varena: Nej. Nirmos (diskussion) 6 maj 2016 kl. 09.05 (CEST)
Tack så mycket. Det där har jag också sökt. Var någonstans sparas texten?//Hannibal (diskussion) 6 maj 2016 kl. 09.57 (CEST)
Hannibal: "Sparad wikitext" i verktygslådan i vänstermenyn. Nirmos (diskussion) 6 maj 2016 kl. 11.14 (CEST)
TACK för det tipset! /Nesse (diskussion) 6 maj 2016 kl. 11.23 (CEST)
Jag menade i datorn. Sparad wikitext såg jag. Beklagar om jag var otydlig. :-) Och tack igen.//Hannibal (diskussion) 6 maj 2016 kl. 11.39 (CEST)
Hannibal: Beror på operativsystem och webbläsare. Kolla upp localStorage för att se var det sparas för just dig. Nirmos (diskussion) 6 maj 2016 kl. 12.38 (CEST)
Tack. Mest nyfiken :-) //Hannibal (diskussion) 6 maj 2016 kl. 12.46 (CEST)

@Nirmos: Går det att få den här finessen införd på WMSE-wikin också? /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 17 maj 2016 kl. 14.23 (CEST)

Axel Pettersson (WMSE): Fixat. Nirmos (diskussion) 17 maj 2016 kl. 20.47 (CEST)
Hurra! Stort tack Nirmos. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 18 maj 2016 kl. 09.31 (CEST)

Mallarna som efterlyser källor[redigera wikitext]

Jag har upptäckt en märklig formulering i de mallar som efterlyser källor. Såhär står det: "Fakta utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort". Men rimligtvis borde det inte stå "fakta" - för om det inte finns källor så går det inte att bedöma om det som står i artikeln är fakta eller inte (och kanske går det inte heller om det finns källor, men det är en annan diskussion...). Jag förslår att vi ändrar texten till "Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort". --Chandra Varena (diskussion) 7 maj 2016 kl. 21.50 (CEST)

Låter rimligt. Stödjer förslaget. Stöder DavidIvar (diskussion) 7 maj 2016 kl. 22.08 (CEST)
Ja, det låter bättre. Stöder --Larske (diskussion) 7 maj 2016 kl. 22.17 (CEST)
Yes! Bra! Matanb (diskussion) 7 maj 2016 kl. 22.19 (CEST)
Nja. Det kan bedömas även utan källor (ibland) och kan definitivt ifrågasättas även om de har källor. Vad som ska klassas som fakta är också en filosofisk fråga man kan ha olika åsikter om. Man kanske kan skriva något i stil med "Påståenden utan källhänvisning som ifrågasätts kan tas bort"? --افيراتير (diskussion) 7 maj 2016 kl. 22.40 (CEST)
(Redigeringskonflikt) Jag instämmer. Möjligen har tanken bakom varit att uppgifterna kan tas bort trots att de är korrekta. Formuleringen kan dock lätt missförstås. Tostarpadius (diskussion) 7 maj 2016 kl. 22.43 (CEST)
Eller kanske: "Uppgifter som inte kan verifieras med trovärdiga källor kan ändras eller tas bort" (kopierat ur "Grundprinciper") --Chandra Varena (diskussion) 8 maj 2016 kl. 05.27 (CEST)
Det sistnämnda ("Uppgifter som inte kan verifieras...") låter bäst. "Påståenden" tycker jag redan i sig låter misstänkliggörande. Säger man att någon "påstår" någonting så tror man inte riktigt på det. "Uppgifter" är mer neutralt.--Andhanq (diskussion) 8 maj 2016 kl. 07.10 (CEST)
Men här handlar det ju inte om att de inte kan verifieras utan att det inte görs i artikeln. Tostarpadius (diskussion) 8 maj 2016 kl. 07.40 (CEST)
Jag skulle vilja förslå formuleringen "Uppgifter utan trovärdiga källor kan ändras eller tas bort". Egentligen tycker jag att det skulle stå "Ifrågasatta uppgifter utan trovärdiga källor kan ändras eller tas bort", men majoriteten verkar tycka att även icke ifrågasatta uppgifter kan tas bort om de saknar källa. // jorchr 8 maj 2016 kl. 07.48 (CEST)
Håller med Jorchr och tycker det andra förslaget är riktigt bra. Annars funkar även det första eller så kanske man kan stryka "kan" i Chandras andra förslag? --افيراتير (diskussion) 8 maj 2016 kl. 08.00 (CEST)
Uppgifter som är "självklara" och relevanta bör inte raderas även om källor saknas, så ur den aspektent tycker jag det är rätt skriva "ifrågasatta uppgifter". Om det sedan blir skrivmässigt bra är en annan sak.Yger (diskussion) 8 maj 2016 kl. 08.36 (CEST)
Glad att ha fått så stor respons på detta! Det viktigaste, ur min synvinkel, är att byta ut ordet "fakta" mot "uppgifter". Sen tycker jag att formuleringen i Wikipedia:Grundprinciperna (alltså som ovan "Uppgifter som inte kan verifieras med trovärdiga källor kan ändras eller tas bort") är bra just för att den är hämtad därifrån, alltså från en allmänt accepterad policy för svenska wikipedia. Och den säger ju inte att alla uppgifter utan källor ska eller ens bör ändras eller tas bort, bara att detta kan göras.--Chandra Varena (diskussion) 8 maj 2016 kl. 09.45 (CEST)
@@Chandra Varena: Just den formuleringen handlar främst om verifierbarhet. Verifierbarhet handlar om vad som går att källbelägga och vad som inte går att källbelägga. Vi blandar ibland ihop begreppen där. Icke verifierbara påståenden faller inte bara på att de kan vara fel, utan på att de inte är möjliga att kontrollera. Vi mallar oftare påståenden som är verifierbara än sådant som inte är det. -- Innocent bystander 8 maj 2016 kl. 17.07 (CEST)
@Innocent bystander: Aha! Jag är nöjd och glad bara "fakta" ersätts med "uppgifter", och litar på att ni som har mera wp-erfarenhet än jag hittar en bra formulering.--Chandra Varena (diskussion) 8 maj 2016 kl. 17.13 (CEST)

Jag tolkar det som att vi är överens om att "fakta" bör ersättas med "uppgifter". I övrigt finns det flera förslag, men vad jag kan se inga principiella oenigheter. Jag föreslår att någon av er som är erfarna och mall-vana väljer en formulering och ändrar i mallarna. --Chandra Varena (diskussion) 14 maj 2016 kl. 12.33 (CEST)

Tyvärr, jag blev kuggad i kursen om tankeläsning, så jag vet inte vilka mallar du syftar på! Visa vilka mallar det rör sig om så är det snabbt fixat! -- Innocent bystander 14 maj 2016 kl. 13.29 (CEST)
Se nedan !
{{Källor}} · {{Källor avsnitt}} · {{Källor biografi}} · {{Fler källor}} · {{Fler källor avsnitt}} · {{Fler källor biografi}}
--Chandra Varena (diskussion) 14 maj 2016 kl. 13.33 (CEST)
Utfört Utfört --Larske (diskussion) 14 maj 2016 kl. 13.43 (CEST)
Tack! (Letar efter en mall med glad gubbe eller så att sätta hit, men hittar den inte).--Chandra Varena (diskussion) 14 maj 2016 kl. 13.51 (CEST)
Man kan använda t.ex. {{=)}} som ger SMirC-smile.svg eller {{smiley}} som ger Smiley.svg. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 18 maj 2016 kl. 14.57 (CEST)
@Kyllo:Smiley.svg!! -Chandra Varena (diskussion) 18 maj 2016 kl. 15.02 (CEST)
och @Larske:Smiley.svg!! --Chandra Varena (diskussion) 18 maj 2016 kl. 17.01 (CEST)

Vikten av källor[redigera wikitext]

denna felaktiga uppgift las in 2014. Den ser ju rimlig ut och via Google hittar man 10-20 likadan referenser (men alla från denna artikel!). Men bluff är det och om den "skyldige" inte kunde låtit bli att pilla i det idag hade den säkert legat oupptäckt mycket mycket länge. En påminnelse av vikten av källor på all "svåra" uppgifter även om när de kan verka rimliga.Yger (diskussion) 11 maj 2016 kl. 20.52 (CEST)

Hade jag sett det när det lades in hade jag rullat tillbaka utan pardon. Tyvärr kan man inte upptäcka allt, men oftast avslöjas det felaktiga ganska snart. Två år är nog ovanligt lång tid. För övrigt tycker jag inte det ser särskilt rimligt ut. Även om det stämt hade jag inte sett uppgiften som relevant så länge lektorn inte hade en artikel att länka till. Tostarpadius (diskussion) 11 maj 2016 kl. 21.01 (CEST)
Samtidigt är det ju värt att påpeka att en mer förslagen person mycket väl hade kunnat lägga in en källhänvisning, och upptäckten hade dröjt minst lika länge, och med lite otur ännu mycket längre. Sedan är det ju tack och lov så att de flesta "skojarna" av det här slaget inte besvärar sig med den biten vilket gör uppgifterna lättare att upptäcka.--FBQ (diskussion) 13 maj 2016 kl. 00.10 (CEST)
Ja, källhänvisningar i sig är verkligen ingen garanti för att en uppgift är korrekt. Vaksamhet är alltid av nöden när det handlar om okända bidragsgivare. Tostarpadius (diskussion) 13 maj 2016 kl. 00.21 (CEST)
Faktum var att det som gjorde jag reagerade var varken uppgiften i sig eller att källa saknades utan att namnformen Rudbeckianska gymnasiet användes, och jag ifrågasatte om det begreppet användes när sloganen lanserades och än mer när den "pensionerade läraren" var aktiv. Och så är det väl ofta, en skojare har inte koll på hur namn ändrats, medan en källa från tiden aldrig skulle göra fel på en sådan sak.Yger (diskussion) 13 maj 2016 kl. 08.02 (CEST)
Det är ju ofta på dylika detaljer som förfalskningar har avslöjats genom historien. Tostarpadius (diskussion) 13 maj 2016 kl. 08.09 (CEST)
Fast det är väl inte omöjligt att någon som främst är bekant med skolans nuvarande namn hade kunnat använda det retroaktivt även om den under äldre tid? När jag gick på Södra Latin i Stockholm talades och skrevs det t ex om att Bellman varit elev där trots att skolan på 1700-talet hette något helt annat, låg i en annan byggnad etc eftersom det ändå fanns en organisatorisk kontinuitet. Vet vi i det här fallet med säkerhet att uppgiften verkligen är falsk, eller vet vi bara att den saknar källa? /FredrikT (diskussion) 13 maj 2016 kl. 10.02 (CEST)

IPv6 och whois[redigera wikitext]

Igår fanns det en begäran om blockering av en IPv6-adress på WP:BOÅ. Jag försökte kolla upp vem som ägde adressen, genom att klicka på "whois"-länken. Den länken verkar dock inte fungera för IPv6-adresser, för tjänsten trodde jag frågade efter en domänadress istället för en IP-adress. Eftersom en annan administratör lyckades identifiera adressen som tillhörig en norsk högskola, inser jag att det borde finnas något sätt som man kollar upp IPv6-adresser på. Hur gör man? Stigfinnare (diskussion) 13 maj 2016 kl. 11.28 (CEST)

Du kan tex kolla upp IPv6-adresser på https://www.ultratools.com/tools/ipv6Info Stickekott (diskussion) 13 maj 2016 kl. 13.55 (CEST)

Finess för ljuduppspelning[redigera wikitext]

Jag har gjort en finess som tillåter användare att spela upp ljud utan att behöva gå till uppladdningssidan på Commons. Den fungerar med Mall:Audio, Mall:Kin och Mall:Jap. Attribuering är i det här fallet inget problem eftersom det finns två länkar (en till uppladdningssidan och en till filbeskrivningssidan) och finessen kapar bara den första. Finessen finns här. Ska jag slå på den? Nirmos (diskussion) 13 maj 2016 kl. 19.11 (CEST)

Vad menar du med "slå på den"? Göra till standardinställning för alla inloggade? (Eller även för oregistrerade användare?)
Finessen är alltså den allra längst ned i finesslistan. Funkar bra i t.ex. artiklarna Isländska (som använder Mall:Audio) och Jujutsu (Mall:Jap). --Pipetricker (diskussion) 14 maj 2016 kl. 12.27 (CEST)
Jag skulle vilja göra det till standardinställning för alla. Nirmos (diskussion) 15 maj 2016 kl. 16.23 (CEST)
Jag har Mac med Safari 9.1. Jag kan spela upp ljudet längst upp i artikeln Isländska genom att klicka på högtalarikonen. Med finessen aktiverad händer däremot ingenting. Så det vore kanske lite synd att aktivera den för alla. /NH 15 maj 2016 kl. 19.13 (CEST)
Ja, Safari spelar inte ogg-filer i webbläsaren (och så vitt jag vet finns inget insticksprogram (plug-in) som gör detta för den nuvarande versionen av Safari), så ljudet måste spelas upp av ett externt program, vilket hindras av finessen. --Pipetricker (diskussion) 16 maj 2016 kl. 13.50 (CEST)

Veckans tävling Färöarna[redigera wikitext]

I Veckans tävling vecka 20 skall vi ge oss ut till ögruppen Färöarna och lära oss mer om dessa öar, som ingår i Kungariket Danmark. Det kan gälla till exempel öarnas historia, geografi, litteratur, musik eller arkitektur. Välkommen att bidraga med mer kunskap om Färöarna.--Historiker (diskussion) 14 maj 2016 kl. 22.42 (CEST)

A new "Welcome" dialog[redigera wikitext]

Hello everyone. Apologies for using English on this page. Hjälp till att översätta till ditt språk. Tack!

This is a heads-up about a change which is going to be announced in Tech News: Add the "welcome" dialog (with button to switch) to the wikitext editor.

In a nutshell, this will provide a one-time "Welcome" message in the wikitext editor which explains that anyone can edit, and every improvement helps. The user can then start editing in the wikitext editor right away, or switch to the visual editor. (This is the equivalent of an already existing welcome message for visual editor users, which suggests the option to switch to the wikitext editor. If you have already seen this dialog in the visual editor, you will not see the new one in the wikitext editor.)

 • I want to make sure that, although users will see this dialog only once, they can read it in their language as much as possible. Please read the instructions if you can help with that.
 • I also want to underline that the dialog does not change in any way current site-wide and personal configurations of the visual editor. Nothing changes permanently for users who chose to hide the visual editor in their Preferences or for those who don't use it anyway, or for wikis where it's still a Beta Feature, or for wikis where certain groups of users don't get the visual editor tab, etc.
  • There is a slight chance that you see a few more questions than usual about the visual editor. Please refer people to local documentation or to the feedback page, and feel free to ping me if you have questions too!
 • Finally, I want to acknowledge that, while not everyone will see that dialog, many of you will; if you're reading this you are likely not the intended recipients of that one-time dialog, so you may be confused or annoyed by it—and if this is the case, I'm truly sorry about that. Please feel free to cross-post this message at other venues on this wiki if you think it will help avoid that users feel caught by surprise by this change.

If you want to learn more, please see https://phabricator.wikimedia.org/T133800; if you have feedback or think you need to report a bug with the dialog, you can post in that task (or at mediawiki.org if you prefer).

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 15 maj 2016 kl. 14.03 (CEST)

@Elitre (WMF): Does this "only once" means "once per project" i.e. hundreds of times, or "once in all projects"? -- Innocent bystander 15 maj 2016 kl. 15.28 (CEST)
As detailed on the task, it means "once per project". Yeah, I know. That's due to the lack of "global preferences". Time to go and add another token there... Thanks for your question. --Elitre (WMF) (diskussion) 15 maj 2016 kl. 15.32 (CEST)
Yes, this "global notifications" which came the other day here, was a very helpful new tool. But it was not helpful at all when I got the notifications translated to Banjar. Smiley.svg These global settings becomes more urgent for every new feature we get. -- Innocent bystander 15 maj 2016 kl. 15.40 (CEST)
@Innocent bystander: You should not be seeing notifications in Banjar or any other foreign language: when viewing notifications on Swedish Wikipedia, you should be seeing them in Swedish no matter where they came from. This is working for me (when I opened my notifications here, I saw notifications in Swedish from Hungarian Wikipedia and Portuguese Wikibooks), but if it's consistently not working for you, please let me know. --Roan Kattouw (WMF) (diskussion) 16 maj 2016 kl. 09.14 (CEST)
@Roan Kattouw (WMF): I am mainly a Wikidata-user these days. That means I crawl all over the WMF-sites to identify what pages are about. When I visit a Banjar wiki, the default preferences is set at the Banjar language. If I get a notification when I am at the Banjar wiki, the notifications are in Banjar. I can of course change the preferences at the Banjar wiki, but that is something I have to do >700 times, since we do not have global preferences. I can of course turn of the Global notifications in wikis that I do not know the language of, but that is also something I have to do >700 times. -- Innocent bystander 16 maj 2016 kl. 10.12 (CEST)
OK, that makes sense to me. I agree that that's annoying behavior, and that language settings are one of the most important reasons why global preferences would be useful. I was worried for a minute that you'd found a bug, but it sounds like you're talking about something that is "expected behavior" (even though it is annoying). --Roan Kattouw (WMF) (diskussion) 16 maj 2016 kl. 20.48 (CEST)
I am uneasy about one-time notifications. Usually, if I start doing something (like click "edit" to change a misspelling), I am annoyed by notifications and will ignore them if possible, clicking them away if necessary. Later I might want to check what it was about. A one-time notice is very annoying, as I will not find any way to check what I missed. It is doubly annoying as the existence af such messages forces me to read any notice, regardless of how irrelevant it is for the task at hand, as it might be my only chance to get some important information. I hope you have some mechanism to lessen this problem (an "ignore for now" button?). --LPfi (diskussion) 18 maj 2016 kl. 23.19 (CEST)
Ingen aning om det är rimligt, men jag skall framföra det. /Johan (WMF) (diskussion) 20 maj 2016 kl. 18.05 (CEST)

Kommentarer / utveckling av mobilapp[redigera wikitext]

Om man har kommentarer ang mobilappen - vart vänder man sig då? --AHA (diskussion) 15 maj 2016 kl. 19.04 (CEST)

Bra fråga. Jag blev tvungen att avinstallera appen efter senaste uppgraderingen. Man hamnar i den ständigt, vare sig man vill eller ej. // jorchr 15 maj 2016 kl. 19.33 (CEST)
Konstaktuppgifter och info om felrapportering hittas nederst på mw:Wikimedia_Apps/iOS_FAQ (ios) och mw:Wikimedia_Apps/Android_FAQ (android). AlphaZeta (diskussion) 15 maj 2016 kl. 22.16 (CEST)
Ping @André Costa (WMSE):, samma hände mig i Samsung Galaxy S7 Edge (men jag trodde att det var en Samsung bug). Ainali diskussionbidrag 16 maj 2016 kl. 07.26 (CEST)
Jag rensade helt enkelt ut den ur mina "defaults". Så nu får jag mobilvy igen snarare än app. /André Costa (WMSE) (diskussion) 16 maj 2016 kl. 10.45 (CEST)
Det hjälpte inte för mig, appen tog över allt ändå. Ainali diskussionbidrag 16 maj 2016 kl. 11.23 (CEST)
Jag tvingades också avinstallera appen efter uppdateringen. / Pontuz (diskussion) 17 maj 2016 kl. 22.12 (CEST)

Användarnas loggböcker[redigera wikitext]

Vad tror ni om idén att skapa en kategori för loggböcker som användare för in, liksom den som finns om användarnas essäer? --Vannucci (diskussion) 17 maj 2016 kl. 22.03 (CEST)

Här är Kategori:Wikipedia:Användaressäer. Och här är användarundersidor med ordet "loggbok" i namnet. --Pipetricker (diskussion) 18 maj 2016 kl. 18.10 (CEST)

Europeana Art History Challenge[redigera wikitext]

Europeana 280 logo.png

Det börjar närma sig slutspurt i Europeana Art History Challenge, tävlingen som knyter ihop Wikidata, Wikipedia, #Europeana280 och samlingssidan Europeana Art History. Som en extra bonus så här i slutet har Nationalmuseum lanserat några extra priser relaterade till svenska språket och svenska verk, som ett komplement till dom priser som Europeana och WMNO redan har skänkt. Tävlingsmässigt ligger Boberger (som gjort ett imponerande jobb) oförskämt bra till, men bakom honom är det jämnare och fortfarande chans att klättra en bit i resultatlistan. För den som snarare vill hjälpa till med att sprida kunskap om dom svenska verken ligger "vi" på tredje plats i antal översatta artiklar, och dessutom trea i antalet artiklar på svenska om dom andra ländernas urval.

30 maj slutar tävlingen, så innan dess måste alla bidrag vara registrerade för att vara med. Lycka till! /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 18 maj 2016 kl. 17.15 (CEST)

html-kod för spalter[redigera wikitext]

Nu har jag som tokig försökt letat efter en enkel html-kod för att dela upp min bidragslista i spalter (en så kallad <>, </>). Någon som kan hjälpa mig utan vidare diskussion? --Vannucci (diskussion) 22 maj 2016 kl. 16.19 (CEST)

En möjlighet är att göra som i artikeln Årets skåning. Men det är inte html-kod utan en lösning som bygger på wiki-kod. // jorchr 22 maj 2016 kl. 16.29 (CEST)
Något sånt här? (CSS-kod för style-attributet.) --Pipetricker (diskussion) 22 maj 2016 kl. 16.51 (CEST)
Jag brukar använda Mall:Kolumner. Fler layoutmallar finns i Kategori:Layoutmallar. --MagnusA 22 maj 2016 kl. 17.05 (CEST)

Relevanskriterier?[redigera wikitext]

Jag reagerade på kategorin Svenska dokusåpadeltagare Kategori:Svenska dokusåpadeltagare Hur många av dessa har åstadkommit något minnesvärt när säsongen är slut? Samma sak med svenska läkare: Kategori:Svenska läkare Räcker det med att vara läkare för att bli tillräckligt relevant för Wikipedia? En sån här artikel tycker jag närmast är reklam: Ludmilla Rosengren. 95.195.215.191 25 maj 2016 kl. 12.42 (CEST)

Alla artiklar ska relevansbedömas. Att det finns en kategori innebär egentligen inget annat än att det finns en grupp för de relevanta artiklar som passar i kategorin. Kategoriseringen kommer alltså efter relevansbedömningen. Både dokusåpadeltagare, läkare och alla andra ämnen bedöms på sina egna meriter. Lindansaren (diskussion) 25 maj 2016 kl. 12.49 (CEST)
Kategorins relevans avgörs i sin tur av om det finns så många artiklar i ämnet att de är värda att sortera ut för tydlighets skull. En del anser att den gränsen går vid 1 artikel. /194.236.221.108 25 maj 2016 kl. 18.15 (CEST)

Nytt skolprojekt i höst: gymnasieelever redigerar kulturhistoriska artiklar[redigera wikitext]

hej, i höst drar Nordiska museet och Wikimedia Sverige igång ett pilotprojekt som är bra att känna till. Utifrån förberedda ”ämnespaket” med källmaterial, litteratur och artikelförslag ska gymnasieeleverna dels lära sig om källkritik och hur Wikipedia fungerar, dels producera kulturhistoriska artikeltexter (både i befintliga och nya artiklar). Sara Mörtsell på Wikimedia Sverige har skrivit lite om hur aktiva wikipedianer kan bidra.

Vi kommer att arbeta aktivt med eleverna kring hur man redigerar i befintliga wikipediaartiklar och vad som kännetecknar en bra artikel. Eleverna kommer att skapa användarnamn knutna till projektet så att det är tydligt i vilket sammanhang redigeringarna sker.

Intresseanmälan är öppen fram till 3 juni, därefter väljer Nordiska museet ut de lärare och skolor som kan delta. Själva projektet pågår under läsåret 2016/2017, dvs själva redigerandet börjar inte förrän en bit in på hösten.

Det finns mer information på projektets wikipediasida. Tacksam för all input kring hur vi skräddarsyr det här så att det blir så bra som möjligt både för skolorna och för Wikipedia som uppslagsverk. mvh Aron Ambrosiani 25 maj 2016 kl. 14.31 (CEST)

Mycket positivt och roligt! Jag tror då vi tills dess också skall arbeta med att insatsen inte behöver innebära att vi som patrullerar "drunknar" i åtgärdsbehov. Vi har för andra behov laborerat med saker som mall {{fadderhjälp}} och något liknande kunde också skapas för detta initiativ, där en mallning på diskussionssidan till en svag artikel medför att någon dyker upp inom 36 timmar och följer upp med operativ hjälp.Yger (diskussion) 25 maj 2016 kl. 16.20 (CEST)
Tack för det Yger! Som jag skrev i blogginlägget så kommer detta inte att handla om hela klasser som följer samma tidsplan, vilket brukar vara fallet när en lärare har en Wikipediauppgift i sin kurs, med det här upplägget borde därför publiceringarna komma vid olika tidpunkter. Jag följer diskussionen om mallen, så kan jag också se till att eleverna och lärarna som deltar är uppdaterade om vad som sker. Hälsning Sara Mörtsell (WMSE) (diskussion) 25 maj 2016 kl. 18.12 (CEST)