Wikipedia:Projekt naturgeografi/WLE

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tillbaka till tävlingssidan

Rapaselet panorama from Låddebákte.jpg
Wiki Loves Earths logga.

Wiki Loves Earth är en internationell fototävling, som går ut på att dokumentera, fotografera och därigenom digitalt bevara det skyddade naturarvet! Tävlingen anordnas i maj varje år, och de bästa bilderna från Sverige går vidare till en internationell final. Vill du veta mer om tävlingen? Då rekommenderar vi dig att börja här!

På den här sidan samlar vi de objekt som är med i den svenska tävlingen. Det rör sig om Unescos biosfärområden, nationalparker, naturreservat och naturminnen i Sverige. All information om objekten kommer ursprungligen från Naturvårdsverket och hämtas här ifrån Wikidata. Listorna uppdateras automatiskt dygnsvis.

Använd kartan på map.wikilovesearth.se för att hitta skyddat naturarv i din närhet. Genom att låta kartan använda din plats kan du se blåa och gröna områden i närheten. Blåa områden saknar bilder och gröna områden har bilder sen tidigare, men alla bilder från naturarvsområden är välkomna att vara med.

Biosfärområden[redigera | redigera wikitext]

Biosfärområden är områden som ingår i Unescos världsomspännande program Man and Biosphere (MAB). Biosfärområdena ska fungera som modeller för hållbar utveckling, inte minst när det kommer till förhållandet mellan människa och natur. I Sverige finns det sju stycken biosfärområden, som alla ingår i tävlingen. Listan över vilka som ingår hittar du nedan:

Lista över objekt som ingår[redigera | redigera wikitext]

Nationalparker[redigera | redigera wikitext]

Nationalparker utses i Sverige av staten, och består av särskilt skyddsvärd natur. Parken ligger på statlig mark, och förvaltas i de flesta fall av länsstyrelser. I Sverige finns det 30 nationalparker, som omfattar ungefär 7 000 km² landarea.

Lista över objekt som ingår[redigera | redigera wikitext]

Naturreservat[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns det ungefär 5 200 naturreservat. Naturreservaten utgör den största delen skyddad natur i Sverige. En stor del av naturreservaten finns i Fjällen, men naturreservaten finns över hela Sverige. Listorna nedan, med de objekt som ingår i tävlingen, sorteras först efter län, och därefter kommun, för att göra det så lätt som möjligt för dig att kunna delta i tävlingen!

Listor över objekt som ingår[redigera | redigera wikitext]

Den omkring 500 år gamla Ekebyhovseken i Ekerö kommun är ett naturminne, och volymmässigt det största levande lövträdet i Sverige.

I Sverige finns omkring 1 500 naturminnen – fridlysta små områden med skyddsvärda naturföreteelser eller enskilda naturobjekt, såsom enstaka träd eller trädgrupper, flyttblock eller jättegrytor.

Listorna nedan, med de objekt som ingår i tävlingen, sorteras först efter län, och därefter kommun.

Listor över objekt som ingår[redigera | redigera wikitext]

Oanvända bilder[redigera | redigera wikitext]

På undersidan Oanvända bilder visas gallerier med bilder där wikidataobjektet ännu inte har någon bild. Välj gärna ut den mest representativa ur respektive galleri och koppla till wikidataobjektet. Listorna ovan kommer automatiskt att uppdateras med bilder vid nästa körning, men plocka gärna bort galleriet och rubriken från Oanvända bilder då den uppdateras manuellt och oregelbundet genom körning av ett script.

Här kan du även se en lista över objekt där två objekt har samma namn men bara en av dem har en bild. Där kan det eventuellt finnas anledning att lägga till fler bilder.

Ogiltiga IDn[redigera | redigera wikitext]

På undersidan Ogiltiga id finns de bilder som använder mallen Wiki Loves Earth Sweden på Commons, men där ID-numret inte matchar mot någon nationalpark, naturreservat eller naturminne på Wikidata. Identifiera (om det går) bilden med hjälp av filnamn, beskrivning eller kategori och lägg till rätt ID i mallen eller ta bort mallen om det inte går att hitta rätt ID.

Vinnarbilder[redigera | redigera wikitext]