Wikipedia:Projekt psykologi/Psykisk hälsa

Från Wikipedia

PROJEKT PSYKISK HÄLSA

Projekt Psykisk hälsa är svenskspråkiga Wikipedias samarbete för att utveckla och förbättra artiklar om Psykisk hälsa samt för att utöka informationen om psykisk hälsa i befintliga artiklar där det är lämpligt.

Känn dig varmt välkommen att bidra och diskutera!


Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Föreningen MIND som arbetar med att främja den psykiska hälsan sedan 1931 och Föreningen Wikimedia Sverige startade under 2012 en diskussion hur man kan utveckla de artiklar som finns på den svenskspråkiga Wikipedia som rör Psykisk Hälsa. Man tog beslut att fortsätta att samarbete i denna viktiga fråga.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Vårt mål är att göra kunskap inom området Psykisk Hälsa fritt tillgänglig för alla människor som både är begriplig och så nyanserad, relevant och korrekt som forskning och beprövad erfarenhet i nuläget kan visa på, genom att skapa innehåll, referenser samt diskussioner i ämnen som på något vis berör Psykisk Hälsa. Idag är vi en arbetsgrupp som driver detta arbete framåt med representanter från Psykologförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Folkhälsoinstitutet, Psykologiska Institutuionen SU, Wikimedia Sverige samt MIND.

Välkommen att delta[redigera | redigera wikitext]

Om man är intresserad av att skriva och utveckla artiklar inom området Psykisk Hälsa på Wikipedia är det fritt fram för alla. Man kan även anmäla sig här på projektsidan, och om man vill vara med i projektet via SU så tar vi gärna emot din intresseanmälan på kristian.molander.soderholm@mind.se

Vi som deltar[redigera | redigera wikitext]

Lägg gärna till dig till listan genom att signera med fyra ~~~~ .


Studenter som deltar[redigera | redigera wikitext]

Lägg gärna till dig till listan genom att signera med fyra ~~~~ .


För att lära sig mer och lära andra[redigera | redigera wikitext]

  • Här finns ett vägledande material och en resurssida med användbart material för redigering.
  • Här finns Wikipedias Stilguide.
  • Läs och inspireras av hur andra lärare gjort och hitta fler hjälpande instruktioner. Genom att klicka på respektive broschyr går det att ladda ner dem som pdf.
  • Användbara instruktionsfilmer:

Förslag till aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Korta artiklar att utöka[redigera | redigera wikitext]

I det här klippet berättar en användare på engelska Wikipedia hur han bidragit till att utveckla en artikel.

Artiklar inom psykologiämnet som är väldigt korta och behöver byggas ut går att hitta här.

Från den långa listan av psykologistubbar önskar vi kunna definiera en lista på relevanta artiklar för projektet psykisk hälsa. Hjälp gärna till med att föreslå artiklar och lägg till dem i listan:

Illustrera artiklar[redigera | redigera wikitext]

I kategorin "Psychology" på Commons finns massor av fria illustrationer att använda i Wikipedias artiklar. Läs mer om hur det fungerar att illustrera Wikipedia i den här korta introduktionen.

Önskade artiklar[redigera | redigera wikitext]

Bidra genom att inventera kategorin för psykologi och kategorin för psykisk hälsa och kom med förslag på vilka artiklar som saknas. Här är kategorin Mental health på engelska Wikipedia.

Kort beskrivning av pilotprojektetet på Stockholms universitet[redigera | redigera wikitext]

Artikeln Hypnos före och efter studenternas arbete.

Under mars 2014 genomfördes detta pilotprojekt där Lennart Högman, universitetslektor på psykologiska institutionen Stockholms Universitet, med stöd av Wikimedia Sverige lät studenterna på termin 1 redigera artiklar på Wikipedia som en del av sitt studiearbete. Kursen om 1,5 hp syftar till att studenterna ska uppnå en fördjupning i något av neuro- och/eller kognitionspsykologins (alt den kognitiva neuropsykologins) olika delområden. I uppgiften ingick att redigera i relevanta Wikipediaartiklar utifrån de begrepp som behandlades. Studenterna fick ca 1 timmes introduktion till redigering på Wikipedia av Wikimedia Sverige.

Artiklar[redigera | redigera wikitext]

Arbetet skedde i studentgrupper om fyra och följande artiklar redigerades mellan 17-21 mars 2014:

Projektets historik[redigera | redigera wikitext]

Den här sidan började som en undersamlingssida för det som sker i samarbetet mellan Wikimedia Sverige och MIND. Alla är välkomna att bidra och deltaga. Pilotaktiviteterna är arkiverade här.